Prati nas

Mozaik

savjeti zlata (i smijeha) vrijedni

Kako biti najbolja maćeha

Biti mama ili tata najteži je posao na svijetu. Zapravo, skoro najteži jer još je teže biti pomajka ili poočim. Duhovite i vrlo korisne savjete o tome kako biti najbolja pomajka ponudila je poznata američka komičarka.

Objavljeno

|

foto: 3282700/Pixabay

Biti roditelj nije nimalo lako. No biti pomajka ili poočim još je daleko teže pa je svaki savjet dobrodošao. Niz duhovitih ali vrlo korisnih savjeta ponudila je u Guardianu poznata američka spisateljica i stand up komičarka Tiff Stevenson.

“U New Yorku neke zabrinute pomajke plaćaju i do 500 dolara na sat kako bi na posebnom tečaju naučile to biti. No to su bogate pomajke. Kako sam i sama pomajka, znam da je to težak posao. Također, nedavna studija pokazala je da su upravo pomajke najranjiviji članovi takvih spojenih obitelji. Mišljenje pomajke smatra se najmanje važnim. Baš iz tog razloga volim se baviti stand up komedijom jer sve što na nastupu govorim, moje je vlastito mišljenje i jako je važno.

Važno, no ne i preskupo. Sat vremena mog savjetovanja košta oko 10 dolara. Naime, tolika je cijena ulaznice za moju predstavu ‘Majka’ u kojoj nudim mudrosti koje sam prikupljala 12 godina. Trebali biste se osjećati počašćeno što ovo uopće čitate jer ja sam radi ovoga teksta morala načas napustiti svoj dvorac i razgovor s čarobnim ogledalom.

Učinite

Stvorite vlastite termine kad govorite o svojoj obitelji. Izraz ‘smiksana obitelj’ (eng.’blended family’) najnovija je fraza no ja baš nisam presretna s njom. Taj izraz mi izgleda kao da smo neki frape ili nešto za jelo. No i to je bolje od alternative jer se za takve obitelji ponekad kaže ‘ponovno osnovane’ obitelji.

U 2019. godini trebalo bi biti dovoljno reći samo ‘obitelj’, jer danas je većina obitelji komplicirana i ne sastoje se sve od mame, tate, dvoje djece i psa. Ja svoju obitelj volim nazivati zajednicom. Jer mi smo čvrsto povezani i ne svađamo se poput pijanaca na izlasku iz krčme. Za pomajke se ponekad kaže ‘nebiološke’ a taj izraz također prezirem. Pa nisam ja prašak za pranje! Ali ako baš želite poći tim putem, tehnički, od mene nećete dobiti osip.

Nemojte učiniti

Ne silite dijete da vas zove majkom ili mamom bez obzira na to kako rano ste ušli u njihove živote. Oni imaju svoju mamu i to niste vi. Shvatite to čim prije i uštedite si bol u budućnosti. Moj posinak me zove Tiff. Znači, upotrijebite svoje ime. Ili još bolje – upotrijebite moje.

Učinite

Budite prijatelj i osoba od povjerenja. Naime, za djecu je jako korisno da u životu imaju nekoga kome se mogu povjeriti i s kime mogu razgovarati kao s prijateljem. Ako imaju neki problem, ponekad će se lakše otvoriti nekome drugome, a ne roditeljima.

Nemojte učiniti

Nemojte pokušavati biti mamina prijateljica. Budite ljubazni i civilizirani, no budite iskreni o granicama vašeg odnosa.

Nemojte učiniti

Nikada nemojte kritizirati mamu pred djecom. Nikada! Čak ni kada se suočite s divljom provokacijom. Ako pomaže, razmišljajte o roditelju kao o nastavku djeteta. Ako povrijedite mamu – povrijedili ste dijete.

Učinite

Osigurajte partnerovu podršku kad je riječ o kućnim pravilima i zabranama. Svađa pred djecom o tome treba li televizija biti upaljena za vrijeme večere, nikada ne pomaže. Ako o takvim stvarima imate različito mišljenje, riješite to kad djeca nisu u blizini.

Učinite

Ponosite se svojim posinkom ili pokćerkom kad u nečemu uspiju. Pogotovo ako ste im pomogli da ostvare taj cilj. To su pravi dragulji u kruni pomajčinstva. Također znajte da vas za to nitko neće posebno pohvaliti ili nagraditi. Što se mene tiče, to je u redu jer, sjećate se, ja ionako živim u dvorcu s čarobnim ogledalom. Kad smo već kod toga…

Nemojte učiniti

Nemojte očekivati bilo kakvu pohvalu ili priznanje od biološke majke. (I dalje mrzim taj izraz jer me podsjeća na prašak za pranje). Bilo bi krasno da vam tu i tamo zahvali jer aktivno odgajate njezinu djecu, hranite ih, oblačite i čistite i perete za njima, no malo je vjerojatno da će se to dogoditi. Samo se sjetite koliko roditelja od svoje vlastite djece čuje nešto poput: ‘Zar bih trebao biti zahvalan? Pa nisam tražio da me rodite!’ Znam da moja mama čuje to od mene barem jednom tjedno.

Učinite

Pronađite ravnotežu između discipline i prijateljstva. Djeca zapravo vole ograničenja jer se zbog njih osjećaju sigurnije.

Učinite

Znajte da se taj sistem granica možda razlikuje od onoga njihove mame, no i jedan i drugi su jednako važni i moraju se poštovati.

Učinite

Nudite poticaje i nagrade. To je savjet koji će vam uštedjeti mnogo vremena. Na primjer, moj posinak će ponekad obaviti neki kućanski zadatak za džeparac, poput košnje trave ili odlaska u trgovinu. Imat će osjećaj postignuća zbog obavljenog zadatka plus financijska nagrada. Morate mu jasno dati do znanja da su to pravila kad dođe u vašu kuću, no to ne znači da ista pravila vrijede i kod njegove mame i da će baš za svaku ispražnjenu perilicu posuđa dobiti novac. Njegova majka si možda ne može priuštiti da mu plaća za pokošen travnjak. Možda i nema travnjak. No meni to nije problem jer ja živim u dvorcu, sjećate se.

Učinite

Djecu svaki dan podsjećajte da su željena, voljena i vrijedan član obitelji. Također, podsjećajte ih da se moraju lijepo ponašati jer čarobno ogledalo ih uvijek gleda.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.