Prati nas

Vijesti

Kako dalje?

Iza nas je najtopliji lipanj ikad izmjeren na Zemlji

‘Znali smo da je lipanj bio vruć u Europi, ali ova studija pokazuje da temperaturni rekordi nisu samo srušeni, već su potpuno izbrisani’, kazala je profesorica Hannah Cloke sa Sveučilišta u Readingu.

Objavljeno

|

foto: Filip Filipović/Pixabay

Lipanj iza nas bio je najtopliji mjesec lipanj ikad zabilježen na Zemlji, javila je Satelitska agencija Europske unije. Indipendent prenosi podatke Copernicusa, službe za klimatske promjene, a koje je implementirao Europski centar za srednjoročnu vremensku prognozu. Oni dokazuju da je globalna prosječna temperatura za lipanj 2019. rekord.

Lipanjska temperatura u Europi bila je 2 stupnja iznad prosjeka, dok su Njemačka, Francuska i sjeverna Španjolska zabilježile i do 10 stupnjeva više od prosjeka za zadnje dane mjeseca. Globalni prosjek veći je za 0,1 °C u odnosu na rekordni lipanj 2016. koji je sada nadmašen.


“Znali smo da je lipanj bio vruć u Europi, ali ova studija pokazuje da temperaturni rekordi nisu samo srušeni, već su potpuno izbrisani”, kazala je profesorica Hannah Cloke sa Sveučilišta u Readingu. Peter Scott, stručnjak za klimatske promjene tvrdi da bi sličan toplinski val prije 100 godina bio 4°C hladniji.

Temperature u južnoj francuskoj regiji Gard u petak su dosegnule čak 45,9 stupnjeva Celzija. U Španjolskoj je u 40 od 50 regija izdano upozorenje o izvanrednim vremenskim uvjetima, a u sedam pokrajina vladaju ekstremni uvjeti.

.

Vijesti

Predsjednik Milanović: Paljenje lutke gej udomitelja i djeteta u Imotskom je žalosno, tražim ispriku

Imoćani su za karnevalsku figuru, koju su na kraju i spalili, odabrali gej par s usvojenim djetetom. Dijete s petokrakom na čelu(!?) bila je lutka s licem saborskog zastupnika SDP-a Nenada Stazića.

Objavljeno

|

Autor

Šokantno spaljivanje lutke gej para i djeteta u Imotskom izazvalo je i rekciju predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

“Simbolično paljenje istospolnih partnera s udomljenim djetetom u Imotskom žalostan je, nehuman i posve neprihvatljiv čin pod krinkom karnevalskih Bakovih svečanosti. Organizatori koji su upriličili taj sramotan događaj, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija. Tražim njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija, pogotovo što su događaj gledala brojna djeca i tako svjedočila širenju mržnje i poticanju nasilja”, priopćenje je predsjednika Milanovića.


Podsjetimo, Imoćani su za karnevalsku figuru, koju su na kraju i spalili, odabrali gej par s usvojenim djetetom. Dijete s petokrakom na čelu(!?) bila je lutka s licem saborskog zastupnika SDP-a Nenada Stazića. Iza figure gej para s djetetom u povorci su išla djeca vrtićkog uzrasta koju se tako, od malih nogu, uči netrpeljivosti prema drugima i drugačijima.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP