Prati nas

Vijesti

Zaštita ljudi i životinja

Iduću Novu godinu mogli bismo dočekati bez petardi. Konačno zabrana!

Zabrana petardi razveselila bi mnoge. Zakon se mijenja i kako bi se smanjio broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja.

Objavljeno

|

foto: Jose Vicente Viadel/ Pixabay

Ministarstvo unutarnjih poslova je javno savjetovanje uputilo nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Zakon se, između ostalog mijenja i zbog sustavnog kršenja odredbi važećeg Zakona koji nije detaljno propisivao postupanje u slučaju zabranjenog posjedovanja i korištenja petardi srednje rizične F3 kategorije. Sada se zabrana proteže i na kategoriju F2, pa građanima ostaju dostupne petarde najslabije F1 kategorije, s vrlo niskim rizikom i niskom razinom buke, koje se smiju koristiti i unutar stambenih prostora.

Bez “megi” za Novu godinu

Ukratko, prema novom Zakonu, građanima će biti zabranjeno koristiti petarde kategorije F2 i F3 za osobne potrebe. “Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima, a ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja”, stoji u prijedlogu Zakona.

Iako je do sada bila zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, najčešće ozlijeđene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve ozljede nastale su od uporabe petardi i redenika iz navedenih kategorija. Od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, od uporabe petardi ozlijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece.

Zakon se mijenja i kako bi se smanjio broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja. Za prekršitelje predviđa kazne do 15.000 kuna. Svoje primjedbe i prijedloge na novi Zakon možete predati ovdje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.