Prati nas

Mozaik

Pokušala ih je opravdati

Veljača o diskriminiranju Letice: Žao mi je, trebala sam reći da je gospodin lažljivo smeće

‘Iako sam u oba slučaja koristila godine kao štit, sada shvaćam da nisam trebala’, objasnila je Veljača.

Objavljeno

|

Jelena Veljača (foto: Sandro Bura)

Glumica, scenaristica i predvodnica Inicijative “Spasi me”, Jelena Veljača, odgovorila je na pritužbu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) pučkoj pravobraniteljici. Naime, Veljača je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva neprimjerenim riječima komentirala kritike Slavena Letice koji ju je nazvao “prodavačicom spektakularne i glamurozne humanitarne magle”.

Riječ  je o “čovjeku koji ima 72 godine, a jedini motiv takvog teksta je da ostane živ na medijskoj sceni, oživljavanje, reakcija; uzeti komadić kolača te medijske priče na bilo koji način”, uzvratila je Veljača, što je SUH s pravom registrirao kao diskriminiranje starijih i pozivanje na neuvažavanje mišljenja osoba starije životne dobi. Veljala je ovom sporu posvetila i novu kolumnu u Jutarnjem listu u kojoj je priznala grešku, ali i poslala novu poruku kritičarima.


“Umjesto da sam, prihvaćam krivnju za ovo – naprosto rekla – gospodin je lažljivo smeće! – bez obzira na to koliko godina ima, a Catherine Deneuve naprosto lupeta notorne gluposti o seksualnom zlostavljanju, jer o tome očito pojma nema, pokušala sam ih opravdati godinama, i iskreno mi je žao zbog toga”, napisala je.

“Ne zato što mislim da je to ageism, nego zato što ne mogu prihvatiti da živimo u svijetu u kojem se starijima ne dižemo u tramvaju, i ne puštamo ih da pričaju priče o djetinjstvu u kojemu je bilo mnogo romantičnije i bolje, koliko god im srce želi, pa makar nas to smaralo na božićnim ručkovima. Iako sam u oba slučaja koristila godine kao štit, sada shvaćam da nisam trebala”, objasnila je Veljača u tekstu u kojem kritike na svoj račun opisuje kao “nedavni luđački napad armije iznenadno politički korektnih, a do tog trenutka mizoginih sociopata na nju”.

Podsjetimo, SUH tvrdi da je Jelena Veljača na neprimjeren način, neopravdano i nepravno, diskvalificirala izrečeno od strane sociologa Letice isključivo temeljem njegove dobi, a tek sporadično ulazeći u njegove ciljeve, koji također predstavljaju diskriminaciju temeljem dobi, jer mu se imputira da želi ‘ostati živ’, ‘oživjeti’, sve na njezin račun. “Riječ je o nevjerojatno okrutnoj diskvalifikaciji indirektnog sugovornika na temelju dobi”, stoji u obrazloženju pritužbe pravobraniteljici.

Po istom kriteriju Veljača je diskvalificirala i francusku glumicu Catherine Deneuve koja je otvorenim pismom s još 99 Francuskinja ustala protiv novog feminističkog “puritanizma” koji po njihovu mišljenju pokreće “mržnja prema muškarcima”.

Veljača je u istoj emisiji označila francusku filmsku divu kao “dio patrijarhalnog društva s obzirom na godine i iskustvo” te je istaknula kako “svijet doživljava ozbiljnu promjenu”, a “pripadnik druge generacije ne može ni iskustveno ni emotivno do kraja shvatiti što se događa.”

.

Show

Ivana Banfić proslavila je 50. rođendan: Puna sam energije i ne boli me ništa

Pjevačica se povukla sa scene i sa suprugom Krunom Ladišićem i sinom Janom odabrala mirniji i povučeniji život u mjestu pored Siska, gdje uzgajaju svoje voće i povrće.

Objavljeno

|

Autor

Jedna od najvećih „krodenserica“ Ivana Banfić proslavila je 16. studenog 50. rođendan. Pjevačica, kaže, nema straha od ulaska u drugo životno poluvrijeme. Dapače, tvrdi da u prvih 50 godina ne bi ništa mijenjala.

“Kada pogledam svoj život unazad sve je točno kako je trebalo biti, nije moglo drugačije. Sva iskustva dovela su me do trenutka gdje se nalazim danas, a sada mi je najbolje razdoblje života, zrela sam, iskustvo je tu i veselim se životu. Jednostavno, zar ne?” izjavila je za Gloriju.


“Iskreno, uopće nemam taj osjećaj da mi je 50. Osjećam se bolje no ikad, puna energije, tijelo mi je jako i zdravo, ništa me ne boli. Imam samo taj jedan život i planiram ga živjeti punim plućima, bez straha”, zaključila je I. Bee.

Pjevačica se povukla sa scene i sa suprugom Krunom Ladišićem i sinom Janom odabrala mirniji i povučeniji život u selu Stara Drenčina pored Siska, gdje uzgajaju svoje voće i povrće.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP