Prati nas

Vijesti

Nezakoniti prečaci

Šefica iz HZMO-a i službeno optužena za primanje mita i ‘friziranje’ mirovina

Prvoosumnjičena je promjenom podataka omogućila povećanje mirovina za ukupno 18 osoba, dok je drugookrivljena od primljenog mita zadržala desetinu dok bi ostatak predala prvookrivljenoj. One su na tako zaradile 31.220 eura, odnosno 2.720 eura.

Objavljeno

|

foto: Sharon McCutcheon/Unsplash

Uskok je podignuo optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom protiv 21 osobe. Najmlađa među njima rođena je 1959. godine, a najstarija 1947. Tereti ih za počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporaba položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabe položaja i ovlasti te teških kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka

Prvookrivljena ženska osoba tereti se da je kao viša upravna savjetnica – voditeljica Referade utvrđivanja beneficiranog radnog staža i kontrole staža te kao šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u razdoblju od srpnja 2011. do kolovoza 2018. godine primila novčanu nagradu u iznosu od 1.000 do 2.000 eura. Zauzvrat im je “frizirala” podatke o plaćama i stažu kako bi davatelji mita dobili veće mirovine.

U lancu su sudjelovali i posrednici koji su u optužnici zauzeli drugo i treće mjesto. Prvoosumnjičena je promjenom podataka omogućila povećanje mirovina za ukupno 18 osoba, dok je drugookrivljena od primljenog mita zadržala desetinu dok bi ostatak predala prvookrivljenoj. One su na tako zaradile 31.220 eura, odnosno 2.720 eura

Uskok tereti prvookrivljenu da je bez primljenog mita poveća mirovine za još 21 osobu, dok se ostali okrivljenici terete za davanje mita. Uskok predlaže u optužnici da se oduzme imovinska korist prvookrivljene i drugookrivljene koja je zarađena počinjenjem kaznenog djela, navodi se na stranicama DORH-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.