Prati nas

Mozaik

Riječi, riječi...

Hoćemo li Milanovića inaugurirati, ustoličiti ili instalirati?

Inauguraciju rječnik definira kao svečano otvorenje ili ustoličenje; dodjelu časti i svečano uvođenje u položaj.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zoran Milanović (screenshot: SDPHrvatske/Youtube)

Sve je spremno za skromnu, po nekima elitističku, inauguraciju predsjednika Zorana Milanovića. Dobitnica Porina za životno djelo, Josipa Lisac, brusi glasnice za izvedbu državne himne, a klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice uvježbava posebnu glazbenu želju izbornog pobjednika koja bi trebala biti iznenađenje za javnost. Nasljednik Kolinde Grabar-Kitarović prisegnut će bogu pred 39 “rukom biranih” uzvanika. No zašto govorimo u inauguraciji, a ne o, recimo, preuzimanju dužnosti?

Inauguraciju rječnik definira kao svečano otvorenje ili ustoličenje; dodjelu časti i svečano uvođenje u položaj. Povijesno, inauguracija jest ispitivanje volje bogova u starom Rimu koje je prethodilo javnim aktima ili svečanostima. Kako to već ide u komunikaciji s bogovima, provodio ju je svećenik nazivan ‘augur’.


Dakle, da danas u Hrvatskoj važe regule staroga Rima, prije no što bi Zoran Milanović zauzeo Pantovčak, valjalo bi pitati bogove što o tome misle. Auguri bi božju riječ iščitavali, recimo, iz leta ptica pa bi rekli može li nekadašnji predsjednik SDP-a biti šef države. Ako bi mu bogovi bili skloni, zaposjeo bi nekadašnju Titovu rezidenciju. A ako bi auguri rekli da nisu, posao bi propao. Dolaskom kršćanstva, auguri su potjerani u povijest, no inauguracija se kao latinizam, u ponešto promijenjenom značenju, zadržala.

S druge strane, da pratimo pravila Banovine Hrvatske, Milanovića bismo u utorak instalirali. Danas riječ “instalirati” pretežno koristimo u tehnološko-tehničkom smislu. Doduše, kada hoćemo reći da je netko nametnut na svojem položaju, bez testiranja baze ili birača, možemo reći da je instaliran. A to Milanović, sigurno nije. Kako nije riječ o monarhu, a ni o papi, ni riječ “ustoličiti” nije odveć zgodna.

Koji bi izraz, prema vama, bio najprimjerenijim hrvatskom jeziku i spomenutom događaju?

.

Mozaik

Kane Tanaka (117) je najdugovječnija Japanka – uživa u svakom danu

Svoju dugovječnost je u petak proslavila pijući omiljeno piće – Coca Colu, odjevena u majicu na kojoj je otisnuto njeno lice, a koju joj je darovao njen unuk – šezdesetogodišnji Eiji.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Japanka Kane Tanaka, koja je prema Guinessovoj knjizi rekorda najstarija osoba na svijetu, postavila je ove subote novi rekord. Postala je najdugovječnija Japanka svih vremena sa navršenih 117 godina i 261 danom.

Rekord je držao njen sunarodnjak Nabi Tajima, stanovnik otoka Kikai, no on je preminuo u travnju 2018. godine, prema podacima koje je objavilo tamošnje Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi.


Gospođa Tanaka je rođena 2. siječnja daleke 1903. godine kao sedmo od ukupno devetero djece u obitelji. Rođena je prerano, a dojila ju je žena koja joj nije bila biološka majka. Tijekom Drugog svjetskog rata radila je u trgovini zajedno sa suprugom Hideom. Do kraja rata umrli su joj i suprug i sin.

Kane Tanaka se umirovila u 63. godini. Sedamdesetih je boravila u Sjedinjenim Državama gdje ima nekoliko nećaka i nećakinja. U 103. godini dijagnosticiran joj je karcinom debelog crijeva koji je pobijedila. Sa 107. godina napisala je knjigu u kojoj govori o dugovječnosti. Sada živi u domu za stare i nemoćne u Fukuoki na jugozapadu Japana. Titulu najstarije Zemljanke ponijela je u ožujku prošle godine.

Svoju dugovječnost i rekord najdugovječnije Japanke proslavila je pijući omiljeno piće – Coca Colu, odjevena u majicu na kojoj je otisnuto njeno lice, a koju joj je darovao njen unuk – šezdesetogodišnji Eiji. “Čak i usred pandemije koronavirusa, moja baka je dobre i čini se da uživa u svakome danu. Kao obitelj smo sretni i ponosni na njen rekord”, kazao je Eiji.

Podsjetimo, prije dvije godine, na pitanje koji joj je dio života najdraži, odgovorila je: “Ovaj, sada.” Ova drevna starica kaže da bi voljela još poživjeti i proslaviti 120. rođendan. Rado krati vrijeme matematičkim igrama i kaligrafijom.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP