Prati nas

Vijesti

10 milijardi

Mrsić traži izdvajanje braniteljskih mirovina iz HZMO-a: ‘HDZ gradi društvo nejednakosti’

Prema posljednjim podatcima, u Hrvatskoj je, kaže Mrsić, 113 tisuća branitelja i članova njihovih obitelji, preko 71 tisuću ih prima mirovine od 5.616 kuna, dok 35 tisuća branitelja mirovinu prima po općim propisima.

Objavljeno

|

Posljednjih dana brojni političari upozoravaju kako premijer Andrej Plenković nije zaslužan za usklađivanje mirovina, već je to posljedica rasta plaće i inflacije, a koja jedrfinirana zakonom.
Mirando Mrsić (screenshot: Windays/Youtube)

Bivši SDP-ov ministar rada, aktualni predsjednik i saborski zastupnik Demokrata, Mirando Mrsić proglasio je mirovinsku reformu – mrtvom. Još je jednom naglasio problem povlaštenih mirovina, a među njima posebno onih braniteljskih za koje kaže da ih HDZ-ova vlada konstantno povećava.

“Danas ovdje postavljam pitanje HDZ-u, Plenkoviću, Medvedu ili bilo kome u HDZ-u, što ćete napraviti kada sustav doživi kolaps, kad još tisuće ljudi odu iz Hrvatske, tko će onda uplaćivati doprinose za povlaštene mirovine? Kako ćete onda kupovati glasove braniteljske populacije?” pita Mrsić.

“Povlaštene mirovine bit će još veći problem kada potpuno stupi na snagu Medvedov zakon o pravima branitelja iz Domovinskog rata. Vaša buduća mirovina u rukama je ministra Tome Medveda i moneta je za kupovanje braniteljskih glasova”, rekao je Mrsić na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Prema posljednjim podatcima, u Hrvatskoj je, nastavlja Mrsić, 113 tisuća branitelja i članova njihovih obitelji, preko 71 tisuću ih prima mirovine od 5.616 kuna, dok 35 tisuća branitelja mirovinu prima po općim propisima. Tu je, dodaje, i 7000 pripadnika HVO-a s mirovinom od 2.900 kuna, a zahvaljujući izmjenama Zakona o pravima branitelja, poručuje, broj tih mirovina se može i povećati.

“Godišnji ceh tih mirovina će 2025. godine iznositi preko 10 milijardi kuna, ove godine braniteljske mirovine stoje 7 milijardi kuna. Plenković koji se često voli pozivati na europska pravila je po ovom pitanju napravio upravo suprotno od onoga što je EU od nas tražila i povećao je povlaštene mirovine umjesto da ih smanji”, govori Mrsić i dodaje kako je Plenkovićeva vlada reformirala mirovinski sustav tako da većina građana ima manje mirovine, dok braniteljske, kaže, i dalje rastu.

Zbog kolapsa sustava, Demokrati će, kaže, u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Prema njima bi HZMO isplaćivao samo radničke mirovine, dok bi takozvane povlaštene išle na teret resornog ministarstva.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.