Prati nas

Nema predaje

promjena s pjevanjem i plesom

Nakon mjuzikla ‘Menopauza’ na menopauzu ćete gledati posve drugačije

“Četiri žene koje se u tom mjuziklu upoznaju, postanu jako dobre prijateljice jer se suštinski prepoznaju. One simboliziraju četiri tipa žena različitih svjetonazora i one se bez obzira na te svoje razlike prepoznaju, sprijatelje i zavole te jedna drugoj pružaju upravo ono što im nedostaje.”

Silvija Novak

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Koja vam je prva asocijacija na riječ “menopauza”? Ako su to valunzi, razdražljivost i nesanica, možda promijenite stav nakon što pogledate mjuzikl „Menopauza“ koji se prikazuje u zagrebačkom kinu Studentskog centra.

Zanimljivo, u glavnim ulogama se pojavljuju i neka imena koja ne bismo nužno povezali s kazalištem: uz profesionalnu glumicu Arijanu Čulinu, tu su još i Sanja Doležal, Salome i Karmela Vukov Colić, a sve ih je u tim okupila redateljica Nina Kloflin ks kojojm smo porazgovarali o ovom zanimljivom projektu.


Mjuzikl “Menopauza” tek što se pojavio pred hrvatskom publikom, izazvao je velik interes. No taj je komad i u svijetu već jako dobro poznat, zar ne?

Da. Radi se zapravo o franšizi koja je postigla velik uspjeh u Americi, ali i u brojnim europskim državama. Igrala se i u Sloveniji, a sada je došla i u Hrvatsku. To je jedan globalni fenomen koji uveseljava brojnu publiku, a i u Zagrebu se pokazao kao veliki hit.

Interesantna je postava glumica. Kako je došlo do toga da izaberete baš ta imena?

Četiri žene koje se u tom mjuziklu upoznaju – jer one se ne znaju otprije, nego se sreću u jednom trgovačkom centru na odjelu donjeg rublja – i nikada jedna drugoj ne kažu ime tijekom cijele predstave, ali postanu jako dobre prijateljice jer se suštinski prepoznaju. One simboliziraju četiri tipa žena različitih svjetonazora. One su zapravo vrlo različite, no bez obzira na tu njihovu različitost – jedna je skromna domaćica, druga je glamurozna zvijezda sapunica, treća je slobodna hipijevka, a četvrta je jedna vrlo racionalna poslovna žena – one se prepoznaju, sprijatelje i zavole te jedna drugoj pružaju upravo ono što im nedostaje.

Time sam se vodila i prilikom podjele uloga pa sam pokušala naći četiri različite glumice, odnosno četiri različite javne osobe, koje na neki način prosijavaju vlastitom osobnošću kroz te likove. Mislim da sam to jako sretno pogodila. Upravo Sanja Doležal ima tu neku dobrotu koja je potreban za tu ulogu male domaćice koja drugim prijateljicama daruje dar dobrote; Salome ima taj glamur zvijezde, Arijana Čulina kao komičarka i kao spisateljica ima tu jednu prodornost koju posjeduje i poslovna žena, a Karmela Vukov Colić ima toplinu i slobodu koju nosi hipijevka. Tako da su baš ove četiri moje dive izvrsno uplovile u ove likove i mislim da upravo činjenica da su one poznate osobe pomaže publici da se s njima poistovijeti.

Sve četiri žene imaju scenskoga iskustva i iskustva pred kamerama, no za neke od nih je ovo bilo prvo kazališno iskustvo. Kako su se snašle?

Rad sa svakim glumcem je uvijek specifičan, imao on kazališnog iskustva ili ne. Iako je samo Arijana profesionalna glumica, i ostale tri imaju iskustvo javnog nastupa. U početku je bilo malo bojazni kako će savladati ovaj fizički aspekt predstave, jer u njoj ima i puno plesanja, pjevanja i skakanja, treba ipak biti skoro dva sata u neprestanom pokretu, u koreografiji. U početku su bile zabrinute, no onda su počele uživati u svojim novim sposobnostima i zaista sada kad ih gledate na sceni, one su pune energije, rasplesane, vesele, poletne… Zaista su i meni samoj inspiracija.

Mislite li da će ova predstava doprinijeti tome da se o menopauzi malo otvorenije govori?

Svakako. Ovaj komad govori o tome vrlo otvoreno i hrabro i s velikom dozom humora i topline. Ne mislim da je menopauza više baš tolika tabu tema, ali ovdje se o tome govori na malo drugačiji način i u prvom planu je ta solidarnost i sestrinstvo među ženama. No predstava oslovljava i mnoga druga pitanja koja nisu vezana isključivo uz menopauzu. Bavi se temama poput starenja, nekih briga koje žene muče u tom periodu života i slično. Predstava dokazuje da i žene koje su puhnule 50 svjećica na torti, nikako ne trebaju, niti žele usporiti i ići prema nekakvoj penziji. One su, kako ja volim reći, još uvijek “young enouhg to rock’n’roll“.

Predstava igra do kraja godine u Kinu SC. Planirate li i turneju po ostalim dijelovima Hrvatske?

Da, apsolutno. Imamo termine do kraja godine u Zagrebu, no već iduće godine planiramo s predstavom posjetiti druge gradove u Hrvatskoj. Neki su termini već dogovoreni i radujemo se da će “Menopauza”‘ doći i drugdje, da će ju vidjeti i ljudi u drugim dijeloviam zemlje te da će naša vesela ekipa doživjeti još neke “maturalce” po Hrvatskoj.

Pogledajte isječak iz predstave:

.

Mozaik

Muzeji koje možete posjetiti bez napuštanja doma

U danima kad ne možete izaći iz kuće, dobro je znati da postoje izuzetna mjesta koja možete posjetiti i ne izlazeći iz svog doma: virtualni muzeji. Prošećite s nama Louvreom, Muzejem Dalí, Smithsonianom…

Silvija Novak

Objavljeno

|

Iako ništa ne može nadmašiti iskustvo promatranja umjetničkih djela i važnih arheoloških predmeta uživo, u vrijeme epidemije kad bismo svi trebali izbjegavati izlazak iz kuće online muzeji najbolja su zamjenska opcija. Potražili smo koje biste to poznate svjetske muzeje mogli posjetiti iz udobnosti i sigurnosti svog naslonjača.

Louvre, Pariz

Louvre nije samo jedan od najvećih muzeja na svijetu, nego je i neizostavna adresa za sve posjetitelje Pariza. No kako u Grad svjetlosti sigurno još neko vrijeme nećete ići, muzej možete posjetiti preko interneta. Louvre nudi besplatne online ture pa tako možete vidjeti sve najvažnije umjetnine, od egipatske zbirke, pa do najvrednijih Michelangelovih djela. Također, možete razgledati muzej u svih 360 stupnjeva te klikom na pojedine predmete dobiti više informacija.


Muzej Solomon R. Guggenheim, New York

Iako je i sama zgrada Guggenheim muzeja u New Yorku, arhitekta Franka Lloyd Wrighta, vrlo impresivna, ne morate potegnuti do Amerike kako biste uživali u njezinim umjetninama. Neke od kolekcija iz muzeja su dostupne online pa tako možete uživati u radovima Franza Marca, Pieta Mondriana, Pabla Picassa i Jeffa Koonsa.

Nacionalna galerija umjetnosti, Washington

Osnovana 1937. godine, Nacionalna galerija umjetnosti je otvorena javnosti posve besplatno. Za one koji nisu u Washington D.C.-ju, dostupne su virtualne ture kroz izložbe uključujući i Remek-djela Vincenta Van Gogha i Skulpture hrama Angkor i Drevna Kambodža: Milenij slave.

Britanski muzej, London

Neki od ukupno osam milijuna objekata Britanskog muzeja, dostupni su online, uključujući i izložbu Kanga: Tekstil iz Afrike i Predmeti iz rimskog grada Pompeja“.  Muzej se također udružio s Googleovim društvenim institutom te nudi obilaske pomoću Google Street View tehnologije.

Smithsonian – prirodoslovni muzej

Smithsonian prirodoslovni muzej u Washingtonu jedan je od najposjećenijih muzeja na svijetu. Na mrežnim stranicama muzeja mogu se vidjeti dijelovi svih katova. Gledatelji mogu ući i u rotondu gdje će uživati u sveobuhvatnoj turi od 360 stupnjeva i doista iznimnim izlošcima koji uključuju izložbe o sisavcima, insektima, dinosaurima i paleobiologiji.

Metropolitan muzej umjetnosti

Metropolitan je dom više od dva milijuna iznimnih umjetničkih djela, a dobra je vijest da ne morate biti u New Yorku da biste u njima uživali. Na web stranici muzeja dostupne su čitave kolekcije i virtualni obilasci koji uključuju i neka od najimpresivnijih ostvarenja Vincenta van Gogha, Jacksona Pollocka  Giotta di Bondone.

I Metropolitan se udružio s Googleom i to ne samo u omogućavanju razgledavanja, već i u stvaranju novih umjetničkih djela koja su također dotupna online.

Muzej Dalí, Figueres

Smješten u gradiću Fugueresu u španjolskoj regiji Kataloniji, ovaj je muzej u potpunosti posvećen liku i djelu ekscentričnog umjetnika Salvadora Dalíja. Preko interneta se mogu razgledati gotovo sve prostorije muzeja te pritom učiti o životu i umjetnosti ovog jedinstvenog čovjeka. Muzej nudi razne virtualne ture uključujući i surealni prikaz lica Mae West.

NASA

Američka svemirska agencija nudi besplatno online razgledavanje svojeg svemirskog centra u Houstonu, pri čemu će vaš virtualni vodič biti mudri animirani robot imena Audima.

Muzej Vatikana

Jedan od najvažnijih muzeja na svijetu internetskoj publici predstavlja obimnu kolekciju vrijednih umjetnina i klasičnih skulptura koje su su brojni pape stoljećima brižno skupljali. Omogućeno vam je virtualno prošetati svim katovima, a detaljno možete razgledati i čuveni Michelangelov strop Sikstinske kapele.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP