Prati nas

Mozaik

Zaustavite fake news

Australija gori, ali ne pomaže joj dijeljenje lažnih fotografija na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama mogu se naći montirane fotografije, fotografije iz ranijih šumskih požara, pa i lažne karte požarišta, upozorava australski SBS.

Objavljeno

|

Veliki je broj zastrašujućih fotografija koje prikazuju razarajuću moć šumskih požara, ali neke od najpopularnijih nisu stvarne.

Pojavile su se fotografije snimljene tijekom ranijih požara, uključujući i poznatu fotografiju obitelji koja je zaštitu potražila u moru, koja je snimljena u Tasmaniji, 2013. godine. Neke druge fotografije su jednostavno lažne, javlja SBS.

Jedna od tih lažnih, montiranih fotografija  prikazuje djevojčicu koja ispred plamenog zida u naručju drži koalu.

Dr. Julie Posetti je direktorica istraživanja u Međunarodnom centru za novinare i koautorica  UN-ovog priručnika o novinarstvu i dezinformacijama.

“Višegodišnje istraživanje društvenih medija dovodi do jasnih zaključaka,  dok mnogi ljudi nenamjerno šire fabricirane fotografije ili one koje su bez konteksta, a za koje vjeruju da dočaravaju ono kroz što prolaze, drugi ciljano i sa zlom namjerom žele proširiti dezinformacije. To rade zbog privlačenja pozornosti, subverzija, ostvarivanja političkih ciljeva, pa i zbog pokušaja ugrožavanja života netočnim informacijama”, kazala je dr. Posetti za SBS News. 

Za sve one koji se nalaze u opasnosim siutacijama kao što su požari važno je da se oslanjaju na provjerene izvore kao što su državne vatrogasne službe i javne medije i njihove stranice na društvenim medijima, kaže Posseti i dodaje da je važno i ne nazivati umjetničke projekte lažnim fotografijama.  

Umjetnička projekcija kojoj je cilj bio prikazati raširenost požara u Australiji mnogi su dijelili na društvenim mrežama vjerujući da je riječ o karti stvorenoj u NASA-i. 

Među poznatim osobama koje su objavile tu fotografiju bila je i američka pjevačica Rihana, koja na Twitteru ima 95 milijuna pratitelja. Njena objava na Twitteru podijeljena je čak 73.000 puta, zaključuje SBS.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.