Prati nas

Vijesti

Djevojka iz Jugoslavije

‘Rođena sam s krive strane Željezne zavjese!’ Kolinda je primila američku nagradu za životno djelo

Ova nagrada se dodjeljuje Fulbrightovim stipendistima koji pružaju nadahnuće, služe kao uzor i ilustriraju moć, utjecaj i vrijednosti Fulbright programa razmjene studenata.

Objavljeno

|

ilustracija (foto: Veleposlanstvo Sjedinjenih Država/Twitter)

Predsjednica RH i aktualna predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović u Washingtonu je primila nagradu Fulbright za životno djelo.

Tom prigodom osvrnula se i na život u Jugoslaviji. “Ne mogu vam opisati koliko mi večerašnji događaj znači”, kazala je istaknuvši da je bila djevojka rođena s “krive strane Željezne zavjese” koja je sanjala druga mjesta na kojima su ljudi imali slobodu izbora, gdje se slobodno moglo govoriti i izražavati svoja uvjerenja a da se zbog toga ne bude progonjen.

Kako kaže, uz dužnost predsjednice “svoje voljene zemlje i svoje domovine”, ponosna je i na svoju dužnost čelnice Vijeća žena svjetskih vođa. “Puno je toga pred nama ali samo ako ćemo imati povjerenja u sebe i biti ambiciozni”, rekla je.

Podsjetimo, Grabar-Kitarović je od 2002. do 2003. godine bila Fulbrightova stipendistica na uglednoj Školi za međunarodne odnose Elliot koja djeluje pri Sveučilištu George Washington u Washingtonu. Upravo se u taj grad, američku prijestolnicu, vratila 2008. godine kao hrvatska veleposlanica.

Ova nagrada se dodjeljuje Fulbrightovim stipendistima koji “pružaju nadahnuće, služe kao uzor i ilustriraju moć, utjecaj i vrijednosti” Fulbright programa razmjene studenata. Među stipendistima iz Hrvatske su i Slavenka Drakulić, Tvrtko Jakovina, Ivan Grdešić, Daria Marjanović, Tena Perišin, Lamija Alečković, Milorad Pupovac, Josip Kregar i brojni drugi.

Što je Željezna zavjesa?

Željezna zavjesa (iron curtain, eng.) je izraz koji je skovao britanski premijer Winston Leonard Spencer Churchill 1946. misleći pritom na Europu podijeljenu na kapitalističke i socijalističke države između kojih se “spustila željezna zavjesa” uz granicu podjele od Szczecina do Trsta. Svojevrstan uvod u hladni rat.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.