Prati nas

Vijesti

Popisu nema kraja

Inspekcije su utvrdile cijeli niz prekršaja u ‘Zelenoj oazi’, podnesena je kaznena prijava

Proveden je cijeli niz inspekcija i gotovo da je svaka pokazala još više propusta.

Objavljeno

|

screenshot: N1

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić detaljno je objavio izvješće inspekcijskih nadzora provedenih u staračkom domu Zelena oaza u Andraševcu. Riječ je o obiteljskom domu u kojem je u požaru izgorjelo šestero nemoćnih i nepokretnih staraca.

“Inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području zaštite na radu proizlazi da poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu. Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu je podnešena kaznena prijava protiv poslodavca”, napisao je Mikulić u priopćenju.

I Inspekcija rada utvrdila je nekoliko prekršaja. “Iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavaca počinio sljedeće prekršaje: sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog, ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu, neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada, ne odjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada, neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene, neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku”, priopćili su dalje iz Državnog inspektorata koji je zbog sumnje u niz prekršaja nadležnom prekršajnom sudu podnio optužne prijedloge.

Građevinska inspekcija je utvrdila da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena/kuća i gospodarska građevina. “Za stambenu/kuću građevinu učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine. Za gospodarsku građevinu koja je kao takva korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno svojoj namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina a ne stambena. Građevinska inspekcija je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu. Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je da je stanje izgrađenosti opisane građevine nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno”, zaključuje se u priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.