Prati nas

Mozaik

Zajednička starost

Sedam prijateljica kupile su veliku kuću u kojoj će živjeti kad odu u mirovinu

Svatko umirovljeničke dane zamišlja drugačije: neki bi putovali, drugi se osamili u vlastitom domu. No sedam prijateljica iz Kine svoju je starost zamislilo ponešto drugačije. Zajednički su kupile veliku kuću i preuredile je te u njoj planiraju živjeti kad odu u penziju.

Silvija Novak

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Kako zamišljate svoju starost? Hoćete li živjeti tamo gdje živite sada ili se planirate preseliti? A što kažete na ideju da uselite u zajedničko kućanstvo s nekoliko najboljih prijatelja?

Upravo to je odlučila grupa prijateljica iz Kine koje su zajedno kupile veliku nedovršenu kuću u predgrađu Guangzhoua. Zdanje površine 700 kvadratnih metara završile su i uredile po svom ukusu te u nju planiraju useliti kad budu u mirovini.


Kuća je nakon uređenja apsolutno prekrasna. Dovoljno je velika pa svaka od sedam žena ima svoju sobu, a postoje zajedničke prostorije za objedovanje, druženje pa čak i meditaciju. Kako prijateljice imaju istančan ukus, a ni financije im nisu problem, većinu namještaja uvezle su iz Maroka i Indije. Kuću odlikuju veliki prozori zbog čega ima puno dnevnog svjetla, a samo zdanje okruženo je zelenilom.

Iako su još daleko od mirovine, prijateljice su već sada počele učiti vještine koje će im pomoći kasnije u zejdničkom životu pa tako jedna uči kako uzgajati povrće, druga uči kuhati, treća osnove kineske medicine i tako redom. “Drugi samo pričaju o tome, a mi smo to učinile”, zadovoljno komentiraju svoje djelo. Više pogledajte u priloženom videu.

.

Show

Olja Balašević (61) pokazala zavidnu liniju i sportski duh

Olivera Balašević, supruga Panonskog mornara Đorđa i bivša profesorica tjelesnog, i sama se prihvatila pisanja. Njezin prvijenac “Planeta Dvorište” idealno je ljetno štivo.

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Svaka čast, kakvo tijelo i kakav skok”, “Prezgodna, prkosi vremenu”, “Jednom sportašica – uvijek sportašica” – samo su neki od oduševljenih komentara koji se mogu pročitati ispod najnovije Instagram objave Olivere Balašević, supruge Đorđa Balaševića koja je prije nekoliko tjedana napunila 61 godinu.

Doista, forma gospođe Olje je besprijekorna, no stoj na rukama te skok u bazen nije izvela tek tako već se usput prisjetila i jedne anegdote iz svojeg djetinjstva:


“Kupači sa obe strane reke kao i prolaznici preko mosta bili su, naravno, šokirani. Rekoh da sam bila  žgoljava, sićušna za svoje godine, pa je bilo  pravo čudo već i to  što toliko dete uopšte ume da pliva, a skok je sve ostavio bez daha. Sve osim mene, svom srećom. U odnosu na skokove koje sam kasnije činila u životu bio je krajnje jednostavan, na noge, sa vrlo niskim koeficijentom težine, kako bi to kasnije opisao moj trener Boris Pavlov, ali tih par sekundi  ne zaboravljaju se nikad. Bila sam laka kao pero, izronila sam takoreći još zaranjujući, kao zabačeni plutani plovak, i verovatno su posmatrači bili ushićeni, ali ni slučajno nisam bila uplašena, možda tek malo razočarana što nisam duže ostala u vazduhu. Dečaci iz dvorišta propustili su moj prvi skok, što sam uostalom i htela, lukavo isplivavši posle prvog skoka na drugoj strani,  samo da im ne bi palo na pamet da me  odgovaraju od sledećeg pokušaja. Okupili su se na obali uz prateći žamor koji je najavio da sam ponovo uz Radeta na ogradi mosta, i nisam bila sigurna da li mi to mašu ili se hvataju za glavu, ali sam izronivši dobro videla kako Zoran trčeći odlazi ka kući, u nameri da bar blagovremeno prijavi mami i time najveći deo neizbežne kazne prebaci na mene.”

Prelistajte galeriju fotografija u originalnoj objavi:

Ovaj tekst dio je iz Oljine knjige autobiografskih zapisa “Planeta Dvorište” objavljene prošle godine u kojem prepričava dosad nepoznate detalje iz svojeg ne uvijek lakog djetinjstva i pokazuje da riječima barata gotovo jednako vješto kao i njezin suprug Đole.

Nekako paralelno s objavom knjige (ne prve, već prve koju je imala strpljenja napisati, kako sama kaže), Olja se priključila i društvenim mrežama, točnije Instagramu, na kojem objavljuje isječke iz svoje knjige prisjećajući se djetinjstva i mladosti u Zrenjaninu.

Tražite li idealno ljetno štivo, možda je za vas upravo „Planeta Dvorište“, a usput možete vježbati skokove u vodu po uzoru na Oliveru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP