Prati nas

Mozaik

Riječi, riječi...

Hoćemo li Milanovića inaugurirati, ustoličiti ili instalirati?

Inauguraciju rječnik definira kao svečano otvorenje ili ustoličenje; dodjelu časti i svečano uvođenje u položaj.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zoran Milanović (screenshot: SDPHrvatske/Youtube)

Sve je spremno za skromnu, po nekima elitističku, inauguraciju predsjednika Zorana Milanovića. Dobitnica Porina za životno djelo, Josipa Lisac, brusi glasnice za izvedbu državne himne, a klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice uvježbava posebnu glazbenu želju izbornog pobjednika koja bi trebala biti iznenađenje za javnost. Nasljednik Kolinde Grabar-Kitarović prisegnut će bogu pred 39 “rukom biranih” uzvanika. No zašto govorimo u inauguraciji, a ne o, recimo, preuzimanju dužnosti?

Inauguraciju rječnik definira kao svečano otvorenje ili ustoličenje; dodjelu časti i svečano uvođenje u položaj. Povijesno, inauguracija jest ispitivanje volje bogova u starom Rimu koje je prethodilo javnim aktima ili svečanostima. Kako to već ide u komunikaciji s bogovima, provodio ju je svećenik nazivan ‘augur’.


Dakle, da danas u Hrvatskoj važe regule staroga Rima, prije no što bi Zoran Milanović zauzeo Pantovčak, valjalo bi pitati bogove što o tome misle. Auguri bi božju riječ iščitavali, recimo, iz leta ptica pa bi rekli može li nekadašnji predsjednik SDP-a biti šef države. Ako bi mu bogovi bili skloni, zaposjeo bi nekadašnju Titovu rezidenciju. A ako bi auguri rekli da nisu, posao bi propao. Dolaskom kršćanstva, auguri su potjerani u povijest, no inauguracija se kao latinizam, u ponešto promijenjenom značenju, zadržala.

S druge strane, da pratimo pravila Banovine Hrvatske, Milanovića bismo u utorak instalirali. Danas riječ “instalirati” pretežno koristimo u tehnološko-tehničkom smislu. Doduše, kada hoćemo reći da je netko nametnut na svojem položaju, bez testiranja baze ili birača, možemo reći da je instaliran. A to Milanović, sigurno nije. Kako nije riječ o monarhu, a ni o papi, ni riječ “ustoličiti” nije odveć zgodna.

Koji bi izraz, prema vama, bio najprimjerenijim hrvatskom jeziku i spomenutom događaju?

.

Show

Bernie Ecclestone (89) postao je još jednom tata: ‘Jako sam ponosan!’

Britanski zavodnik iz prvog braka s Ivy Bamford ima danas 65-godišnju kćer Deborah. Potom je nakon niza godina ušao u drugi brak, onaj sa Slavicom Radić te je s njom dobio dvije kćer – 35-godišnju Tamaru i 31-godišnju Petru.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Bernie Ecclestone, nekadašnji ključni čovjek Formule 1, postao je još jednom tata i to u 90. godini života. 46 godina mlađa Fabiana Flosi rodila je dječaka. Porođaj je prema britanskim tabloidima trajao manje od pola sata.

“Nazvali smo sina Ace, baš sam jako ponosan”, rekao je nekadašnji hrvatski zet za Blick.


Trudnoću je par proveo u izolaciji na njegovoj farmi u Brazilu. “Srećom na farmi uvijek ima posla. Fabiana brine i o svojoj plantaži kave”, izjavio je početkom travnja Ecclestone. “Kao i svi drugi roditelji na svijetu, imamo samo jednu želju – da nam dijete bude zdravo”, kazala je Flosi.

Britanski zavodnik iz prvog braka s Ivy Bamford ima danas 65-godišnju kćer Deborah. Potom je nakon niza godina ušao u drugi brak, onaj sa Slavicom Radić te je s njom dobio dvije kćer – 35-godišnju Tamaru i 31-godišnju Petru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP