Prati nas

Vijesti

Odgovor

HZMO protiv Mrsića: Braniteljske mirovine ne utječu na visinu radničkih

Razdvajanje mirovina bi prouzročio dodatno i nepotrebno trošenje sredstava državnog proračuna, povećao troškove administriranja i smanjio kontrolu provedbe.

Objavljeno

|

Kako do lažne mirovine?
foto: Pixabay/MV

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) smatra neprimjerenima navode predsjednika Demokrata Miranda Mrsića, jer kao saborski zastupnik koristi medije kako bi unosio nemir kod korisnika mirovina, iznoseći netočne informacije i dovodeći u pitanje funkcioniranje sustava.

U priopćenju poslanom medijima HZMO ističe da mirovinski sustav generacijske solidarnosti u potpunosti funkcionira i dugoročno je financijski održiv, a mirovine ostvarene po posebnom propisu ne utječu na visinu mirovina prava radnika propisnih Zakonom o mirovinskom osiguranju.


Posebnim pravilnikom uređeno je i potpuno transparentno koliko se sredstava izdvaja iz državnog proračuna za dio mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, za svakog pojedinog korisnika, te ukupna visina sredstava koja se izdvajaju iz državnog proračuna. “Dakle, nema miješanja sustava niti reduciranja prava iz mirovinskog osiguranja radnika i drugih kategorija osiguranika”, navode u HZMO-u.

“Što se tiče konstatacije da mirovine prema posebnim propisima bujaju, da će 9 milijardi kuna otići na povlaštene mirovine, od čega 7 na braniteljske mirovine, naglašavamo da je ta informacija u potpunosti netočna. Iz financijskog plana HZMO-a, koji je objavljen na internetskoj stranici HZMO-a, vezano uz sredstva koja se iz državnog proračuna isplaćuju za mirovine prema posebnim propisima, proizlazi da se za mirovine hrvatskih branitelja izdvaja ukupno 4,66 milijardi kuna, a ukupni izdaci za sve mirovine ostvarene prema posebnim propisima iznose 5,93 milijardi”.

Te se mirovine financiraju se u cijelosti iz državnog proračuna te ni na koji način ne utječu na visinu mirovine ostvarene prema općim propisima, niti su razlog za reformu mirovinskog sustava. Prema Zakonu o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima propisano je trajno smanjenje pa tako i braniteljskih mirovina za 10 posto (ako iznose više od 3.500 kuna), osim invalidskih mirovina HRVI iz Domovinskog rata koji imaju oštećenje organizma od 100 posto i obiteljskih mirovina djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja bez oba roditelja, za koje država ima obvezu posebne skrbi.

HZMO piše i da bi razdvajanje mirovinskog sustava tako da sredstva za mirovine prema posebnim propisima budu u nadležnim ministarstvima, što zagovara Mrsić, prouzročio dodatno i nepotrebno trošenje sredstava državnog proračuna, povećao troškove administriranja i smanjio kontrolu provedbe.

.

Vijesti

Inspekcije su utvrdile cijeli niz prekršaja u ‘Zelenoj oazi’, podnesena je kaznena prijava

Proveden je cijeli niz inspekcija i gotovo da je svaka pokazala još više propusta.

Objavljeno

|

Autor

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić detaljno je objavio izvješće inspekcijskih nadzora provedenih u staračkom domu Zelena oaza u Andraševcu. Riječ je o obiteljskom domu u kojem je u požaru izgorjelo šestero nemoćnih i nepokretnih staraca.

“Inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području zaštite na radu proizlazi da poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu. Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu je podnešena kaznena prijava protiv poslodavca”, napisao je Mikulić u priopćenju.


I Inspekcija rada utvrdila je nekoliko prekršaja. “Iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavaca počinio sljedeće prekršaje: sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog, ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu, neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada, ne odjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada, neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene, neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku”, priopćili su dalje iz Državnog inspektorata koji je zbog sumnje u niz prekršaja nadležnom prekršajnom sudu podnio optužne prijedloge.

Građevinska inspekcija je utvrdila da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena/kuća i gospodarska građevina. “Za stambenu/kuću građevinu učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine. Za gospodarsku građevinu koja je kao takva korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno svojoj namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina a ne stambena. Građevinska inspekcija je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu. Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je da je stanje izgrađenosti opisane građevine nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno”, zaključuje se u priopćenju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP