Prati nas

Mozaik

Napokon!

Rodila je blizance u 74. godini: ‘Čekala sam skoro šest desetljeća!’

‘Stalno je bila pod nadzorom kardiologa, pulmologa, ginekologa i nutricionista. Carski rez smo izveli zbog toga što bi prirodni porođaj u njenoj dobi bio težak.’

Objavljeno

|

foto: Christian Bowen/Unsplash

Erramatti Mangayamma (74) iz indijskog sela Nelaparthipadu rodila je jučer blizance, javlja Hindustan times. Njen suprug, E Raja Rajo star je 80 godina.

“Ne mogu kazati koliko sam sretna. Ove bebe su me upotpunile. Čekala sam šest desetljeća i tomu je došao kraj. Više me nitko ne može nazivati jalovom”, kazala je novopečena majka.


“Carski rez je obavljen bez problema. Majka i djeca su dobro, zdravo i nema nikakvih komplikacija. Za svaki slučaj, majka je smještena na intenzivnu skrb dok se ne oporavi od stresa”, izavio je novinarima dr. Sanakkayala Umashankar, direktor bolnice u kojoj je porođaj obavljen.

Kako je objašnjeno, majka nije imala kroničnih bolesti pa su cijela trudnoća i porođaj prošli besprijekorno. Liječnik zato vjeruje da će i postporođajni period proći bez problema. Majka, za sada, ne može dojiti djecu, no zahvaljujući banci mlijeka, djeca će započeti život bez formule.

Bila je dobra kandidatkinja za postupak

Poljoprivrednici Mangayamma i Raja Rao vjenčali su se davne 1962. godine. “Nije mogla zanijeti, čak ni nakon brojnih posjeta liječnicima. Čak i nakon što je ušla u menopauzu prije 25 godina, želja za majčinstvom nije minula. Prošle je godine saznala da je njena susjeda zatrudnjela u 55. godini zahvaljujući potpomognutoj oplodnji, nakon čega nam se obratila za pomoć. Iznenadila nas je njena snaga volje. Podvrgli smo je svim pretragama i zaključili da je dobra kandidatkinja za postupak”, objasnio je Umashankar.

Jajna stanica uzeta je od darovateljice, a oplođena je spermom 80-godišnjeg supruga. Srećom, sve je prošlo sjajno već u prvom pokušaju, priopćeno je iz bolnice, pa je već u siječnju potvrđena trudnoća. Od tada su je liječnici držali pod strogom paskom u bolnici, kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

“Stalno je bila pod nadzorom kardiologa, pulmologa, ginekologa i nutricionista. Carski rez smo izveli zbog toga što bi prirodni porođaj u njenoj dobi bio težak”, kazao je liječnik. Više pogledajte u video prilogu:

.

Mozaik

Za bolji zrak u kući zaboravite biljke i otvorite prozor

Sigurno ste već nišli na ideju da će zrak u vašem domu ili radnom prostoru biti bolji i zdraviji ako u njemu ima biljaka. No ta je zamisao izvađena iz konteksta. Naime, biljke doista čiste zrak, no da biste primijetili bilo kakav učinak, morali biste od svoga stana napraviti pravu đunglu.

Objavljeno

|

Dom ispunjen biljkama vjerojatno je veseliji i ljepši, zbog čega biste se i vi sami mogli osjećati bolje. No biljke neće popraviti kvalitetu zraka u vašem prostoru, bez obzira na uvriježeno mišljenje da neke biljke čiste zrak. Odnosno, biljke bi možda i mogle popraviti zrak u vašoj kući, no da biste to postigli, morali biste imati negdje između 10 i 1.000 biljaka po četvornom metru prostora, piše portal Science Alert.

Tridesetogodišnja studija je pokazala da biljke imaju vrlo malo – ako i uopće – utjecaja na zrak u stanu. Koristeći podatke iz desetak različitih studija u kojima su znanstvenici analizirali zrak u prostorima, došlo se do zaključka da bi u stanu veličine 140 kvadratnih metara trebalo imato oko 680 biljaka ili čak pet po četvornom metru da bi se ostvario isti učinak kakav ima otvoren prozor. No, očito, to baš i nije vrlo mudar način korištenja prostora.


“Ovo je vrlo česta zabluda”, kaže inžinjer eko-sustava Michael Waring sa Sveučilišta Drexel. “Biljke su sjajne, ali one ne čiste zrak dovoljno brzo da bi to imalo neki utjecaj na kvalitetu zraka u vašem domu.”

Ideja o biljkama koje čiste zrak pojavila se 1989. kad su se tom zamisli bavili inžinjeri NASA-e želeći naći način kako da iz zraka svemirske postaje uklone potencijalno opasne i kancerogene spojeve. Tijekom istraživanja, postavili su mnogo biljaka u hermetički zatvoren prostor veličine oko jednog četvornog metra. Rezultati su bili sjajni. Unutar samo jednog dana biljke su uklonile čak 70 posto štetnih zagađivača iz zraka. Ali, mala hermetički zatvorena komora bitno je različita od stvarne okoline unutar neke velike poslovne ili stambene zgrade. Zaključci NASA-ine studije tijekom godina bile su pogrešno interpretirani i izvađeni iz konteksta.

U običnoj zgradi, ustajali zrak se pomoću običnih otvorenih prozora zamjenjuje čistim daleko brže nego bi to bila u stanju učiniti bilo koja količina biljaka. Štoviše, brzina kojom bilje čiste zrak toliko je mala da je gotovo irelevantna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP