Prati nas

Vijesti

Najljepši posao

Trebaju li bake koje čuvaju unučad dobivati dodatak na mirovinu? Negdje je to moguće

Bake i djedovi koji čuvaju svoje unuke imaju pravo na dodatak mirovini od 2.100 kuna. Naravno, to se ne odnosi na hrvatske umirovljenike, već na britanske.

Objavljeno

|

foto: tookapic/Pixabay

Čuvanje unuka najljepši je posao koji postoji, u to nema sumnje. No ta obaveza i košta čega pomalo postaju svjesni u Velikoj Britaniji. Naime, ondje je donesena odluka da bake i djedovi koji čuvaju unuke, za taj svoj rad mogu dobiti 259 funti, odnosno 2.100 kuna mjesečnog dodatka na mirovinu.

Zasad tu pogodnost koristi tek 10.000 ljudi jer drugi – ne znaju da na to imaju pravo. No i ovaj broj je veliki uspjeh jer je prije par godina taj dodatak mirovini koristilo svega 1300 umirovljenika.

Steve Webb iz osiguravajuće tvrtke Royal London kaže da je dobro što zahtjeva za dodatkom zbog čuvanja unuka ima sve više i više, no to je i dalje kap umoru prema onome koliko bi zahtjeva trebalo biti, odnosno koliko baka i djedova doista čuva svoje unuke. “Trebalo bi bolje reklamirati ovu mjeru, jer mnogi bake i djedovi ne znaju da na to imaju pravo.”

Uvjeti koji bake i djedovi moraju zadovoljiti prije nego im se počne isplaćivati dodatak, su da njihovi unuci imaju manje od 12 godina, a oni sami barem 35 godina radnog staža.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.