Prati nas

Aktivno starenje

A što ćete vi odabrati ove jeseni?

Centri za kulturu i otvorena učilišta pozivaju umirovljenike: ‘Dođite na radionice!’

Centri za kulturu i otvorena učilišta u Zagrebu užurbano se pripremaju za jesen. Osmišljene su i brojne radionice posebno kreirane za osobe treće životne dobi. Pogledajte što se sve nudi i naučite ove jeseni neki strani jezik, opustite se uz slikanje ili zabavite uz radionicu origamija.

Objavljeno

|

Centar za kulturu Prečko nudi radionicu ljekovitog bilja (foto: Jean Lakosnyk /Unsplash)

“Nisam još odabrala što ću uzeti ove godine. Prošle sam tu u Pučkom otvorenom učilištu išla u likovnu radionicu. To je bilo jako lijepo. Tečaj je vodila krasna jedna mlada pedagoginja. Vidim da se za nas penziće nudi i fotografija, ali ne znam. Možda ću ipak ove godine odabrati nešto skroz drugo, neko vježbanje ili tako nešto. A možda i vježbanje i još nekakav tečaj. Tu se dobije dosta dobar popust ako upišeš dvije radionice, tako da ti jedna dođe skoro u pola cijene”, govori nam gospođa Alena (74) umirovljenica iz Zagreba.

Na tečajeve je krenula prije nekoliko godina zahvaljujući nagovoru prijateljice. Isprva se malo nećkala, ali joj se dopalo i sad svake jeseni upiše naku radionicu.

“Tečajevi su jako zanimljivi sami po sebi. Na likovnoj radionici smo i crtali i slikali ali i naučili jako puno o tome kako stvarati ali i gledati likovno djelo. Ali možda je i najvažnije druženje. Nađemo se dva puta tjedno i dobro se zabavljamo pa penzionerski dani brže prođu.”

Pitamo je kako si to, uz malu mirovinu, može priuštiti? “Gledajte, radionice koštaju po 500, 600 ili 700 kuna. Nije to mali novac. Ali kako traju po četiri mjeseca, ispada da mjesečno platiš oko 150 kuna. To se već da preživjeti. Živim skromno, pazim koliko trošim na hranu, ne pušim, a novu odjeću skoro više uopće na kupujem, jer mi ne treba. Zato si mogu priuštiti ovako nekakav tečaj. Ali postoje i besplatni tečajevi za nas penziće, tako da bi svatko mogao ići – samo treba malo volje i vremena. A barem vremena svi imamo”, zaključuje Alena kroz smijeh.

Slikanje možete učiti na nekoliko mjesta (foto: Sandro Bura)

Najbogatiji program u Pučkom otvorenom učilištu

Za one koji nađu vremena i volje, spomenuto Pučko otvoreno učilište i za ovu je godinu pripremilo zanimljiv program. Za početak, 26. rujna organizira Dan otvorenih vrata gdje će se svi zainteresirani moći informirati o tome koje se radionice i tečajevi nude.

Između 10 i 12 sati vrijeme je rezervirano za prezentaciju tečajeva za treću životnu dob gdje će eventualnim novim polaznicima o radionicama govoriti voditelji, ali i bivši polaznici, dakle oni koji su ih već prošli i znaju kako sve to izgleda.

Za školsku godinu 2019./2020. pripremljeni su tako tečajevi engleskog, njemačkog, talijanskog i francuskog jezika, informatička radionica i kreativne radionice fotografije i slikanja. No posebno su zanimljive radionice psihofizičkog zdravlja i opće kulture.

Ova prva nudi tečaj joge i thai-chia te reumatsko-vertebralošku školu u sklopu koje će se razgovarati o etiologiji bolesti kralježnice, važnosti rane dijagnostike, prepoznavanju tegoba, metodama liječenja i rehabilitacije, a program uključuje i prezentaciju vježbi za pojedinu tegobu putem videoprojekcija i praktičnih vježbi.

U sklopu radionica možete naučiti igrati i bridž, kartašku igru koju s razlogom zovu “gimnastikom za mozak”, dok će se radionica iz psihologije baviti brojnim zanimljivim pitanjima s kojima se susrećemo u svakodnevnome životu.

Što se pak tiče radionica opće kulture, polaznici će moći naučiti ponešto o starim civilizacijama, hrvatskoj arheologiji, hrvatskim književnicima 19. stoljeća, operi, gradu Zagrebu, povijesti umjetnosti i najvećim slikarima, prošlosti Zemlje i svemira i mnogim drugim zanimljivostima.

U Pučkom otvorenom učilištu naučite bridž (foto: Sabine van Erp/Pixabay)

Informatika, jezici i razgibavanje na istoku grada

Interesantan program osmišljen je i u Narodnom sveučilištu Sesvete. Ravnateljica sveučilišta Aida Vidović Krilanović opisala nam je što se sve nudi osobama treće životne dobi.

“Među radionicama osmišljenim posebno za starije osobe i umirovljenike i ove godine imamo tečajeve stranih jezika i informatičke radionice. Vrlo su popularne i umjetničke radionice poput izrade etno nakita, izrade dizajnerskog nakita od metala te tečaj krojenja i šivanja koje ponovno postaje popularno među svim generacijama. Ono što je našim polaznicima uvijek vrlo zanimljivo i korisno su i radionice joge za kralježnicu te radionica korektivne gimnastike. Tečajevi i radionice počinju sredinom listopada.”

Narodno sveučilište Dubrava također u ponudi ima posebne programe namijenjene seniorima, a to su informatička radionica, rekreacija za treću životnu dob te radionice hrvatske narodne tradicije. Prva vježbanja u Dubravi počela su još 1999. kad se na jutarnjem razgibavanju skupilo tek pet žena. Grupa je, malo po malo, rasla i postala prilično popularna, pa sada osim klasičnog vježbanja postoji i radionica joge i pilatesa gdje se izvode vježbe koje je posebno za ovu dobnu skupinu osmislila fizioterapeutica Sonja Biondić.

Što se radionica hrvatske tradicije tiče, istaknimo one izrade sunčane (slavonske) i paške čipke te radionicu nakita od staklenih perlica gdje se izrađuje suvremen nakit od staklenih perlica prema predlošcima nakita iz prošlosti.

Jadranka Kerin iz Centra za kulturu i informacije Maksimir opisala nam je kako su se ondje pripremili za jesen.

“Programi kreću u listopadu, no već je sada sve spremno. Našim seniorima predložila bih uvijek popularne likovne radionice za odrasle te slikarsko-kiparske radionice koje se već tradicionalno održavaju u  Domu za starije osobe Maksimir. Spremamo i poseban program rekreacija za starije osobe koje su se prije uvijek održavale jednom tjedno. Ako interes bude veći, možda otvorimo još termina”, kaže Jadranka Kirin.

U Susedgradu naučite origami (foto: Soroush Zargar/Unsplash)

Origami i ljekovito bilje na zapadu grada

I Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad osobama treće životne dobi nudi rekreaciju i tjelovježbu te likovne radionice, no posebno bismo istaknuli radionicu origamija koju vodi predsjednica Hrvatskog origami društva Sanja Srbljinović-Čuček.

“Origami je vještina, tehnika ili umjetnost oblikovanja papira presavijanjem. Cilj ove kreativne radionice je popularizacija origamija za odrasle i u smislu umjetničkog izražavanja, ali i kao element team building igara ili igara povjerenja. Osim toga, radni terapeuti otkrili su još 1990-ih da savijanje papira pomaže zaboraviti duševne i fizičke boli, a ujedno je izvanredna mentalna i fizikalna terapija koja omogućava kreativnost te pruža osobito zadovoljstvo. Kako ova aktivnost aktivira obje hemisfere mozga, istovremeno je i odlična mentalna gimnastika2, kaže Srbljinović-Čuček.

I naposljetku, svratit ćemo do Centra za kulturu Prečko u sklopu Centra za kulturu Trešnjevka gdje se i ove jeseni jednom tjedno možete družiti uz starogradske napjeve u amaterskom zboru “Melisa” te naučiti ili ponoviti već naučene korake standardnih plesova poput dvokoraka, valcera, jivea, cha cha cha ili foxtrota te latinoamerički ples tango.

Za one koji bi radije slobodno vrijeme provodili u prirodi, naročito je zanimljiva besplatna radionica prikupljanja i raspoznavanja ljekovitog bilja. Na ovoj radionici, koju je osmislila voditeljica Gruda Špicer, naučit ćete koje biljke i kako valja brati te kako ih sušiti i pripremati za izradu biljnih ljekovitih pripravaka.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.