Prati nas

Mozaik

17. stoljeće

Zašto baš ‘dva metra pod zemljom’?

Danas različite države propisuju različite dubine ukopa, ovisno o klimatskim uvjetima i mogućnosti erozije tla te samom načinu ukapanja.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: drippycat/Pixabay

“Otišao je dva metra pod zemlju.” Fraza je to koja opisuje da je netko preminuo i da je položen u grob. Koji je jednako dubok, recimo, u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. Ali tamo se, zbog različitog sustava mjera, govori “6 stopa ispod”. No zašto se razgovorno spominju baš ta dva metra?

Sve je počelo 1665. godine s epidemijom kuge u Engleskoj koja je u povijesti zabilježena i kao Velika londonska kuga. Kako je u samo 18 mjeseci gotovo svaki četvrti stanovnik ovoga grada pao pokošen bolešću (ukupno njih 100.000), gradonačelnik Londona izdao je sanitarne naredbe za ukop zaraženih kako bi spriječio da trupla postanu izvor zaraze. U dokumentu koje je izdao stoji da grobovi ne smiju biti plići od šest stopa (183 cm). Propis se preslikao na sva područja s kojima je Imperija upravljala, ali i na druge države pogođene kugom.


Primjena ovog propisa je s vremenom olabavila, kako u Englesko, tako i u njenim kolonijama. Danas različite države propisuju različite dubine ukopa, ovisno o klimatskim uvjetima i mogućnosti erozije tla te samom načinu ukapanja.

Kako je u Hrvatskoj?

Prema Pravilniku o grobljima (NN, 99/2002) neto dimenzija grobnog mjesta predstavlja veličinu same ukopne jame koja iznosi 80×200 centimetara, a dno groba mora biti najmanje 50 centimetara iznad najviše točke podzemne vode. Uz to, dubina ukopnog mjesta u zemljanim grobovima mora biti najmanje 180 centimetara pri čemu iznad lijesa mora biti najmanje 80 centimetara tla.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP