Prati nas

Život

Budi kao Vera

Baka Vera (87) zaplesala s Danijelom Martinović: ‘A da sam tek bila u suknji!’

Baka Vera, kako svi zovu Veroniku Maštrović, puno polaže i na odijevanje pa iz kuće nikada ne izlazi prije no što isproba nekoliko odjevnih kombinacija. Vitalnost održava trčanjem, pjesmom i plesom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Danijela Martinović i Veronika Maštrović (foto: Danijela Martinović@Facebook)

“A onda se na binu popela Ona.. bakica Veronika (87) i rasturila. Zar to nije neopisivo?” napisala je na Facebooku pjevačica Danijela Martinović pored fotografije na kojoj pjeva i pleše sa Zadrankom Veronikom Maštrović.

“Baka je s prijateljicom išla na taj koncert Danijele Martinović u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Dobile su karte u prvom redu. A kako ona uvijek pleše taj svoj twist, Danijela ju je pozivala da dođe na pozornicu. Isprva se nećkala, ali su je na kraju svi oko nje nagovorili”, objasnila nam je pozadinu objavljene fotografije ugledna hrvatska književnica Korana Serdarević, unuka rasplesane Veronike Maštrović. Baka Veronika ima dva sina, unuku i unuka te dvoje praunučadi.


“Baka je Danijeli Martinović rekla da je nikada neće zaboraviti”, govori nam uz smijeh Serdarević pa nastavlja: “Nije ona upoznata s glazbenom scenom, ali voli pjesmu. Ona je stara Rusinka koja je došla u Zadar dok je bila mlada. S didom, dok je bio živ, stalno je išla na te plesove za penzionere. Kad je dida umro, našla je prijateljicu s kojom je nastavila plesati. Nije to ništa čudno za nju, samo baš nisam očekivala da ću je vidjeti na pozornici.”

Baka Vera i unuka Korana (foto: Edi Matić)

Iza gospođe Veronike je zanimljiv život, gotovo filmska priča. Potječe iz jako siromašne obitelji. “Zaljubila se u mog didu, učiteljeva sina koji je studirao za učitelja. A ona je bila najljepša u selu i sve je udvarače odbijala. Kaže da je imala najbolje noge u selu! Kad ju je dida odlučio osvojiti, nisu baš svi članovi obitelji bili sretni. Na kraju su u braku bili preko 60 godina”, govori s puno ljubavi unuka gospođe Veronike pa nastavlja: “Živjeli su u selu Stari Mikanovci nedaleko Osijeka. Maštrovići su stara zadarska obitelj pa je dida prihvatio premještaj u Zadar. Postao je ravnatelj osnovne škole, a ona je radila u Bagatu. Tamo je čak ostala i bez prsta. No ništa ju nije porazilo. Ima samo osnovnu školu, jer su njeni bili presiromašni da bi je školovali. Međutim, svaku večer čita. Ona i danas svaku večer trči oko naše ulice da bi ostala u formi. Baka mi je inspiracija. “

Baka Vera, kako je svi zovu, puno polaže i na odijevanje pa iz kuće nikada ne izlazi prije no što isproba nekoliko odjevnih kombinacija. I zato joj je žao što je baš tog dana padala kiša pa se na pozornici pojavila u hlačama. O svojem nastupu s Danijelom Martinović kaže: “Zamisli da sam još suknju imala!”

.

Život

Govorili su da je koronavirus prevara i kršili su mjere, danas je on udovac

Brian je objasnio kako nisu marili za propisane mjere i to zbog lažnih vijesti koje su čitali online.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Vozač taksija iz američke Floride, koji je vjerovao da je koronavirus urota, postao je udovac upravo zbog koronavirusa. Naime, Brian Lee Hitchens i njegova supruga Erin širili su na društvenim mrežama lažne vijesti o fabriciranju pandemije i 5G mreži, a sam su COVID-19 uspoređivali s gripom.

Par, javlja BBC, nije poštovao protuepidemijske mjere niti je zatražio liječničku pomoć kada ih je bolest srušila u svibnju. Brian se oporavio, no njegova 46-godišnja supruga, po zanimanju evengelički pastor, postala je životno ugrožena. Umrla je ovog mjeseca od srčanih problema izazvanih infekcijom.


U lipnju Brian je govorio za BBC u sklopu programa borbe protiv lažnih vijesti o koronavirusu. U to vrijeme, njegova je supruga bila na respiratoru. Prije infekcije Erin je imala zdravstvenih problema; bolovala je od astme. Brian je objasnio kako nisu marili za propisane mjere i to zbog lažnih vijesti koje su čitali online. On je nastavio raditi kao taksist, odbijao je nositi masku i poštovati propisanu fizičku distancu te je najvjerojatnije zarazio suprugu.

U vijestima BBC-a kazao je: “Da sam bar slušao mjere od samog početka. Nadam se da će mi supruga oprostiti. Ovaj virus je stvaran i ljude pogađa na različite načine. Ne mogu promijeniti prošlost. Mogu samo živjeti u današnjem danu i činiti bolje izbore u budućnosti. Ona više ne pati, u miru je. Nedostaje mi, ali znam da je na boljem mjestu.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP