Prati nas

Mozaik

Baka Rita proslavila je 104. rođendan! Nije se maknula dalje od Zadra, ali je živjela u sedam država

Iako 104-godišnjakinja, teta Rita nema većih zdravstvenih problema, lucidna je, još uvijek je dobro služi pamćenje, sama priprema doručak, a bijelu kavu uvijek pije iz istog potića.

Objavljeno

|

Margarita Dorkin (foto: Evelin Dorkin-Gregov/Facebook)

Margarita Dorkin, zvana teta Rita, stanovnica Preka, proslavila je 104. rođendan. Povod je to sjajnoj priči o jednoj od najstarijih stanovnica Hrvatske koju je objavio portal NasiSkolji.hr.

U obiteljskom krugu slavilo se na svečanom ručku, a prije toga Rita i njezina velika obitelj Dorkin-Gregov bili su na misi u župnoj crkvi gdje su napravili malu milijenijsku fotografiju za uspomenu na taj po svemu i za sve poseban dan.

Rita, skromna i tiha kakva već jest, nije bila od velikih riječi, ali je primijetila i u pola glasa pitala: “A ministranti? Zašto ministranti nisu na misi”, prepričava Evelin Dorkin-Gregov, koja se cijelo vrijeme nije odvajala od slavljenice.

Prije četiri godine Rita je objasnila svoju životnu filozofiju: “Bog je uvijek bio velik i čuvao me!” Rođena je u Austro-Ugarskoj, živjela je u Kraljevini Hrvata, Srba i Slovenaca, pa u Kraljevini Jugoslaviji, Italiji, NDH, SFRJ i Republici Hrvatskoj. Ukupno u sedam država, a zapravo nikad nije otišla dalje od rodnoga otoka i Zadra.

Rasla je bez oca, koji je umro pet dana prije njezina rođenja, bez braće i sestara, rano je ostala i bez majke. U mladosti je, poput mnogih žena iz Preka, bila lavandijera, a najbolje godine provela je radeći kao kućna pomoćnica u jednoj zadarskoj liječničkoj obitelji. Spletom okolnosti, kad se početkom 90-ih vratila na rodni otok, život joj je odjednom dobio novi smisao i ispisao novo poglavlje u okrilju brojne obitelji Dorkin-Gregov s kojom je u rodu, ali u devetom ili desetom koljenu.

Iako 104-godišnjakinja, teta Rita nema većih zdravstvenih problema, lucidna je, još uvijek je dobro služi pamćenje,  sama priprema doručak, a bijelu kavu uvijek pije iz istog potića. Redovito prati večernji dnevnik na TV-u i  poslijepodne na radiju sluša vijesti i glazbu.

Preživjela je bombardiranje Preka, kad su svi oko nje poginuli, a ona prošla tek s pokojom ogrebotinom. Preživjela je mnoge nepravde i poniženja, ali iz svega je uvijek, kaže, izlazila još jača. A nagrada za sve – to je život koji živi posljednjih 30-ak godina, javlja NasiSkolji.hr.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.