Prati nas

Vijesti

Odgovor

HZMO protiv Mrsića: Braniteljske mirovine ne utječu na visinu radničkih

Razdvajanje mirovina bi prouzročio dodatno i nepotrebno trošenje sredstava državnog proračuna, povećao troškove administriranja i smanjio kontrolu provedbe.

Objavljeno

|

Kako do lažne mirovine?
foto: Pixabay/MV

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) smatra neprimjerenima navode predsjednika Demokrata Miranda Mrsića, jer kao saborski zastupnik koristi medije kako bi unosio nemir kod korisnika mirovina, iznoseći netočne informacije i dovodeći u pitanje funkcioniranje sustava.

U priopćenju poslanom medijima HZMO ističe da mirovinski sustav generacijske solidarnosti u potpunosti funkcionira i dugoročno je financijski održiv, a mirovine ostvarene po posebnom propisu ne utječu na visinu mirovina prava radnika propisnih Zakonom o mirovinskom osiguranju.


Posebnim pravilnikom uređeno je i potpuno transparentno koliko se sredstava izdvaja iz državnog proračuna za dio mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, za svakog pojedinog korisnika, te ukupna visina sredstava koja se izdvajaju iz državnog proračuna. “Dakle, nema miješanja sustava niti reduciranja prava iz mirovinskog osiguranja radnika i drugih kategorija osiguranika”, navode u HZMO-u.

“Što se tiče konstatacije da mirovine prema posebnim propisima bujaju, da će 9 milijardi kuna otići na povlaštene mirovine, od čega 7 na braniteljske mirovine, naglašavamo da je ta informacija u potpunosti netočna. Iz financijskog plana HZMO-a, koji je objavljen na internetskoj stranici HZMO-a, vezano uz sredstva koja se iz državnog proračuna isplaćuju za mirovine prema posebnim propisima, proizlazi da se za mirovine hrvatskih branitelja izdvaja ukupno 4,66 milijardi kuna, a ukupni izdaci za sve mirovine ostvarene prema posebnim propisima iznose 5,93 milijardi”.

Te se mirovine financiraju se u cijelosti iz državnog proračuna te ni na koji način ne utječu na visinu mirovine ostvarene prema općim propisima, niti su razlog za reformu mirovinskog sustava. Prema Zakonu o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima propisano je trajno smanjenje pa tako i braniteljskih mirovina za 10 posto (ako iznose više od 3.500 kuna), osim invalidskih mirovina HRVI iz Domovinskog rata koji imaju oštećenje organizma od 100 posto i obiteljskih mirovina djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja bez oba roditelja, za koje država ima obvezu posebne skrbi.

HZMO piše i da bi razdvajanje mirovinskog sustava tako da sredstva za mirovine prema posebnim propisima budu u nadležnim ministarstvima, što zagovara Mrsić, prouzročio dodatno i nepotrebno trošenje sredstava državnog proračuna, povećao troškove administriranja i smanjio kontrolu provedbe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP