Prati nas

Mozaik

Kolindina dijeta

Ovo su cijene zdravih namirnica koje predsjednica preporučuje. Možete li si ih priuštiti?

Mnogi me pitaju u čemu je tajna moje vitkosti, a ja kažem da dobru liniju zahvaljujem kretanju i mediteranskoj prehrani, govori predsjednica.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Pixabay/Youtube/Gloria

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za Gloriju je govorila o svojim prehrambenim navikama kojima duguje vitku liniju, a čitateljima je darovala svoje omiljene recepte. Novinarima popularne ženske revije pripremila je nekoliko zdravih obroka pri čemu je najveći interes javnosti pobudila kvinoja, relativno nepoznata “žitarica” u ovim krajevima.

Stoga smo u Konzum kliku provjerili koliko su te zdrave namirnice s predsjedničina menija dostupne hrvatskim umirovljenicima. Između ponuđenih opcija birali smo jeftiniju ili srednje skupu ponudu.


Kvinoja – 90.35 kn/kg

Kvinoja je pseudožitarica porijeklom iz Anda, usjev koji se uzgaja i koristi poput žitarice, no za razliku od riže ili ječma ne pripada u porodicu trava. Botanički je srodna špinatu. Bogata je proteinima, vlaknima i mineralima te mnogi ističu kako je po sastavu kvalitetnija od žitarica. Osim toga, ne sadrži gluten što je čini pogodnom za trendovske bezglutenske dijete. Najviše se uzgaja u Keniji, Indiji, Sjedinjenim Državama.

Avokado – 64.95 kn/kg

Voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Zovu ga još i “zelenim zlatom”. Pripisuju mu brojna ljekovita svojstva, između ostalog da štiti od karcinoma dojke i prostate. Bogat je izvor vitamina E. Temeljna je namirnica meksičkog umaka poznatog kao guacamole.

Maslinovo ulje, ekstra djevičansko – od 69.99 do 173 kn/l

Izuzetno je zdravo u prehrani jer je bogato klorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimulira metabolizam masnoća, šećera i bjelančevina), karotenom, polifenolom (antioksidans) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.

Ostale namirnice s predsjedničina jelovnika

Piletina, file od prsa – 87.48 kn/kg

Juneći but bez kostiju – 61.46 kn/kg

Svinjski lungić – 59.99 kn/kg

Maslac – 99.96 kn/kg

Šparoge, zelene – 39.98 kn/kg

Kvalitetno crno vino za podlijevanje, plavac – 69.99 kn/k

Viljamovka za podlijevanje – 157.13 kn/l

Prosječna mirovina – 2.435,99 kn

Prema podacima HZMO-a za lipanj 2019. godine.

Plaća predsjednice RH – 24.376,20 kn

Prema imovinskoj kartici deponiranoj kod Povjerenstva za odlučivanja sukoba interesa.

.

Mozaik

Mijau! Danas je Međunarodni dan mačaka

Mačka je među omiljenim kućnim ljubimcima, pojavljuje se u mitologiji i legendama, a u drevnom Egiptu se smatrala kultnom životinjom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

U svijetu se obilježava Međunarodni dan mačke, godišnja manifestacija koju je 2002. godine ustanovio Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW), javlja N1.

Taj dan, 8. kolovoza, ustanovljen je s ciljem ohrabrivanja vlasnika i ljubitelja mačaka da jednom godišnje obilježe i dan tih životinja, ali i poticanja građana da dodatno brinu o njima.


Organizacije za zaštitu životinja na ovaj dan nude građanima da usvoje neku napuštenu mačku iz azila. Ljubitelji maca na ovaj dan obično na društvenim mrežama razmjenjuju fotografije i video zapise svojih ljubimaca.

Postoji i Međunarodni dan crne mačke, koji se obilježava 17. kolovoza. Taj dan je ustanovljen kako bi se “rehabilitirale” crne mačke, žrtve praznovjerja. Tog dana se također na usvajanje nude crne mace.

Neke zemlje obilježavaju i Nacionalni dan mačke. Tako je u SAD taj dan 29. listopada, u nekim europskim zemljama je to 17. veljače, a u Rusiji 1. ožujka. Japan slavi svoje mačke 22. veljače.

Mačka je među omiljenim kućnim ljubimcima, pojavljuje se u mitologiji i legendama, a u drevnom Egiptu se smatrala kultnom životinjom.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP