Prati nas

Vijesti

Kako dalje?

Iza nas je najtopliji lipanj ikad izmjeren na Zemlji

‘Znali smo da je lipanj bio vruć u Europi, ali ova studija pokazuje da temperaturni rekordi nisu samo srušeni, već su potpuno izbrisani’, kazala je profesorica Hannah Cloke sa Sveučilišta u Readingu.

Objavljeno

|

foto: Filip Filipović/Pixabay

Lipanj iza nas bio je najtopliji mjesec lipanj ikad zabilježen na Zemlji, javila je Satelitska agencija Europske unije. Indipendent prenosi podatke Copernicusa, službe za klimatske promjene, a koje je implementirao Europski centar za srednjoročnu vremensku prognozu. Oni dokazuju da je globalna prosječna temperatura za lipanj 2019. rekord.

Lipanjska temperatura u Europi bila je 2 stupnja iznad prosjeka, dok su Njemačka, Francuska i sjeverna Španjolska zabilježile i do 10 stupnjeva više od prosjeka za zadnje dane mjeseca. Globalni prosjek veći je za 0,1 °C u odnosu na rekordni lipanj 2016. koji je sada nadmašen.


“Znali smo da je lipanj bio vruć u Europi, ali ova studija pokazuje da temperaturni rekordi nisu samo srušeni, već su potpuno izbrisani”, kazala je profesorica Hannah Cloke sa Sveučilišta u Readingu. Peter Scott, stručnjak za klimatske promjene tvrdi da bi sličan toplinski val prije 100 godina bio 4°C hladniji.

Temperature u južnoj francuskoj regiji Gard u petak su dosegnule čak 45,9 stupnjeva Celzija. U Španjolskoj je u 40 od 50 regija izdano upozorenje o izvanrednim vremenskim uvjetima, a u sedam pokrajina vladaju ekstremni uvjeti.

.

Vijesti

Pavić o nasljedniku: Josip je smiren, napadaju ga neradnici iz Mirovinskog

‘Josip je vrhunski menadžer, smirena osoba, dvije godine je upravljao s 40 milijardi kuna i vjerujem da će biti odličan ministar.’

Objavljeno

|

Autor

Bivši ministar rada i novi ministar regionalnog razvoja i europskih fonodova Marko Pavić iza N1 televiziju istaknuo je da je kompetentan za novi posao jer je i u bivšem ministarstvu nadgledao europski socijalni fond.

Kaže kako je od 10,7 milijardi eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju u tekućem financijskom razdoblju vodio dvije milijarde kroz Ministarstvo rada i europski socijalni fond. “Tako da poznajem strukture i podigli smo ugovorenost što govori da sam uspješno radio na europskom socijalnom fondu.”


Za svog nasljednika Josipa Aladrovića kaže da je dobro vodio HZMO, a kaže da su kaznenu prijavu protiv njega podignuli neradnici iz HZMO-a te da je ona odbačena. “Josip je vrhunski menadžer, smirena osoba, dvije godine je upravljao s 40 milijardi kuna i vjerujem da će biti odličan ministar.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP