Prati nas

Vijesti

Tragedija

Plenković je obišao Andraševec. Rođak stradale: ‘Dom je bio čist i uredan’

Osim izražavanja sućuti obiteljima smrtno stradalih osoba i iskazivanja solidarnosti zbog ovakve tragedije kakvu nismo imali u tijeku našeg mandata, sve drugo bilo bi špekuliranje, izjavio je premijer Plenković.

Objavljeno

|

Andrej Plenković obilazi požarište u Andraševcu (screenshot: HTV)

Stravičan požar u privatnom domu za starije i nemoćne “Zelena oaza” u Andraševcu rano jutros odnio je šest života. Izgorio je dvorišni drveni objekt u kojem su bili smješteni štićenici.

Prema saznanjima N1 televizije, iako na stranici staračkog doma stoji kako su korisnici pod nadzorom liječnika 0-24, u trenutku požara nitko osim korisnika nije bio u objektu. Marijan Lovrenčić, županijski vatrogasni zapovjednik tvrdi: da je poziv upućen ranije, postojala bi mogućnost spašavanja ljudi.


“Uzeli smo stvari i došli smo iz Zagreba. Ne možemo ni mi znati. Ona je bila s još petero ljudi. Bilo je čisto i uredno. Nikad nije bilo prljavo ili nešto”, kazao je Stjepan Sinković, nećak poginule Jelene koja je za tri dana trebala proslaviti 104. rođendan.

“Nikad nije rekla da je gladna, žedna ili da nešto ne štima. Imaju dvije medicinske sestre, imaju kuharicu. Ali ne možete, to je prostor. Ne možete izletjeti s kreveta kroz vrata sa šestero ljudi. To su pretežno nepokretni ljudi. Ponavljam, nemamo nikakve primjedbe na dom. Ne znam što se dogodilo. Zadnji puta kada smo bili, klima je radila, a bila je i peć tamo. Možda se ta peć srušila, tko bi znao?” priča Sinković.

“Prvo je bila smještena u gornjem objektu, ali su nas zvali iz doma i pitali mogu li je premjestiti u ovaj drugi objekt. Zamijenila je dan za noć i po noći je galamila pa ljudi nisu mogli spavati. Mi smo rekli da može, tamo je isto bilo sve ok, uredno, čisto. Bila je u sobi s još jednom gospođom. Nikad nije ništa ružno rekla, bila je slijepa, ali nikad nije rekla da nešto ne štima”, ponavlja Stjepan.

screenshot: Zagorje.com

Požarište je obišao i premijer Andrej Plenković (HDZ) u pratnji ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića (HDZ). “U Andraševec sam došao s ministrom Božinovićem, županom Kolarom i gradonačelnikom Oroslavja Gredičakom. Na licu smo mjesta ovog strašnog požara gdje je smrtno stradalo šest osoba. U tijeku je očevid. Nakon toga ćemo znati više o uzroku ove tragedije. Osim izražavanja sućuti obiteljima smrtno stradalih osoba i iskazivanja solidarnosti zbog ovakve tragedije kakvu nismo imali u tijeku našeg mandata, sve drugo bilo bi špekuliranje”, izjavio je premijer.

“Ovdje će se uključiti svi – i županijska tijela i nadležno Ministarstvo. Da vidimo treba li taj sustav kontrola činiti redovitijim i češćim. Ja sam samo došao izraziti sućut i solidarnost zbog ove tragedije koja se dogodila noćas”, odgovorio je Plenković na pitanje o inspekcijskim nadzorima nad privatnim domovima za starije i nemoćne.

.

Vijesti

Kako je Hrvatska pošta gulila mirovinski fond i zašto poštar ne nosi mirovine

Sindikat umirovljenika očekuje da će se sada već šestogodišnja borba, uz podršku Pučke pravobraniteljice, konačno završiti s povratkom poštara koji zvoni na vrata potrebitim umirovljenicima.

Objavljeno

|

Autor

Nosi li poštar mirovinu?

Umirovljeni nakon 1. siječnja 2014. godine i dalje nisu u mogućnosti ostvarivati pravo na besplatnu dostavu mirovine do kućnog praga, jer je to pravo ukinuo Mirando Mrsić svojedobnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Zašto je to učinio? Da bi pogodovao bankama ili zato da bi uštedio novac mirovinskom fondu? Odgovor na ova pitanja donosi Glas umirovljenika koji je u komunikaciji s HZMO-om doznao da je u 2013., posljednjoj godini prije ukidanja besplatne dostave mirovina poštom, evidentirano 188.077 umirovljenika koji su je tako primali.


“Za to je HZMO morao plaćati Hrvatskoj pošti 79.151.148 kuna, što se ondašnjem gospodinu ministru rada i mirovinskog sustava učinilo preskupo, pa je poštara koji zvoni na vrata s mirovinom naprosto ukinuo. No, matematika kaže da je po jednoj dostavi mirovine to koštalo čak 35 kuna”, piše Glas umirovljenika pa nastavlja: “No, gle, 2019. godine, preostalo je još samo 85.978 umirovljenika kojima poštu donosi poštar, a to sada košta HZMO oko 20,9 milijuna kuna.”

Uz malo matematike, to iznosi samo 20 kuna po mirovinskoj uputnici, 40 posto manje no prije šest godina. Dakle, da je ta cijena bila u primjeni 2013. godine, ne bi se iz mirovinskog fonda isplaćivalo 79 milijuna, već samo 45 milijuna kuna godišnje.

Što to znači? Da je pošta neopravdano gulila mirovinski fond ili je netko u priči imao svoje duge prste? Iz Hrvatske pošte uskraćuju gore iznesene podatke, ali, piše Glas, pokušavaju se prikazati dobrotvorima koji za potrebe „malog broja aktivnih korisnika“ koji sami plaćaju za dostavu mirovine poštom, to ne čine iz profita.

Pa da vidimo koliko to košta? Pošta piše sljedeće: „Kako bi izašli u susret svim umirovljenicima koji žele mirovinu primati na svojoj kućnoj  adresi, s Hrvatskom poštanskom bankom dogovorili smo model isplate sredstava s tekućeg računa otvorenog u HPB-u na adresi korisnika. Ovu uslugu nazivamo ‘Bankomat na domu’.“

Uzmimo da mirovinu u zabit ruralnog područja, neke periferije, planine ili otoka ili na peti kat bez lifta, prima umirovljenik s prosječnom mirovinom od 2.504 kune, za što mora pošti platiti jedan posto vrijednosti mirovine i još deset kuna, što iznosi nešto više od 35 kuna. Vratili smo se tako u 2013., samo je u međuvremenu stotinjak tisuća potrebitih starijih osoba zakinuto za jedno od svojih temeljnih prava – dostavu zaslužene mirovine. Jer nije ju dovoljno obračunati i ispisati na papir, niti poslati u banku. Ona mora biti dostupna korisniku, a to više nije.

Čiji je to profit? Pa, pošte i banaka, i to na račun najslabijih i najranjivijih u društvu. Sindikat umirovljenika očekuje da će se sada već šestogodišnja borba, uz podršku Pučke pravobraniteljice, konačno završiti s povratkom poštara koji zvoni na vrata potrebitim umirovljenicima. (J. A. Petrović, Glas umirovljenika)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP