Prati nas

Show

Sport i zdravlje

Neka vam bude inspiracija. Mladen Kušec (81) krenuo je u teretanu. ‘Osjećam se kao mladić!’

‘Svi u teretani su dva ili tri puta mlađi od mene. Ustvari, nema nitko stariji od 50 godina i svi su mi čestitali kad bih nešto uspio napraviti.’

Objavljeno

|

Mladen Kušec (foto: Facebook)

Hrvatski pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec, najpoznatiji po svojim radijskim i televizijskim emisijama za djecu, krenuo je u teretanu i to u 82. godini života.

Na svojoj je Facebook stranici objavio niz fotografija uz koje je dopisao: “Ne znam tko će ovo pročitati, ali tko hoće neće mu biti žao. Zašto? E, u tom odgovoru krije se tajna. Koja? Ova! Ja opet hodam uspravno, moje noge me opet slušaju, ruke vjeruju da mogu raditi što god mi padne na pamet. Čak mi i mozak vlastiti dobro radi. Služi mi da radim radijske emisije, pišem priče, susrećem drage, pametne ljude koji mi trebaju za razgovor.”

Nadalje, Kušec objašnjava: “Evo u čemu je štos. Tri mjeseca, dvaput tjedno, vježbao sam pod stručnim, ali i na osobit način ljudskim vodstvom, savjetima i poštovanja vrijednim uputama… Još bih štošta lijepoga trebao reći o djevojkama, majkama, mladićima i muževima s kojima sam s osam banki vježbao. Ti susreti koji su mi dobro došli da živim bolje i zadovoljnije i mirno mogu reći sretnije, upamtite, već nakon dva tjedna budili su mi želju da treninzi budu češći.”

Autor “Tonkice Palonkice Frrr”, “Bijele vrane” i “Patuljici pojma nemaju” za Jutarnji je dodatno objasnio svoju priču s teretanom: “Zgrabil me išijas, a u 82. sam i teško sam se s tim nosio. Hodao sam, ali noge su me boljele. Imam šećer pa moram paziti. Prehrana mi je odlična, meso jedem minimalno, puno voća i povrća, na savjet liječnika iz šećerane, kako ga volim zvati. Znate, moji dečki s kojima radim iako sam u mirovini, zovu me Slatki iako ne sladim kavu.”

“Teško je bilo početi, ne mogu sam, k’o bedak dizati utege. Onda mi je sin preporučio mlade stručnjake i počeo sam vježbati pod kontrolom. Oni su me ocijenili, isprobali i pomogli da ispravim pogrešno držanje, hodanje. Vježbao sam tri i pol mjeseca i riješio sam problem s nogama. Sada dok sjedim na stolici, uzmem teret od pet kila i s njime se, bez pomoći, dignem kao mladić. Riješio sam hod, a već sam bio šepao. Uspravno se držim pa se i moja žena čudi što su od mene uspjeli napraviti. Sami smo si krivi. Čim bi nešto krepalo na autu, odmah idemo na servis, a sami ništa ne poduzimamo za sebe, niti pazimo što jedemo i koliko pijemo. Svi u teretani su dva ili tri puta mlađi od mene. Ustvari, nema nitko stariji od 50 godina i svi su mi čestitali kad bih nešto uspio napraviti”, ispričao je za Jutarnji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.