Prati nas

Zdravlje

Vježbaj!

U ovom parku stariji ne treniraju mišiće već – mozak

Umjesto sprava za vježbanje tijela, u španjolskom su gradu Bilbau po javnim parkovima postavili sprave za vježbanje moždanih vijuga. Namijenjene su starijim osobama koje se tako bore protiv dvije velike opasnosti koje donosi starija dob: usamljenosti i demencije.

Objavljeno

|

screenshot: BBC

Usamljenost i demencija su dva univerzalna straha kad se pomišlja na starost. No u španjolskom gradu Bilbau gradske su se vlasti odlučile na zanimljiv način pozabaviti objema prijetnjama.

Naime, po gradskim su parkovima postavili niz kognitivnih igara uz pomoć kojih se stariji sugrađani mogu zabaviti, družiti i vježbati moždane vijuge.

Igre koje su oblik mentalne aritmetike, dizajnirane su tako da potiču druženje i mentalnu sposobnost, a s obzirom da su postavljene u parkovima, starijim osobama su na raspolaganju i sprave za vježbanje – ono fizičko.

“Stvorili smo mjesto na kojemu se ljudi mogu družiti i vježbati moždane vijuge. Naše stanovništvo stari i ovakve su stvari sve potrebnije i potrebnije”, rekao je direktor javnih radova Bilbaa, Fran Vinez.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.