Prati nas

Mozaik

Kolindina dijeta

Ovo su cijene zdravih namirnica koje predsjednica preporučuje. Možete li si ih priuštiti?

Mnogi me pitaju u čemu je tajna moje vitkosti, a ja kažem da dobru liniju zahvaljujem kretanju i mediteranskoj prehrani, govori predsjednica.

Objavljeno

|

foto: Pixabay/Youtube/Gloria

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za Gloriju je govorila o svojim prehrambenim navikama kojima duguje vitku liniju, a čitateljima je darovala svoje omiljene recepte. Novinarima popularne ženske revije pripremila je nekoliko zdravih obroka pri čemu je najveći interes javnosti pobudila kvinoja, relativno nepoznata “žitarica” u ovim krajevima.

Stoga smo u Konzum kliku provjerili koliko su te zdrave namirnice s predsjedničina menija dostupne hrvatskim umirovljenicima. Između ponuđenih opcija birali smo jeftiniju ili srednje skupu ponudu.

Kvinoja – 90.35 kn/kg

Kvinoja je pseudožitarica porijeklom iz Anda, usjev koji se uzgaja i koristi poput žitarice, no za razliku od riže ili ječma ne pripada u porodicu trava. Botanički je srodna špinatu. Bogata je proteinima, vlaknima i mineralima te mnogi ističu kako je po sastavu kvalitetnija od žitarica. Osim toga, ne sadrži gluten što je čini pogodnom za trendovske bezglutenske dijete. Najviše se uzgaja u Keniji, Indiji, Sjedinjenim Državama.

Avokado – 64.95 kn/kg

Voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Zovu ga još i “zelenim zlatom”. Pripisuju mu brojna ljekovita svojstva, između ostalog da štiti od karcinoma dojke i prostate. Bogat je izvor vitamina E. Temeljna je namirnica meksičkog umaka poznatog kao guacamole.

Maslinovo ulje, ekstra djevičansko – od 69.99 do 173 kn/l

Izuzetno je zdravo u prehrani jer je bogato klorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimulira metabolizam masnoća, šećera i bjelančevina), karotenom, polifenolom (antioksidans) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.

Ostale namirnice s predsjedničina jelovnika

Piletina, file od prsa – 87.48 kn/kg

Juneći but bez kostiju – 61.46 kn/kg

Svinjski lungić – 59.99 kn/kg

Maslac – 99.96 kn/kg

Šparoge, zelene – 39.98 kn/kg

Kvalitetno crno vino za podlijevanje, plavac – 69.99 kn/k

Viljamovka za podlijevanje – 157.13 kn/l

Prosječna mirovina – 2.435,99 kn

Prema podacima HZMO-a za lipanj 2019. godine.

Plaća predsjednice RH – 24.376,20 kn

Prema imovinskoj kartici deponiranoj kod Povjerenstva za odlučivanja sukoba interesa.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.