Prati nas

Život

Budi kao Vera

Baka Vera (87) zaplesala s Danijelom Martinović: ‘A da sam tek bila u suknji!’

Baka Vera, kako svi zovu Veroniku Maštrović, puno polaže i na odijevanje pa iz kuće nikada ne izlazi prije no što isproba nekoliko odjevnih kombinacija. Vitalnost održava trčanjem, pjesmom i plesom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Danijela Martinović i Veronika Maštrović (foto: Danijela Martinović@Facebook)

“A onda se na binu popela Ona.. bakica Veronika (87) i rasturila. Zar to nije neopisivo?” napisala je na Facebooku pjevačica Danijela Martinović pored fotografije na kojoj pjeva i pleše sa Zadrankom Veronikom Maštrović.

“Baka je s prijateljicom išla na taj koncert Danijele Martinović u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Dobile su karte u prvom redu. A kako ona uvijek pleše taj svoj twist, Danijela ju je pozivala da dođe na pozornicu. Isprva se nećkala, ali su je na kraju svi oko nje nagovorili”, objasnila nam je pozadinu objavljene fotografije ugledna hrvatska književnica Korana Serdarević, unuka rasplesane Veronike Maštrović. Baka Veronika ima dva sina, unuku i unuka te dvoje praunučadi.


“Baka je Danijeli Martinović rekla da je nikada neće zaboraviti”, govori nam uz smijeh Serdarević pa nastavlja: “Nije ona upoznata s glazbenom scenom, ali voli pjesmu. Ona je stara Rusinka koja je došla u Zadar dok je bila mlada. S didom, dok je bio živ, stalno je išla na te plesove za penzionere. Kad je dida umro, našla je prijateljicu s kojom je nastavila plesati. Nije to ništa čudno za nju, samo baš nisam očekivala da ću je vidjeti na pozornici.”

Baka Vera i unuka Korana (foto: Edi Matić)

Iza gospođe Veronike je zanimljiv život, gotovo filmska priča. Potječe iz jako siromašne obitelji. “Zaljubila se u mog didu, učiteljeva sina koji je studirao za učitelja. A ona je bila najljepša u selu i sve je udvarače odbijala. Kaže da je imala najbolje noge u selu! Kad ju je dida odlučio osvojiti, nisu baš svi članovi obitelji bili sretni. Na kraju su u braku bili preko 60 godina”, govori s puno ljubavi unuka gospođe Veronike pa nastavlja: “Živjeli su u selu Stari Mikanovci nedaleko Osijeka. Maštrovići su stara zadarska obitelj pa je dida prihvatio premještaj u Zadar. Postao je ravnatelj osnovne škole, a ona je radila u Bagatu. Tamo je čak ostala i bez prsta. No ništa ju nije porazilo. Ima samo osnovnu školu, jer su njeni bili presiromašni da bi je školovali. Međutim, svaku večer čita. Ona i danas svaku večer trči oko naše ulice da bi ostala u formi. Baka mi je inspiracija. “

Baka Vera, kako je svi zovu, puno polaže i na odijevanje pa iz kuće nikada ne izlazi prije no što isproba nekoliko odjevnih kombinacija. I zato joj je žao što je baš tog dana padala kiša pa se na pozornici pojavila u hlačama. O svojem nastupu s Danijelom Martinović kaže: “Zamisli da sam još suknju imala!”

.

Život

Slavonac oporukom tražio da mu na sprovodu odsviraju Zoricu Brunclik

Pokojnik je, doznalo se, mirovinu zaradio u Njemačkoj, a njegovi susjedi govore sve najbolje o njemu i njegovoj gostoljubivosti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Da sprovodi ne moraju biti uvijek tužni govori i vijest koju je objavilo Glas Slavonije. Naime, vremešni mještanin Strizivojne oporučno je od svoje troje djece zatražio da ga isprate s tri harmonike/klavijature i uz narodnjačke hitove.

Jedan od uvjeta bio je da prvi mora biti izveden stari hit kraljice narodnjaka Zorice Brunclik, “Otkopčano jeleče”.


Iako je među troje njegove djece, a to su odrasli, svoji ljudi, bilo i nemalog čuđenja, pa kod nekih od njih i negodovanja da se na takav način oproste od oca, i službeno im je ukazano na oporučnu želju pokojnika.

Da situacija bude još neobičnija, otac im je preminuo u vrijeme pandemije koronavirusa i strogih mjera Stožera, a koje su uključivale i oproštaj od pokojnika samo uz najužu obitelj, bez karmina i sl., pa je Strizivojčanin tada pokopan na mjesnom groblju prema tim pravilima, navodi Glas. Vesele karmine održane su naknadno u Đakovu.

Pokojnik je, doznalo se, mirovinu zaradio u Njemačkoj, a njegovi susjedi govore sve najbolje o njemu i njegovoj gostoljubivosti.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP