Prati nas

Vijesti

Najčasniji popis

Hrvatska je od prošle godine dobila 2.911 novih branitelja

Ministar branitelja Tomo Medved objavio je podatke o broju branitelja i braniteljskim mirovinama. Iz tih je podataka vidljivo i koliko je osoba proteklih godina ušlo u evidenciju koja je zamijenila javni Registar branitelja.

Objavljeno

|

Kako do lažne mirovine?
foto: Pixabay/MV

U prosincu 2017. godine Registar hrvatskih branitelja uklonjen je s interneta i pretvoren je u evidenciju koja će služiti isključivo u službene svrhe. U tom trenutku u njega je bilo upisano 505.694 branitelja.

Tada je HDZ-ova vlast je zaključila kako sam registar nije ispunio svrhu. “Branitelji od toga nisu imali ništa jer i dalje za dokazivanje statusa moraju ići po potvrde u županijske urede državne uprave”, objasnio je 2017. godine ministar branitelja Tomo Medved (HDZ).

Danas je pak objavio da je u obrani Hrvatske sudjelovalo 508.605 branitelja. Jednostavni račun nam kazuje da je 24 godine nakon rata u Evidenciju branitelja ušlo 2.911. novih osoba. Posljedica je to novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji je na snagu stupio 2018. godine. Sadašnja Vlada njime je nanovo otvorila mogućnost da se braniteljski status dokazuje, iako je prije toga krajnji rok bio do 2009. godine.

Podsjetimo, registar je svečano objavljen u prosincu 2012. godine. Tadašnji ministar branitelja Predrag Matić (SDP) izjavio je u Muzeju suvremene umjetnosti da je riječ o najčasnijem popisu u hrvatskoj povijesti te da su imena koja čine Registar u samom temelju Hrvatske. U pet godina koliko je bio dostupan prigovaralo mu se da krši privatnost osoba upisanih u njega. Sama braniteljska zajednica nije bila složna oko njegove objave, ali ni oko njegova ukidanja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.