Prati nas

Vijesti

Socijalna država

Njemačka će uzimati bogatima da bi dala siromašnim umirovljenicima

‘Grundrente’ će biti u potpunosti financirana poreznim sredstvima i to iz poreza na burzovno poslovanje koji bi tek trebao biti uveden. Ukupno se troškovi ove dodatne mirovne kreću oko 1,5 milijardi eura.

Objavljeno

|

Godine studiranja priznati u staž
foto: Linus Schütz/Pixabay

Grundrente“, temeljna ili osnovna mirovina, je bila jedna od najspornijih točaka između stranaka vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije o kojoj je čak ovisio opstanak aktualne vlade. Sada je dogovor postignut, javlja WDR.

Novčana pomoć koja bi onima koji čitav život rade a mirovina im na kraju nije dovoljna za život nije bila sporna, nego samo neki detalji oko postupka njezinog dobivanja.

Na temeljnu mirovinu će pravo imati svi oni koji zarađuju manje od 1.250 eura, što se odnosi na samce ili 1.950 eura za parove. U to osim, da tako kažem “normalne” mirovine, spadaju i prihodi iz recimo iznajmljivanja stanova.

Kompliciran izračun nekima udvostručuje mirovine

Temeljna mirovina će se odobravati automatski na temelju podataka iz porezne uprave. Izračunavat će se po prilično kompliciranom sustavu koji ovisi o visini plaće tijekom radnog vijeka. Kao primjer se navodi jedna frizerka koja je 40 godina radila s plaćom manjom od pola od prosječne plaće i koja na temelju toga ima mirovinu od 528 eura. Njezina mirovina će kroz pravilo o “Grundrente” biti povećana na 933 eura. To je dakako ekstremni primjer jer se u ovom slučaju mirovina gotovo udvostručuje.

Teret prebačen na bogate

“Grundrente” će biti u potpunosti financirana poreznim sredstvima i to iz poreza na burzovno poslovanje koji bi tek trebao biti uveden. Ukupno se troškovi ovog dodatka kreću oko 1,5 milijardi eura, javlja WDR.

U mirovinu ulazi odgoj djece, njegovanje bolesnih i starih

Uvjet za temeljnu ili osnovnu mirovinu je da čovjek ima najmanje 35 godina mirovinskog staža u što se ubrajaju uplate u mirovinsko osiguranje za vrijeme rada, odgoj djece ili njegovanje starih ili bolesnih osoba u vlastitoj obitelji, objašnjava pak Deutsche Welle.


.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.