Prati nas

Mozaik

Riječi, riječi...

Hoćemo li Milanovića inaugurirati, ustoličiti ili instalirati?

Inauguraciju rječnik definira kao svečano otvorenje ili ustoličenje; dodjelu časti i svečano uvođenje u položaj.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zoran Milanović (screenshot: SDPHrvatske/Youtube)

Sve je spremno za skromnu, po nekima elitističku, inauguraciju predsjednika Zorana Milanovića. Dobitnica Porina za životno djelo, Josipa Lisac, brusi glasnice za izvedbu državne himne, a klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice uvježbava posebnu glazbenu želju izbornog pobjednika koja bi trebala biti iznenađenje za javnost. Nasljednik Kolinde Grabar-Kitarović prisegnut će bogu pred 39 “rukom biranih” uzvanika. No zašto govorimo u inauguraciji, a ne o, recimo, preuzimanju dužnosti?

Inauguraciju rječnik definira kao svečano otvorenje ili ustoličenje; dodjelu časti i svečano uvođenje u položaj. Povijesno, inauguracija jest ispitivanje volje bogova u starom Rimu koje je prethodilo javnim aktima ili svečanostima. Kako to već ide u komunikaciji s bogovima, provodio ju je svećenik nazivan ‘augur’.


Dakle, da danas u Hrvatskoj važe regule staroga Rima, prije no što bi Zoran Milanović zauzeo Pantovčak, valjalo bi pitati bogove što o tome misle. Auguri bi božju riječ iščitavali, recimo, iz leta ptica pa bi rekli može li nekadašnji predsjednik SDP-a biti šef države. Ako bi mu bogovi bili skloni, zaposjeo bi nekadašnju Titovu rezidenciju. A ako bi auguri rekli da nisu, posao bi propao. Dolaskom kršćanstva, auguri su potjerani u povijest, no inauguracija se kao latinizam, u ponešto promijenjenom značenju, zadržala.

S druge strane, da pratimo pravila Banovine Hrvatske, Milanovića bismo u utorak instalirali. Danas riječ “instalirati” pretežno koristimo u tehnološko-tehničkom smislu. Doduše, kada hoćemo reći da je netko nametnut na svojem položaju, bez testiranja baze ili birača, možemo reći da je instaliran. A to Milanović, sigurno nije. Kako nije riječ o monarhu, a ni o papi, ni riječ “ustoličiti” nije odveć zgodna.

Koji bi izraz, prema vama, bio najprimjerenijim hrvatskom jeziku i spomenutom događaju?

.

Show

Ivo Amulić (58) iz izolacije: ‘Supruga bez problema podnosi trudnoću. Jedva je to dočekala’

Bitno je u ovoj situaciji zadržati pozitivan duh, ističe Ivo, te svaki trenutak posvetiti svojim najmilijima ali i strogo se držati uputa stručnih osoba, jer jedino tako možemo zajedno pobijediti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ivo Amulić (58), pjevač popularne Klape Rišpet za Novu TV je otkrio kako se snalazi u izolaciji. Ovo su posebni dani za njega, s obzirom da on i njegova supruga Sandra Kekez čekaju dolazaka na svijet kćeri Dine.

“Da ne vidim na njoj nekih vidljivih fizičkih promjena, ne bi ni znao da je u drugom stanju jer ona to sve dobro podnosi, nema nikakvih problema. Dapače, jedva je to dočekala. Tako da i ako ima nekakvih problema ona to ne pokazuje”, priča Ivo.


Iako je prije nešto manje od mjesec dana Klapa Rišpet održala svoj koncert života sada je pjesma barem što se tiče javnih nastupa utihnula. Ivo ističe kako ipak ne prođe dan da se ne čuje s ostalim članovima klape.

Bitno je u ovoj situaciji zadržati pozitivan duh, ističe Ivo, te svaki trenutak posvetiti svojim najmilijima ali i strogo se držati uputa stručnih osoba, jer jedino tako možemo zajedno pobijediti.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP