Prati nas

Vijesti

Kako dalje?

Iza nas je najtopliji lipanj ikad izmjeren na Zemlji

‘Znali smo da je lipanj bio vruć u Europi, ali ova studija pokazuje da temperaturni rekordi nisu samo srušeni, već su potpuno izbrisani’, kazala je profesorica Hannah Cloke sa Sveučilišta u Readingu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Filip Filipović/Pixabay

Lipanj iza nas bio je najtopliji mjesec lipanj ikad zabilježen na Zemlji, javila je Satelitska agencija Europske unije. Indipendent prenosi podatke Copernicusa, službe za klimatske promjene, a koje je implementirao Europski centar za srednjoročnu vremensku prognozu. Oni dokazuju da je globalna prosječna temperatura za lipanj 2019. rekord.

Lipanjska temperatura u Europi bila je 2 stupnja iznad prosjeka, dok su Njemačka, Francuska i sjeverna Španjolska zabilježile i do 10 stupnjeva više od prosjeka za zadnje dane mjeseca. Globalni prosjek veći je za 0,1 °C u odnosu na rekordni lipanj 2016. koji je sada nadmašen.


“Znali smo da je lipanj bio vruć u Europi, ali ova studija pokazuje da temperaturni rekordi nisu samo srušeni, već su potpuno izbrisani”, kazala je profesorica Hannah Cloke sa Sveučilišta u Readingu. Peter Scott, stručnjak za klimatske promjene tvrdi da bi sličan toplinski val prije 100 godina bio 4°C hladniji.

Temperature u južnoj francuskoj regiji Gard u petak su dosegnule čak 45,9 stupnjeva Celzija. U Španjolskoj je u 40 od 50 regija izdano upozorenje o izvanrednim vremenskim uvjetima, a u sedam pokrajina vladaju ekstremni uvjeti.

.

Vijesti

Prema neslužbenim informacijama, zaraženi su radnici zagrebačkog staračkog doma

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Koliko košta umorvljenički dom?

Koronavirus je ušao u dom za starije osobe u Zagrebu, javljaju hrvatski mediji pozivajući se na neslužbene informacije.

Portal Dnevnik neslužbeno doznaje da se radi o Domu za starije osobe Centar, gdje su navodno zaražene dvije socijalne radnice i jedna zaposlenica u administraciji. Zasad nema korisnika doma zaraženih koronavirusom.


Od ponoći su maske obavezne u trgovinama, prilikom posjeta bolnicama. Na snazi ostaje i obveza nošenja maske u javnom prijevozu koja se, prema dojavama novinara, masovno krši, posebice na jugu Hrvatske.

U svijetu je do sada zabilježeno 12.869.502 infekcija, od čega je 568.298 završilo fatalnim ishodom.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP