Prati nas

Vijesti

Prije smiraja moglo bi biti gore

Jesmo li podcijenili koronavirus? SZO: ‘Zaboravite na profit, vrijeme je za solidarnost’

Objave radova, patenti i profit sada nisu važni. Sada je važno zaustaviti širenje bolesti i spašavati živote, rekao je o krizi s koronavirusom predsjednik SZO.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Macau Photo Agency/Unsplash

Šef katedre za javno zdravstvo u Sveučilišta u Hong Kongu i vodeći epidemiolog te zemlje Gabriel Leung tvrdi da bi se epidemija koronavirusa mogla proširiti na otprilike dvije trećine svjetskog stanovništva ako je se ne stavi pod kontrolu, piše The Guardian, a prenosi Jutarnji list.

Leungovo upozorenje dolazi nakon što je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao da bi nedavni slučajevi oboljelih od koronavirusa koji nikad nisu posjetili Kinu mogli biti “vrh sante leda”. On smatra da je pitanje svih pitanja koliko je velika ta santa leda. Većina stručnjaka smatra da će svaka zaražena osoba virus prenijeti na još dvije i pol druge osobe. Prema tim podacima, brzina širenje virusa iznosila bi od 60 do 80 posto. “Šezdeset posto svjetske populacije velik je broj”, rekao je Leung za The Guardian.


Čak i uz opću stopu mortaliteta koja ne bi bila veća od jedan posto, što Leung drži mogućim kada se u obzir uzmu i blaži slučajevi, ukupni broj smrtno stradalih mogao bi biti velik.

Što točno kaže Svjetska zdravstvena organizacija?

SZO je u Ženevi otvorila znanstvenu konferenciju posvećenu razvoju lijekova i cjepiva protiv koronavirusa koji je usmrtio 1.017 osoba pozivajući stručnjake da zaborave profit jer sada je važno spašavati živote.

“Objave radova, patenti i profit sada nisu važni. Sada je važno zaustaviti širenje bolesti i spašavati živote”, rekao je predsjednik SZO i naglasio “Sada je bitna solidarnost, solidarnost, solidarnost”.

Kakvo je stanje sa zaraženima u Europskoj uniji?

Broj tih slučajeva je u apsolutnim brojkama relativno nizak – do sada su stigle informacije o 37 infekcija u osam članica Unije, javlja Deutsche Welle. U Njemačkoj ih je najviše – 14. U Francuskoj ih je 11. Rizik od moguće zaraze se procjenjuje kao “vrlo nizak”, tvrde iz Europskog centra za sprječavanje i kontrolu zaraza (ECDC) u Stockholmu.

Povjerenik za krizni menadžment Janez Lenarčič ipak upozorava “da bi, prije nego što se situacija popravi, sve moglo postati još gore”. Drugim riječima, EU procjenjuje da vrhunac epidemije još nije dosegnut. Do sada je iz Kine evakuirano oko 500 građana EU-a, trenutno se oni nalaze u karanteni u svojim zemljama podrijetla. Letove se koordinira iz centrale za krizno upravljanje EU-a u Bruxellesu, i ako to bude potrebno, u smjeru Kine će poletjeti novi zrakoplovi, prenosi DW.

Kina traži pomoć

Kina je zatražila slanje dodatne pomoći. Zaštitne maske, rukavice i zaštitnu odjeću uskoro bi se trebalo poslati u smjeru Dalekog istoka, najavila je Europska komisija. Iz Francuske i Njemačke je u Kinu već poslano 12 tona zaštitne opreme. Po procjeni europskog povjerenika za krizni menadžment, izbijanje epidemije korona virusa bi mogla negativno utjecati na proizvodnju u Kinu, odnosno čak prekinuti uhodanu opskrbu robom ili dijelovima diljem svijeta – što bi onda moglo imati i posljedice na globalnu konjunkturu.

.

Vijesti

Perive pamučne maske ne smiju se oglašavati i prodavati kao ‘zaštitne maske’

Pamučne maske nemaju potrebna svojstva zaštite niti su za njih provedeni testovi koji bi utvrdili njihovu učinkovitost.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Perive pamučne maske prodaju se po cijeni od nekoliko desetaka kuna pa se mnogi građani, misleći da su prevareni, javljaju Državnom inspektoratu. No Vlada RH tvrdi da takve maske nisu obuhvaćene Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode. Ukratko, njihova cijena nije zamrznuta, a za to postoji i dobar razlog.

Naime, Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju, iste moraju nositi oznaku sukladnosti CE , te posjedovati EU izjava o sukladnosti.


Stoga “pamučne, perive maske” se ne smatraju navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite, pa se na tržištu ne smiju oglašavati niti prodavati kao zaštitne maske.

Ako se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje “pamučne, perive maske”, kao “zaštitne pamučne maske”, istome će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz članka 33. stavka 1. Zakona o zaštiti potrošača te će se poduzeti prekršajne mjere temeljem članka 138. stavka 1. točke 46., stavak 2. i 3. Zakona o zaštiti potrošača.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP