Prati nas

Zdravlje

Možemo li biti zdravi bez novca?

Liječnik pacijentima receptom propisuje novac kao lijek. Za zdravstvene probleme krivi siromaštvo

Istražujući ovaj pristup 14 godina, Bloch je uvjeren da je osiguravanje da pacijent ima dovoljno novca za plaćanje stvari poput stanarine i hrane u nekim slučajevima efikasnije od propisivanja lijekova ili naprednih medicinskih postupaka.

Objavljeno

|

Kolike su plaće u hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini?
foto: moerschy/Pixabay

dje neki liječnici vide samo srčane bolesti ili depresiju, kanadski liječnik Gary Bloch vidi i siromaštvo i beskućništvo. Bloch svojim pacijentima uz lijekove propisuje i – novac, javlja H-alter.

Taj je koncept počeo razvijati 2005., kao gestu prepoznavanja uzročnika bolesti, a u svome timu ima pravnike i socijalne radnike koji pomažu pacijentima da poboljšaju svoju situaciju. “Vrijeme je za razumijevanje društvenih uvjeta u kojima ljudi žive. To znači da kad pacijenti iznesu svoje zdravstvene probleme, znam da moram gledati i njihova niska primanja, neadekvatno stanovanje ili nedostatak veza u zajednici”, kaže Bloch.

“Propisivanje novca” Bloch prakticira već 14 godina. Takva vrsta intervencije utkana je u njegov rad u bolnici St. Michael u Torontu, gdje su pravnici, socijalno radnici i ekonomski savjetnici dio medicinskog tima, kako bi pomogli ljudima koji se nalaze u teškoj situaciji, koji su siromašni, nezaposleni ili beskućnici. Blochov tim tako pomaže pacijentima da pronađu bolja mjesta za stanovanje, da si podignu mjesečna primanja, da apliciraju za posao i edukacije i slično.

“Velik dio mog lječničkog rada tiče se jačanja sustava socijalne podrške. Općenito je politički kontekst prilično protiv toga, jer se nastavljaju rezovi i neoliberalni pristup”, objašnjava Bloch.

Istražujući ovaj pristup 14 godina, Bloch je uvjeren da je osiguravanje da pacijent ima dovoljno novca za plaćanje stvari poput stanarine i hrane u nekim slučajevima efikasnije od propisivanja lijekova ili naprednih medicinskih postupaka. Smatra kako je užasno bitno da se unutar liječničke prakse počne drugačije i obuhvatnije pričati o zdravlju i bolesti, ne ignorirajući kontekst sustava u kojem živimo, piše H-alter.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.