Prati nas

Vijesti

Sigurne su

Ministar Aladrović: Povlaštene mirovine nećemo dirati

Kada gledamo broj posebnih mirovina po osnovi braniteljskih mirovina njihov broj ne raste, njihov broj pada, kaže ministar.

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: Nova TV)

Ministar mirovinskog sustava Josip Aladrović gostujući u programu N1 televizije komentirao je sve glasnije zahtjeve za revidiranjem mirovina po posebnim propisima.

“Teško se oteti dojmu da u ovom trenutku kada smo najavili ove izmjene koriste posebni propisi za politizaciju. Kad gledamo o tome kako se isplaćuju mirovine po posebnim propisima, ove godine u HZMO-u je 5,9 milijardi kuni predviđeno za mirovine po posebnim propisima.Ono što je bitno napomenuti – i takvi korisnici imaju određni dio radnog staža. Opći prihodi proračuna su osnova za isplatu posebnih mirovina”, kazao je ministar.

Komentirajući navode o lažnim mirovinama među mirovinama po posebnim propisima, ministar je rekao kako tu “ulazimo u granicu nekakve suspektnosti koja nikome u javnom prostoru nije potrebna”. 

“One sigurno nisu što čini ključni efekt u održivosti mirovinskog sustava. Dulji ostanak u radu je nešto što će dovesti do adekvatnosti mirovina i održivosti mirovinskog sustava. Kada gledamo broj posebnih mirovina po osnovi braniteljskih mirovina njihov broj ne raste, njihov broj pada. Sve mirovine po posebnim propisima se isplaćuju iz općih prihoda proračuna. Povlaštene mirovine još se neće dirati”, pojasnio je Aladrović za N1. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.