Prati nas

Vijesti

Tragedija

Plenković je obišao Andraševec. Rođak stradale: ‘Dom je bio čist i uredan’

Osim izražavanja sućuti obiteljima smrtno stradalih osoba i iskazivanja solidarnosti zbog ovakve tragedije kakvu nismo imali u tijeku našeg mandata, sve drugo bilo bi špekuliranje, izjavio je premijer Plenković.

Objavljeno

|

Andrej Plenković obilazi požarište u Andraševcu (screenshot: HTV)

Stravičan požar u privatnom domu za starije i nemoćne “Zelena oaza” u Andraševcu rano jutros odnio je šest života. Izgorio je dvorišni drveni objekt u kojem su bili smješteni štićenici.

Prema saznanjima N1 televizije, iako na stranici staračkog doma stoji kako su korisnici pod nadzorom liječnika 0-24, u trenutku požara nitko osim korisnika nije bio u objektu. Marijan Lovrenčić, županijski vatrogasni zapovjednik tvrdi: da je poziv upućen ranije, postojala bi mogućnost spašavanja ljudi.

“Uzeli smo stvari i došli smo iz Zagreba. Ne možemo ni mi znati. Ona je bila s još petero ljudi. Bilo je čisto i uredno. Nikad nije bilo prljavo ili nešto”, kazao je Stjepan Sinković, nećak poginule Jelene koja je za tri dana trebala proslaviti 104. rođendan.

Oglas

“Nikad nije rekla da je gladna, žedna ili da nešto ne štima. Imaju dvije medicinske sestre, imaju kuharicu. Ali ne možete, to je prostor. Ne možete izletjeti s kreveta kroz vrata sa šestero ljudi. To su pretežno nepokretni ljudi. Ponavljam, nemamo nikakve primjedbe na dom. Ne znam što se dogodilo. Zadnji puta kada smo bili, klima je radila, a bila je i peć tamo. Možda se ta peć srušila, tko bi znao?” priča Sinković.

“Prvo je bila smještena u gornjem objektu, ali su nas zvali iz doma i pitali mogu li je premjestiti u ovaj drugi objekt. Zamijenila je dan za noć i po noći je galamila pa ljudi nisu mogli spavati. Mi smo rekli da može, tamo je isto bilo sve ok, uredno, čisto. Bila je u sobi s još jednom gospođom. Nikad nije ništa ružno rekla, bila je slijepa, ali nikad nije rekla da nešto ne štima”, ponavlja Stjepan.

screenshot: Zagorje.com

Požarište je obišao i premijer Andrej Plenković (HDZ) u pratnji ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića (HDZ). “U Andraševec sam došao s ministrom Božinovićem, županom Kolarom i gradonačelnikom Oroslavja Gredičakom. Na licu smo mjesta ovog strašnog požara gdje je smrtno stradalo šest osoba. U tijeku je očevid. Nakon toga ćemo znati više o uzroku ove tragedije. Osim izražavanja sućuti obiteljima smrtno stradalih osoba i iskazivanja solidarnosti zbog ovakve tragedije kakvu nismo imali u tijeku našeg mandata, sve drugo bilo bi špekuliranje”, izjavio je premijer.

“Ovdje će se uključiti svi – i županijska tijela i nadležno Ministarstvo. Da vidimo treba li taj sustav kontrola činiti redovitijim i češćim. Ja sam samo došao izraziti sućut i solidarnost zbog ove tragedije koja se dogodila noćas”, odgovorio je Plenković na pitanje o inspekcijskim nadzorima nad privatnim domovima za starije i nemoćne.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.