Prati nas

Mozaik

Zajednička starost

Sedam prijateljica kupile su veliku kuću u kojoj će živjeti kad odu u mirovinu

Svatko umirovljeničke dane zamišlja drugačije: neki bi putovali, drugi se osamili u vlastitom domu. No sedam prijateljica iz Kine svoju je starost zamislilo ponešto drugačije. Zajednički su kupile veliku kuću i preuredile je te u njoj planiraju živjeti kad odu u penziju.

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Kako zamišljate svoju starost? Hoćete li živjeti tamo gdje živite sada ili se planirate preseliti? A što kažete na ideju da uselite u zajedničko kućanstvo s nekoliko najboljih prijatelja?

Upravo to je odlučila grupa prijateljica iz Kine koje su zajedno kupile veliku nedovršenu kuću u predgrađu Guangzhoua. Zdanje površine 700 kvadratnih metara završile su i uredile po svom ukusu te u nju planiraju useliti kad budu u mirovini.


Kuća je nakon uređenja apsolutno prekrasna. Dovoljno je velika pa svaka od sedam žena ima svoju sobu, a postoje zajedničke prostorije za objedovanje, druženje pa čak i meditaciju. Kako prijateljice imaju istančan ukus, a ni financije im nisu problem, većinu namještaja uvezle su iz Maroka i Indije. Kuću odlikuju veliki prozori zbog čega ima puno dnevnog svjetla, a samo zdanje okruženo je zelenilom.

Iako su još daleko od mirovine, prijateljice su već sada počele učiti vještine koje će im pomoći kasnije u zejdničkom životu pa tako jedna uči kako uzgajati povrće, druga uči kuhati, treća osnove kineske medicine i tako redom. “Drugi samo pričaju o tome, a mi smo to učinile”, zadovoljno komentiraju svoje djelo. Više pogledajte u priloženom videu.

.

Mozaik

Za bolji zrak u kući zaboravite biljke i otvorite prozor

Sigurno ste već nišli na ideju da će zrak u vašem domu ili radnom prostoru biti bolji i zdraviji ako u njemu ima biljaka. No ta je zamisao izvađena iz konteksta. Naime, biljke doista čiste zrak, no da biste primijetili bilo kakav učinak, morali biste od svoga stana napraviti pravu đunglu.

Objavljeno

|

Dom ispunjen biljkama vjerojatno je veseliji i ljepši, zbog čega biste se i vi sami mogli osjećati bolje. No biljke neće popraviti kvalitetu zraka u vašem prostoru, bez obzira na uvriježeno mišljenje da neke biljke čiste zrak. Odnosno, biljke bi možda i mogle popraviti zrak u vašoj kući, no da biste to postigli, morali biste imati negdje između 10 i 1.000 biljaka po četvornom metru prostora, piše portal Science Alert.

Tridesetogodišnja studija je pokazala da biljke imaju vrlo malo – ako i uopće – utjecaja na zrak u stanu. Koristeći podatke iz desetak različitih studija u kojima su znanstvenici analizirali zrak u prostorima, došlo se do zaključka da bi u stanu veličine 140 kvadratnih metara trebalo imato oko 680 biljaka ili čak pet po četvornom metru da bi se ostvario isti učinak kakav ima otvoren prozor. No, očito, to baš i nije vrlo mudar način korištenja prostora.


“Ovo je vrlo česta zabluda”, kaže inžinjer eko-sustava Michael Waring sa Sveučilišta Drexel. “Biljke su sjajne, ali one ne čiste zrak dovoljno brzo da bi to imalo neki utjecaj na kvalitetu zraka u vašem domu.”

Ideja o biljkama koje čiste zrak pojavila se 1989. kad su se tom zamisli bavili inžinjeri NASA-e želeći naći način kako da iz zraka svemirske postaje uklone potencijalno opasne i kancerogene spojeve. Tijekom istraživanja, postavili su mnogo biljaka u hermetički zatvoren prostor veličine oko jednog četvornog metra. Rezultati su bili sjajni. Unutar samo jednog dana biljke su uklonile čak 70 posto štetnih zagađivača iz zraka. Ali, mala hermetički zatvorena komora bitno je različita od stvarne okoline unutar neke velike poslovne ili stambene zgrade. Zaključci NASA-ine studije tijekom godina bile su pogrešno interpretirani i izvađeni iz konteksta.

U običnoj zgradi, ustajali zrak se pomoću običnih otvorenih prozora zamjenjuje čistim daleko brže nego bi to bila u stanju učiniti bilo koja količina biljaka. Štoviše, brzina kojom bilje čiste zrak toliko je mala da je gotovo irelevantna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP