Prati nas

Mozaik

Napokon!

Rodila je blizance u 74. godini: ‘Čekala sam skoro šest desetljeća!’

‘Stalno je bila pod nadzorom kardiologa, pulmologa, ginekologa i nutricionista. Carski rez smo izveli zbog toga što bi prirodni porođaj u njenoj dobi bio težak.’

Objavljeno

|

foto: Christian Bowen/Unsplash

Erramatti Mangayamma (74) iz indijskog sela Nelaparthipadu rodila je jučer blizance, javlja Hindustan times. Njen suprug, E Raja Rajo star je 80 godina.

“Ne mogu kazati koliko sam sretna. Ove bebe su me upotpunile. Čekala sam šest desetljeća i tomu je došao kraj. Više me nitko ne može nazivati jalovom”, kazala je novopečena majka.

“Carski rez je obavljen bez problema. Majka i djeca su dobro, zdravo i nema nikakvih komplikacija. Za svaki slučaj, majka je smještena na intenzivnu skrb dok se ne oporavi od stresa”, izavio je novinarima dr. Sanakkayala Umashankar, direktor bolnice u kojoj je porođaj obavljen.

Kako je objašnjeno, majka nije imala kroničnih bolesti pa su cijela trudnoća i porođaj prošli besprijekorno. Liječnik zato vjeruje da će i postporođajni period proći bez problema. Majka, za sada, ne može dojiti djecu, no zahvaljujući banci mlijeka, djeca će započeti život bez formule.

Bila je dobra kandidatkinja za postupak

Poljoprivrednici Mangayamma i Raja Rao vjenčali su se davne 1962. godine. “Nije mogla zanijeti, čak ni nakon brojnih posjeta liječnicima. Čak i nakon što je ušla u menopauzu prije 25 godina, želja za majčinstvom nije minula. Prošle je godine saznala da je njena susjeda zatrudnjela u 55. godini zahvaljujući potpomognutoj oplodnji, nakon čega nam se obratila za pomoć. Iznenadila nas je njena snaga volje. Podvrgli smo je svim pretragama i zaključili da je dobra kandidatkinja za postupak”, objasnio je Umashankar.

Jajna stanica uzeta je od darovateljice, a oplođena je spermom 80-godišnjeg supruga. Srećom, sve je prošlo sjajno već u prvom pokušaju, priopćeno je iz bolnice, pa je već u siječnju potvrđena trudnoća. Od tada su je liječnici držali pod strogom paskom u bolnici, kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

“Stalno je bila pod nadzorom kardiologa, pulmologa, ginekologa i nutricionista. Carski rez smo izveli zbog toga što bi prirodni porođaj u njenoj dobi bio težak”, kazao je liječnik. Više pogledajte u video prilogu:

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.