Prati nas

Vijesti

Poslodavci u panici

Koga poslodavac potjera sa 65 u mirovinu, imat će pravo i na otpremninu

Objavljeno

|

Zanimljivo trećina ispitanika odvaja mjesečno od 50 do 100 eura i to je najčešći raspon unutar kojeg se štedi, a tek svaki dvadeseti ispitanik uopće ne štedi.
foto: PNiels Steeman/Unsplash

Izmjene mirovinske reforme neugodno su iznenadile poslodavce. Šef Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić upozorava da će trošak otpremnina koje će poslodavci morati platiti radnicima, ako ih žele umiroviti prije 68. godine – biti ogroman.

Naime, prema novim prijedlozima zakona poslanima u javnu raspravu, poslodavci više ne mogu pregovarati s radnikom želi li on nakon 65. godine ostati raditi, jer se radniku omogućava da sam odluči želi li raditi do 68. godine. “Radnicima koje poslodavac više ne treba nakon 65. godine morat će ponuditi uvjete sporazumnog raskida ugovora o radu, odnosno otpremnine, što je trošak koji u cijelosti ide na teret poslodavca”, rekao je.

Uz to, strahuje Majetić, poslodavci će i dalje morati pokrivati cjelokupne troškove bolovanja radnika starijih od 65 godina. Odluči li se radnik sa 65. godina čekati umirovljenje u 68. godini – činit će to na račun svoga poslodavca.

Trenutno je pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu regulirano tako da isključivo ovisi o tome je li to ugovoreno ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili je to poslodavac sam odredio pravilnikom o radu. Ako navedenim dokumentima to nije određeno, radnik nema pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu. Shodno tome i iznos otpremnine zavisi isključivo od ugovorene odnosno pravilnikom određene visine otpremnine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.