Prati nas

Show

Nije bila u partiji

Meri Cetinić: Nikada nisam pjevala pred Titom, nisam ga ni upoznala

‘Bježe Nijemci, bježe i ustaše, crne horde sve se Tita plaše. On je heroj kome nema para, iz grupica on armiju stvara.’

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Meri cetinić (screenshot: Laudato TV)

Mnogi su se pjevači, poput Krunoslava Kiće Slabinca, pohvalili pjevanjem pred Titom, ali naša proslavljena pjevačica Meri Cetinić nije među njima. Dapače! Iako su se pojavljivale neke snimke, Meri kaže da Tita nikad nije upoznala i nikad mu nije pjevala.

“Ima ta jedna pjesma, radi se o emisiji koja je snimljena prije 43 godine u koju smo bili pozvani i došli smo pjevati. Ja se ne sjećam ni o kojoj se pjesmi radi. Inače nikad nisam bila politički angažirana i to me nikad nije zanimalo”, izjavila je u opširnom razgovoru za 100posto.


Iako nije precizirala o kojoj se pjesmi radi, prije točno dvije godine za portal udruge “U ime obitelji” objasnila je da se radi se o TV emisiji na Televiziji Beograd. “Bili smo pozvani Dado Topić, Zlatko Pejaković, Oliver Dragojević, Bisera Veletanlić i ja i svatko je snimio po jedan kratak song Kornelija Kovača. Slučajno imam jednu sliku sa snimanja, pa po frizuri znam da je to bilo 1976. Da me sada stalno ne podsjećaju, ne bi se nikad mogla sjetiti što sam tada pjevala i koji je bio tekst. U stvari, radi se o manipulaciji, jer je snimke iz te emisije i još neke druge, prije nekoliko godina izdao Dallas u CD izdanju, kao Pjesme Titu. Tu je i ta pjesma koja traje 1:30. Mene nitko nije pitao za dozvolu ili pristanak. A onda sam nakon toga vidjela da su baš od te moje kratke pjesme napravili pravi propagandno-komunistički spot i stavili na Youtube. Zgrozila sam se i pokušavala nekoliko puta tražiti od Youtubea da se skine, ali iz nekog razloga nisu to učinili. Sad me bombardiraju s tim spotom!”

Podsjetimo, pjesma “Poziv u borbu” više desetaka puta je “dizana” na Youtube i svaki put je skinuta zbog navodnih kršenja autorskih prava. Stihovi koje je naša popularna pjevačica otpjevala glase:

Bježe Nijemci, bježe i ustaše, crne horde sve se Tita plaše.
On je heroj kome nema para, iz grupica on armiju stvara.
Armija je od čelika jača, jer je ona iz naroda nikla.

U razgovoru za portal udruge “U ime obitelji” Cetinić se dotaknula i drugog spota koji također redovito nestaje na Youtubeu: “Ima i jedan spot sa Čolićem i Balaševićem iz jedne TV emisije, snimljen 1980. godine, znači prije 37 godina, puno prije Domovinskog rata, agresije i svih promjena koje su se dogodile. To je sve što sam ja ikad pjevala na tu temu. Druga država, drugo vrijeme, drukčiji režim, sada me optuživati radi toga je besmisleno, tendeciozno i zlonamjerno.”

U potonjem slučaju riječ je o jugoslavenskoj domoljubnoj pjesmi “Računajte na nas” novosadskog “Ranog mraza” iz 1978, godine. Tekst i glazbu napisao je Đorđe Balašević. Zahvaljujući drukčijem pristupu jugoslavenskoj revoluciji u odnosu na uobičajene socrealističke pjesme do tada, “Računajte na nas” je promovirana u generacijsku himnu koju je bilo moguće čuti u svakoj prigodnoj prilici kao svojevrstan oblik zakašnjele pionirske prisege u stihovima komunističkom režimu.

Cetinić je ranije objavila kako nikada nije bila članica Komunističke partije te da je je zbog pjevanja hrvatskoj emigraciji u Kanadi 1983. godine bila skidana s programa radijskih postaja. Pogledajte video.

.

Show

Violeta iz Boljeg života je ljepotica i u 59. godini

Za Lidiju Vukičević vrijeme kao da je stalo. Ova atraktivna glumica plijeni izgledom kao i prije 30 godina dok je glumila u Boljem životu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sjećate li se Violete iz Boljeg života? Za zanosnom crnog uzdisali su muškarci diljem bivše države, a žene su željele izgledati poput nje. No čak ni 30 godina nakon završetka emitiranja legendarne serija, glumica Lidija Vukičević ne izgleda ništa manje zanosno.

Na svojem Instagram profilu pokazala je kako uživa na crnogorskom primorju te svojim izgledom ostavila obožavatelje bez teksta. Naime, zanosna Lidija ima 58 godina.


Naravno, pratitelji na Instagramu zasuli su je komplimentima te se požalili da bi im od prizora moglo zastati srce.

Inače, osim glumom, Lidija se bavila i politikom. 2004. se učlanila u Srpsku radikalnu stranku, a 2007. godine je postala i zastupnica te stranke u Narodnoj skupštini Srbije. Politička karijera joj je trajala do 2012. kad je skupština raspuštena, a stranka na idućim izborima nije prešla izborni prag i ušla u parlament.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP