Prati nas

Zdravlje

Bez kočnica

Sve više umirovljenika je zaraženo triperom. Seks traže na internetu i ne koriste kondome

današnji umirovljenici su generacija koja je dobar dio svojeg života provela uz računala i Internet, pa se njima znaju koristiti. Zato rado i često posegnu za aplikacijama i online servisima za upoznavanje partnera.

Objavljeno

|

foto: Astryd_MAD/Pixabay

Prema novim podacima Službe javnog zdravstva (PHE), u Engleskoj je tijekom 2018. godine dijagnosticirano preko 440.000 slučajeva spolno prenosivih infekcija , a broj slučajeva gonoreje (tripera, kapavca) među osobama starijim od 65 godina je u zadnje dvije godine u porastu za 42%, što je gotovo dvostruko više od prosjeka, piše Bug.hr.

Broj slučajeva gonoreje dijagnosticiranih u Engleskoj dosegnuo je najvišu razinu u više od 40 godina: u 2018. zabilježeno ih je 56.259, što je za više od četvrtine (26%) u odnosu na prethodnu godinu, a posebno je zabrinjavajuće zbog sve većeg udjela sojeva uzročnika gonoreje otpornih na uobičajene lijekove. Sifilis se također među umirovljeničkom populacijom više nego udvostručio u odnosu na prije 10 godina.

Spolne bolesti u trećoj životnoj dobi

I ne samo gonoreja i sifilis: klamidija je i dalje najčešće dijagnosticirana STD, koja je u 2018. godini bila odgovorna za gotovo polovicu novih dijagnoza spolnih bolesti. Nakon opsežno provedenih epidemioloških analiza, PHE je za taj porast okrivio dva osnovna uzroka: porast promiskuitetnog ponašanja (česte izmjene povremenih spolnih partnera) kod osoba “treće životne dobi” i pad postotka onih koje koriste kondome. Za nekorištenje kondoma krivci su nedovoljna informiranost i needuciranost, a za promiskuitetno ponašanje se glavnim krivcem vidi porast korištenja aplikacija za traženje partnera.

Analizirajući moguće korijene navedenih uzroka, došlo se do zanimljivih zaključaka: današnji umirovljenici su generacija koja je dobar dio svojeg života provela uz računala i Internet, pa se njima znaju koristiti. Zato rado i često posegnu za aplikacijama i online servisima za upoznavanje partnera. Na taj način puno češće, brže i lakše pronalaze nove partnere nego pred-računalne generacije ‘staraca’ koji su nakon svoje 65. godine ostajali ‘zarobljenici’ svoja četiri zida zbog znatno oskudnijih mogućnosti za socijalizaciju, druženje s vršnjacima i pronalaženje adekvatnih partnera.

Vitalni, ali slabo educirani starci

S druge strane, liječnici tvrde da ljudi iznad 65 godina života, nakon što su desetljećima bili u monogamnim vezama, a zatim se razveli ili obudovjeli, nisu dovoljno svjesni važnosti brige o spolnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju.

Spolna edukacija jest prisutna u suvremenom engleskom obrazovnom sustavu, no većina informacija o sigurnom seksu i spolno prenosivim bolestima je usmjerena na mlade, školske generacije, pa su oni stariji (zbog konzervativne obrazovne i obiteljske tradicije i posljedične needuciranosti) propustili dovoljno naučiti o simptomima, načinima prenošenja i metodama zaštite. Osim toga, na kondome se uobičajeno gleda samo kao na protekciju od trudnoće, a ne i od spolno prenosivih bolesti, pa ih osobe koje su prošle menopauzu ili obavile vazektomiju ne smatraju neophodnim “priborom” za spolne odnose.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.