Prati nas

Vijesti

Bez panike

Koronavirus je pred vratima. Tko je za karantenu, a tko za samoizolaciju?

Rizik kontakta s ukućanima moramo prihvatiti. Ne možemo svakoga tko je bio u Italiji stavljati u karantenu i odvajati od obitelji.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako se obraniti od koronavirusa?
foto: Free To Use Sounds/Unsplash

Održana je konferencija za medije Kriznog stožera na kojoj su predstavljene najnovije zdravstvene mjere za prevenciju širenja koronavirusom koji će, vjerojatno, prema riječima ministra zdravstva Vilija Beroša iz Italije doći u Hrvatsku. Službe su spremne, a stručnjaci upozoravaju da se u 80 posto slučajeva radi o zarazi blagih simptoma.

Ipak, razrađen je plan za postupanje s osobama koje su možda bile izloženi virusu. Ako je osoba bila u bliskom kontaktu s oboljelim, onda treba biti u izolaciji. To može i sama učiniti, ako živi sama. Ako živi s ukućanima, stavljat će se u karantenu, objasnio je dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.


“Ako netko nema bliski kontakt s oboljelim, već je boravio na području s oboljelima, smatramo da je samoizolacija kod kuće dovoljna. Čak i uz ukućane. Važno je da ta osoba ne hoda okolo po koncertima, u kino, na radno mjesto ili u školu. Sve to kako ta mala šansa da se zarazio ne bi prouzrokovala više oboljelih”, kaže ovaj infektolog.

Kaić dodaje da, ako se ta mala šansa pretvori u stvarnu infekciju, to neće biti velik problem jer su njegovi ukućani vrlo lako dostupni za daljnje medicinsko postupanje Sami kućani bi se do pojave bolesti trebali sasma normalno ponašati. Tek ako se pojavi sumnja u bolest, trebaju pozvati bolnicu kako bi se dogovorili prijevoz i dijagnostika potencijalno zaraženog.

“Mi ovdje govorimo o zdravim osobama koje su boravile u Kini, Koreji ili sjevernoj Italiji. Vjerojatnost da su se te osobe zarazile je ipak mala. Rizik kontakta s ukućanima moramo prihvatiti. Ne možemo svakoga tko je bio u Italiji stavljati u karantenu i odvajati od obitelji. To je samo za slučajeve bliskog kontakta s oboljelima i velike vjerojatnosti prijenosa virusa na obitelj”, objasnio je Kaić koji dodaje da je u sprječavanju zaraze najvažnija higijena.

Traže se nove lokacije za karantenu

“Mjere nadzora već se provode deset dana, a sada je samo uveden nadzor za ljude koji dolaze iz te dvije talijanske pokrajine. I dalje vrijede mjere za kontinentalnu Kinu i osobe koje su boravile tamo unutar 14 dana te osobe koje su boravile u Južnoj Koreji nakon 16. veljače”, rekla je načelnica Kriznog stožera Maja Grba Bujević.

Iz stožera su rekli da se traže i nove lokacije za uspostavljanje karantene. Vjerojatno će biti riječ o hotelu ili izoliranom odmaralištu. U zračnim lukama vladaju i dalje iste mjere sigurnosti za osobe koje dolaze iz područja koja su potencijalno izložena zarazi, a njima su odnedavno pridodane i talijanske regije pogođene koronavirusom.

.

Vijesti

Inozemne mirovine i nova pravila za dostavljanje potvrde o životu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavijestio je korisnike o promjenama u slanju potvrda o životu za primatelje francuskih, nizozemskih i španjolskih mirovina, zbog pandemije virusa COVID-19.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Zbog pandemije koronavirusa, Francuska, Nizozemska i Španjolska obavijestile su HZMO o promjenama u načinu na koji će isplaćivati mirovinu korisnicima s boravištem u Hrvatskoj, s obzirom na potrebu dostavljanja potvrde o životu.

Korisnici mirovina iz Francuske, koji su zaprimili potvrdu o životu u prosincu 2019., siječnju, veljači ili ožujku 2020., imaju dodatna 2 mjeseca za dostavu potvrdu o životu. Mirovine će se u tom razdoblju nastaviti redovito isplaćivati, navode iz HZMO-a.


Nizozemska ustanova Sociale Verzekeringsbank trenutačno ne šalje potvrde o životu svojim korisnicima u inozemstvo, a slanje tih potvrda odgođeno je na otprilike 6 mjeseci, dodaju iz HZMO-a.

U Španjolskoj je suspendiran rok određen za dostavu ovjerene potvrde o životu korisnika koji žive u inozemstvu sve dok traju ove izvanredne okolnosti. Za to vrijeme, mirovine iz Španjolske će se nastaviti redovno isplaćivati, a nakon prestanka izvanrednih okolnosti odredit će se novi rok za dostavu potvrda o životu.

Iz HZMO-a podsjećaju korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u Republici Srbiji da neće dostavljati tiskanice potvrda o životu u travnju 2020., niti obustaviti isplatu mirovina zbog nedostavljene potvrde o životu za 2020. godinu, dok traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Podsjećamo i korisnike mirovine iz Srbije s prebivalištem u Hrvatskoj, da će i nadležni nositelj mirovinskog osiguranja u Republici Srbiji (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RF PIO) postupati na isti način i nastaviti isplatu korisnicima mirovina do prestanka izvanrednih okolnosti, navode iz HZMO-a.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP