Prati nas

Mozaik

Varaju li me vlastite oči?

Znate li što je ‘deep fake’? Lažne video snimke zabavljaju, ali nas i plaše

S obzirom da se deep fake tehnologija nastavlja razvijati, samo je pitanje vremena kad će ona biti upotrijebljena da na štetan način dezinformira javnost.

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Jeste li sigurni da su informacije koje čitate točne? Provjeravate li podatke koje pročitate u medijima ili automatski povjerujete u sve što je napisano? I dok se s pisanom riječju čovjek još i može zeznuti, video snimka na kojoj neko poznato lice ravno u kameru nešto govori, ne može biti lažna, zar ne? Ili možda može?

Odgovor je – naravno da i video snimka može biti lažna. Fenomen pažljivo preuređenih video zapisa na kojima neko poznato lice govori nešto što u stvarnosti nikad nije reklo zove se deep fake što bismo mogli prevesti kao “duboki lažnjak” ili “totalna prevara”.

Takvih je videa sve više, a sada se pojavila i jedna nova vrsta “deep fake” videa iz radionice poznatog stvaratelja lažnih videa Ctrl Shift Facea. Video prikazuje razgovor glumca Billa Hadera s voditeljem Davidom Lettermanom iz njegovog showa snimljenog 2008. i predstavlja sasvim nov način upotrebe deep fake tehnologije.

Dok dvojica muškaraca razgovaraju o tome kako su izgledale pripreme za snimanje filma “Tropic Thunder” , u trenucima kad Bill priča o tome što mu je rekao Tom Cruise, njegovo se lice pretvara u Cruisevo. Ispočetka je tu promjenu teško uočiti no kasnije postaje sve jasnije da se radi upravo o Cruiseovom licu. “Deep fake” magija se nastavlja kad Bill prepričava što mu je rekao drugi kolega glumac, Seth Rogen, i tada se njegovo lice pretvara u Rogenovo.

Iako je ovaj isječak neosporno zabavan, također je i zastrašujuć. S obzirom da se deep fake tehnologija nastavlja razvijati, samo je pitanje vremena kad će ona biti upotrijebljena da na štetan način dezinformira javnost.

I? Jeste li i dalje sigurni da je ono što ste vidjeli na TV-u ili internetu istinito?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.