Prati nas

Nema predaje

promjena s pjevanjem i plesom

Nakon mjuzikla ‘Menopauza’ na menopauzu ćete gledati posve drugačije

“Četiri žene koje se u tom mjuziklu upoznaju, postanu jako dobre prijateljice jer se suštinski prepoznaju. One simboliziraju četiri tipa žena različitih svjetonazora i one se bez obzira na te svoje razlike prepoznaju, sprijatelje i zavole te jedna drugoj pružaju upravo ono što im nedostaje.”

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Koja vam je prva asocijacija na riječ “menopauza”? Ako su to valunzi, razdražljivost i nesanica, možda promijenite stav nakon što pogledate mjuzikl „Menopauza“ koji se prikazuje u zagrebačkom kinu Studentskog centra.

Zanimljivo, u glavnim ulogama se pojavljuju i neka imena koja ne bismo nužno povezali s kazalištem: uz profesionalnu glumicu Arijanu Čulinu, tu su još i Sanja Doležal, Salome i Karmela Vukov Colić, a sve ih je u tim okupila redateljica Nina Kloflin ks kojojm smo porazgovarali o ovom zanimljivom projektu.

Mjuzikl “Menopauza” tek što se pojavio pred hrvatskom publikom, izazvao je velik interes. No taj je komad i u svijetu već jako dobro poznat, zar ne?

Da. Radi se zapravo o franšizi koja je postigla velik uspjeh u Americi, ali i u brojnim europskim državama. Igrala se i u Sloveniji, a sada je došla i u Hrvatsku. To je jedan globalni fenomen koji uveseljava brojnu publiku, a i u Zagrebu se pokazao kao veliki hit.

Interesantna je postava glumica. Kako je došlo do toga da izaberete baš ta imena?

Četiri žene koje se u tom mjuziklu upoznaju – jer one se ne znaju otprije, nego se sreću u jednom trgovačkom centru na odjelu donjeg rublja – i nikada jedna drugoj ne kažu ime tijekom cijele predstave, ali postanu jako dobre prijateljice jer se suštinski prepoznaju. One simboliziraju četiri tipa žena različitih svjetonazora. One su zapravo vrlo različite, no bez obzira na tu njihovu različitost – jedna je skromna domaćica, druga je glamurozna zvijezda sapunica, treća je slobodna hipijevka, a četvrta je jedna vrlo racionalna poslovna žena – one se prepoznaju, sprijatelje i zavole te jedna drugoj pružaju upravo ono što im nedostaje.

Time sam se vodila i prilikom podjele uloga pa sam pokušala naći četiri različite glumice, odnosno četiri različite javne osobe, koje na neki način prosijavaju vlastitom osobnošću kroz te likove. Mislim da sam to jako sretno pogodila. Upravo Sanja Doležal ima tu neku dobrotu koja je potreban za tu ulogu male domaćice koja drugim prijateljicama daruje dar dobrote; Salome ima taj glamur zvijezde, Arijana Čulina kao komičarka i kao spisateljica ima tu jednu prodornost koju posjeduje i poslovna žena, a Karmela Vukov Colić ima toplinu i slobodu koju nosi hipijevka. Tako da su baš ove četiri moje dive izvrsno uplovile u ove likove i mislim da upravo činjenica da su one poznate osobe pomaže publici da se s njima poistovijeti.

Sve četiri žene imaju scenskoga iskustva i iskustva pred kamerama, no za neke od nih je ovo bilo prvo kazališno iskustvo. Kako su se snašle?

Rad sa svakim glumcem je uvijek specifičan, imao on kazališnog iskustva ili ne. Iako je samo Arijana profesionalna glumica, i ostale tri imaju iskustvo javnog nastupa. U početku je bilo malo bojazni kako će savladati ovaj fizički aspekt predstave, jer u njoj ima i puno plesanja, pjevanja i skakanja, treba ipak biti skoro dva sata u neprestanom pokretu, u koreografiji. U početku su bile zabrinute, no onda su počele uživati u svojim novim sposobnostima i zaista sada kad ih gledate na sceni, one su pune energije, rasplesane, vesele, poletne… Zaista su i meni samoj inspiracija.

Mislite li da će ova predstava doprinijeti tome da se o menopauzi malo otvorenije govori?

Svakako. Ovaj komad govori o tome vrlo otvoreno i hrabro i s velikom dozom humora i topline. Ne mislim da je menopauza više baš tolika tabu tema, ali ovdje se o tome govori na malo drugačiji način i u prvom planu je ta solidarnost i sestrinstvo među ženama. No predstava oslovljava i mnoga druga pitanja koja nisu vezana isključivo uz menopauzu. Bavi se temama poput starenja, nekih briga koje žene muče u tom periodu života i slično. Predstava dokazuje da i žene koje su puhnule 50 svjećica na torti, nikako ne trebaju, niti žele usporiti i ići prema nekakvoj penziji. One su, kako ja volim reći, još uvijek “young enouhg to rock’n’roll“.

Predstava igra do kraja godine u Kinu SC. Planirate li i turneju po ostalim dijelovima Hrvatske?

Da, apsolutno. Imamo termine do kraja godine u Zagrebu, no već iduće godine planiramo s predstavom posjetiti druge gradove u Hrvatskoj. Neki su termini već dogovoreni i radujemo se da će “Menopauza”‘ doći i drugdje, da će ju vidjeti i ljudi u drugim dijeloviam zemlje te da će naša vesela ekipa doživjeti još neke “maturalce” po Hrvatskoj.

Pogledajte isječak iz predstave:

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.