Prati nas

Mozaik

Pokušala ih je opravdati

Veljača o diskriminiranju Letice: Žao mi je, trebala sam reći da je gospodin lažljivo smeće

‘Iako sam u oba slučaja koristila godine kao štit, sada shvaćam da nisam trebala’, objasnila je Veljača.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Jelena Veljača (foto: Sandro Bura)

Glumica, scenaristica i predvodnica Inicijative “Spasi me”, Jelena Veljača, odgovorila je na pritužbu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) pučkoj pravobraniteljici. Naime, Veljača je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva neprimjerenim riječima komentirala kritike Slavena Letice koji ju je nazvao “prodavačicom spektakularne i glamurozne humanitarne magle”.

Riječ  je o “čovjeku koji ima 72 godine, a jedini motiv takvog teksta je da ostane živ na medijskoj sceni, oživljavanje, reakcija; uzeti komadić kolača te medijske priče na bilo koji način”, uzvratila je Veljača, što je SUH s pravom registrirao kao diskriminiranje starijih i pozivanje na neuvažavanje mišljenja osoba starije životne dobi. Veljala je ovom sporu posvetila i novu kolumnu u Jutarnjem listu u kojoj je priznala grešku, ali i poslala novu poruku kritičarima.


“Umjesto da sam, prihvaćam krivnju za ovo – naprosto rekla – gospodin je lažljivo smeće! – bez obzira na to koliko godina ima, a Catherine Deneuve naprosto lupeta notorne gluposti o seksualnom zlostavljanju, jer o tome očito pojma nema, pokušala sam ih opravdati godinama, i iskreno mi je žao zbog toga”, napisala je.

“Ne zato što mislim da je to ageism, nego zato što ne mogu prihvatiti da živimo u svijetu u kojem se starijima ne dižemo u tramvaju, i ne puštamo ih da pričaju priče o djetinjstvu u kojemu je bilo mnogo romantičnije i bolje, koliko god im srce želi, pa makar nas to smaralo na božićnim ručkovima. Iako sam u oba slučaja koristila godine kao štit, sada shvaćam da nisam trebala”, objasnila je Veljača u tekstu u kojem kritike na svoj račun opisuje kao “nedavni luđački napad armije iznenadno politički korektnih, a do tog trenutka mizoginih sociopata na nju”.

Podsjetimo, SUH tvrdi da je Jelena Veljača na neprimjeren način, neopravdano i nepravno, diskvalificirala izrečeno od strane sociologa Letice isključivo temeljem njegove dobi, a tek sporadično ulazeći u njegove ciljeve, koji također predstavljaju diskriminaciju temeljem dobi, jer mu se imputira da želi ‘ostati živ’, ‘oživjeti’, sve na njezin račun. “Riječ je o nevjerojatno okrutnoj diskvalifikaciji indirektnog sugovornika na temelju dobi”, stoji u obrazloženju pritužbe pravobraniteljici.

Po istom kriteriju Veljača je diskvalificirala i francusku glumicu Catherine Deneuve koja je otvorenim pismom s još 99 Francuskinja ustala protiv novog feminističkog “puritanizma” koji po njihovu mišljenju pokreće “mržnja prema muškarcima”.

Veljača je u istoj emisiji označila francusku filmsku divu kao “dio patrijarhalnog društva s obzirom na godine i iskustvo” te je istaknula kako “svijet doživljava ozbiljnu promjenu”, a “pripadnik druge generacije ne može ni iskustveno ni emotivno do kraja shvatiti što se događa.”

.

Show

Slušajte Shakespearove sonete u izvedbi slavnog Patricka Stewarta

Vrijeme provedeno u izolaciji lakše je uz pjesmu, glazbu, stihove i ostale vidove umjetnosti kojima nasu ov im izazovnim vremenima časte umjetnici putem društvenih mreža. Shakespeareove sonete tako je svojim vjernim fanovima odlučio čitati legendarni kapetan Picard.

Silvija Novak

Objavljeno

|

obiteljsko nasilje,

U vrijeme kad smo svi zatvoreni u svojim kućama, barem malo olakšanja pruža silan trud brojnih umjetnika koji nas časte svojom glazbom, plesom, slikama ili stihovima koje objavljuju na društvenim mrežama.

Među njima je i Patrick Stewart, britanski glumac najpoznatiji po ulozi legendarnog kapetana Jean-Luca Picarda iz TV serijala Zvjezdane staze – Nova generacija.


No malo bolji poznavatelji lika i djela Patricka Stewarta znaju da je on i cijenjeni kazališni glumac klasičnog obrazovanja te da je nebrojeno puta glumio u predstavama po djelima velikog Williama Shakespearea.

Upravo zbog toga, odlučio je sa svojim vjernim fanovima putem društvenih mreža podijeliti svaki dan po jedan sonet velikog dramatičara i na taj način svima nama barem malo olakšati vrijeme provedeno u zatvorenom.

Danas je na red došao možda i najpoznatiji Shakespeareov sonet, Sonet 18, u kojem se slavni pjesnik dotiče teme besmrtnosti.

Poslušajte Stewartovu izvedbu slavnih stihova u kojoj možete uživati čak i ako niste sjajan poznavatelj engleskog jezika.

#ASonnetADay: Sonnet 18

Sonnet 18. Perhaps the most well-known sonnet in the book. Speaking of the book, a little backstory on that too. #ASonnetADay

Gepostet von Patrick Stewart am Montag, 6. April 2020

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP