Prati nas

Show

Okrutna vremena

Jurica Pađen (65): Nisam mislio da ću s nostalgijom gledati na komunističko školstvo

Recimo, u informatici spominju decimalni broj, a u matematici ga još nisu učili. Iz biologije uče 13 dijelova mikroskopa napamet. Pa to je u redu, ako netko ide studirati biologiju, ali ovako, misli Jura.

Objavljeno

|

Jurica Pađen (screenshot: Croatia Records)

Hrvatski glazbenik Jurica Pađen, frontmen zimzelenog Aerodroma, u opširnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju progovorio je o karijeri i vlastitom poimanju glazbe. No osvrnuo se i na vrijeme u kojem živimo za koje kaže da je – vrijeme paradoksa.

2Živimo u vremenu tehnologije, imamo pun kufer sprava koje nam štede vrijeme, a vremena je sve manje. Kako to?! Imamo manje vremena nego naši preci u čije vrijeme sve te naprave nisu ni postojale. A sada izgubimo gomilu vremena samo dok ih proučimo, pa stalno stižu neke obavijesti, stalno se nešto apdejta. Postali smo zatočenici civilizacije i tehnologije, pri čemu je kultura totalno gurnuta na marginu. Gledam i to naše školstvo… Klinci mi idu u dvije škole – izvrsnu glazbenu ‘Elly Bašić’, koju je osnovala mama pokojnog Relje Bašića, i u redovnu, državnu koju su kao reformirali. A ona je katastrofa”, misli Pađen.

“Nikad nisam mislio da ću se s nostalgijom sjećati komunističkog školstva. S čim oni djecu muče, to je nevjerojatno. Npr. informatika, to, čovječe, inženjer ne bi savladao. Recimo, u informatici spominju decimalni broj, a u matematici ga još nisu učili. Iz biologije uče 13 dijelova mikroskopa napamet. Pa to je u redu, ako netko ide studirati biologiju, ali ovako… Uče klince bubati umjesto da potiču kreativnost. Ili uče napamet probavni trakt puža. Pa to je suludo. Ovo, naravno, ne ide na račun učitelja. Beskrajno ih cijenim. I liječnike i policiju koja isto radi za kikiriki”, kaže ovaj otac Vite (14) i Mile (11).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.