Prati nas

Vijesti

Pazite na dovod zraka

Imate li atmosferski bojler? Budite posebno oprezni ako ste ugradili PVC stolariju

Na području Policijske uprave zagrebačke u posljednje četiri godine dogodila su se 32 slučaja trovanja ovim otrovnim plinom, od čega je osam osoba smrtno stradalo.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Policijska uprava zagrebačka i Gradska plinara Zagreb nastavljaju s preventivnim djelovanjem kako bi spriječili mogućnost trovanja ugljičnim monoksidom. Upozorili su građane na opasnost od atmosferskih bojlera u starim zgradama te apelirali na vlasnike stanova da ih adekvatno održavaju, javlja HRT.

Ugljični monoksid otrovni je plin, bez boje, mirisa i okusa zbog čega je poznat kao “tihi ubojica” koji uzrokuje više smrtnih slučajeva nego svi ostali otrovi zajedno. Od deset smrtnih slučajeva devet ih se događa u iznajmljenim stanovima jer se osobe koje u njima borave nemaju običaj služiti atmosferskim bojlerima.

“Atmosferski bojleri su bojleri koji koriste zrak za izgranje iz prostora u kojem su smješteni, a dim se odvodi klasičnim dimnjacima. S obzirom da oni koriste zrak iz prostora u kojem su smješteni, a da su korisnici u zadnjih desetak godina renovirali svoje stanove, ugrađivali PVC i ALU stolariju te mijenjali kuhinjske nape i ventilatore, vrlo često dolazi do povrata dimnih plinova jer jednostavno nema dovoljno zraka za izgaranje. Tu je ta opasnost od povratka dimnih plinova, odnosno trovanja ugljičnim monoksidom”, rekao je rukovoditelj Službe tehničke podrške Gradske plinare Dubravko Duvančić.

Na području Policijske uprave zagrebačke u posljednje četiri godine dogodila su se 32 slučaja trovanja ovim otrovnim plinom, od čega je osam osoba smrtno stradalo. Najbolja je prevencija atmosferske bojlere, kojima se još koristi 80 tisuća građana, zamijeniti kondenzacijskim.

Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge, istaknuo je da su mnogi vlasnici stanova, osobito oni u starim zgradama, obnovili svoje prostore, a da pritom nisu zamijenili atmosferski bojler niti su sanirali dimnjak.

“Primjerice, u središtu Zagrebu obnavljaju se stanovi za najam, a ostaju dimnjaci stariji od sto godina. Pozivam sve potrošače da dimnjačarima omoguće pristup dimnjaku”, poručio je Zrinski.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.