Prati nas

Show

Nije bila u partiji

Meri Cetinić: Nikada nisam pjevala pred Titom, nisam ga ni upoznala

‘Bježe Nijemci, bježe i ustaše, crne horde sve se Tita plaše. On je heroj kome nema para, iz grupica on armiju stvara.’

Objavljeno

|

Meri cetinić (screenshot: Laudato TV)

Mnogi su se pjevači, poput Krunoslava Kiće Slabinca, pohvalili pjevanjem pred Titom, ali naša proslavljena pjevačica Meri Cetinić nije među njima. Dapače! Iako su se pojavljivale neke snimke, Meri kaže da Tita nikad nije upoznala i nikad mu nije pjevala.

“Ima ta jedna pjesma, radi se o emisiji koja je snimljena prije 43 godine u koju smo bili pozvani i došli smo pjevati. Ja se ne sjećam ni o kojoj se pjesmi radi. Inače nikad nisam bila politički angažirana i to me nikad nije zanimalo”, izjavila je u opširnom razgovoru za 100posto.


Iako nije precizirala o kojoj se pjesmi radi, prije točno dvije godine za portal udruge “U ime obitelji” objasnila je da se radi se o TV emisiji na Televiziji Beograd. “Bili smo pozvani Dado Topić, Zlatko Pejaković, Oliver Dragojević, Bisera Veletanlić i ja i svatko je snimio po jedan kratak song Kornelija Kovača. Slučajno imam jednu sliku sa snimanja, pa po frizuri znam da je to bilo 1976. Da me sada stalno ne podsjećaju, ne bi se nikad mogla sjetiti što sam tada pjevala i koji je bio tekst. U stvari, radi se o manipulaciji, jer je snimke iz te emisije i još neke druge, prije nekoliko godina izdao Dallas u CD izdanju, kao Pjesme Titu. Tu je i ta pjesma koja traje 1:30. Mene nitko nije pitao za dozvolu ili pristanak. A onda sam nakon toga vidjela da su baš od te moje kratke pjesme napravili pravi propagandno-komunistički spot i stavili na Youtube. Zgrozila sam se i pokušavala nekoliko puta tražiti od Youtubea da se skine, ali iz nekog razloga nisu to učinili. Sad me bombardiraju s tim spotom!”

Podsjetimo, pjesma “Poziv u borbu” više desetaka puta je “dizana” na Youtube i svaki put je skinuta zbog navodnih kršenja autorskih prava. Stihovi koje je naša popularna pjevačica otpjevala glase:

Bježe Nijemci, bježe i ustaše, crne horde sve se Tita plaše.
On je heroj kome nema para, iz grupica on armiju stvara.
Armija je od čelika jača, jer je ona iz naroda nikla.

U razgovoru za portal udruge “U ime obitelji” Cetinić se dotaknula i drugog spota koji također redovito nestaje na Youtubeu: “Ima i jedan spot sa Čolićem i Balaševićem iz jedne TV emisije, snimljen 1980. godine, znači prije 37 godina, puno prije Domovinskog rata, agresije i svih promjena koje su se dogodile. To je sve što sam ja ikad pjevala na tu temu. Druga država, drugo vrijeme, drukčiji režim, sada me optuživati radi toga je besmisleno, tendeciozno i zlonamjerno.”

U potonjem slučaju riječ je o jugoslavenskoj domoljubnoj pjesmi “Računajte na nas” novosadskog “Ranog mraza” iz 1978, godine. Tekst i glazbu napisao je Đorđe Balašević. Zahvaljujući drukčijem pristupu jugoslavenskoj revoluciji u odnosu na uobičajene socrealističke pjesme do tada, “Računajte na nas” je promovirana u generacijsku himnu koju je bilo moguće čuti u svakoj prigodnoj prilici kao svojevrstan oblik zakašnjele pionirske prisege u stihovima komunističkom režimu.

Cetinić je ranije objavila kako nikada nije bila članica Komunističke partije te da je je zbog pjevanja hrvatskoj emigraciji u Kanadi 1983. godine bila skidana s programa radijskih postaja. Pogledajte video.

.

Show

Kolinda Prljavcima uručila povelju za promicanje domoljublja i 40 godina rada

Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’, kaže predsjednica.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske zagrebačkom rock-sastavu Prljavom kazalištu. Povod je 40. obljetnica uspješne glazbene karijere.

“Kroz četiri desetljeća Prljavo kazalište je stvaralo pjesme koje su postale dio naših osobnih ljubavi i boli, proslava i tugovanja, sjećanja i putova u snove. Posebno nam je svima bliska ona osobna posveta majci, koja se iz svojih okvira tihog opraštanja, prelila u gotovo nacionalnu budnicu. ‘Ruža hrvatska’ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe. Povelju Republike Hrvatske dodijelila sam glazbenom sastavu Prljavo kazalište za izniman doprinos u promicanju domoljublja, humanitarnog djelovanja te ugleda hrvatske rock glazbe, a povodom 40. godina djelovanja”, objavila je Grabar-Kitarović na društvenim mrežama.


“Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’. Prljavce smo pratili od antologijskih albuma: ‘Crno bijelog svijeta’ do ‘Zlatnih godina’ i ‘Moj dom je Hrvatska’, predsjedničine su riječi.

Pjevač Kazališta Mladen Bodalec istaknuo je da je to veliko priznanje te da ne zahvaljuje samo u ime banda, nego i u ime tisuću rockera koji, kako je rekao, traže svoje mjesto pod suncem, a nije im lako u konkurenciji s ozbiljnijim oblicima glazbe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP