Prati nas

Vijesti

Zelena oaza

Svjedokinja: ‘Bili su mršavi, htjela sam ih iznijeti na livadu. Otvorila sam vrata…’

Optužena se tereti da je bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi proširila svoju djelatnost i na pomoćni objekt. U spremištu izgrađenom od drveta i cigle, smjestila je šestero starijih, teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

Objavljeno

|

screenshot: N1

Jučer je nastavljeno suđenje u slučaju Zelena oaza, a u kojem se sudi vlasnici obiteljskog doma za stare i nemoćne u Andraševcu Gabrijeli Čičković. Naime, 11. siječnja prošle godine u nelegalnom objektu Zelene oaze izgorjelo je šestoro štićenika, istraga je pokazala zbog električne grijalice, no Čičković odbacuje optužbe. Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je saslušanje svjedoka.

Izgorjeli štićenici su, podsjetimo, bili smješteni u dvorišnom drvenom objektu koji nije imao dozvolu za tu namjenu. “Zadnji put sam  te noći tamo bila oko 4 sata, a u glavnu  kuću sam se vratila malo prije 5. Kojih desetak minuta kasnije sam vidjela da ide dim iz male kuće. Zvala sam vatrogasce i šeficu, a dok sam došla dolje, već je i susjed bio tamo. Ti korisnici su bili mršavi pa sam mislila da ih mogu iznijeti, baciti na livadu, spasiti. No kada sam otvorila vrata, odbacilo me nekih pet, šest metara”, svjedočila je njegovateljica Zdenka Putak prenosi Večernji list.

“Grijanje na grijalice bilo nam je doslovno tabu tema. Gazdarica je htjela uvesti centralno grijanje ali spletom okolnosti do toga nije došlo”, kazala je svjedokinja dodajući da je Čičković skrivećki uređivala kućicu, zapravo pomoćni objekt u kojem je bilo šestero nepokretnih korisnika.  “Sama je u tajnosti postavila bolji pod, uredila zidove, stavila slike. Njezin suprug ni to nije dozvolio”, rekla je svjedokinja, koja je izričito negirala da bi jedna od njegovateljica učestalo upozoravala da se osjeti neugodan miris i čudan zvuk dok su grijalice radile.

Prema optužnici, Čičković se tereti da je kao vlasnica staračkog doma tijekom 2012. i 2013. ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Oroslavju. Rješenje se odnosilo na njezin dom na adresi Dolinska 8 u Andraševcu. No, kasnije je bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi proširila svoju djelatnost i na pomoćni objekt. U pomoćni objekt, a radilo se o spremištu izgrađenom od drveta i cigle, smjestila je šestero starijih, teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.