Prati nas

Vijesti

Bez panike

Koronavirus je pred vratima. Tko je za karantenu, a tko za samoizolaciju?

Rizik kontakta s ukućanima moramo prihvatiti. Ne možemo svakoga tko je bio u Italiji stavljati u karantenu i odvajati od obitelji.

Objavljeno

|

Kako se obraniti od koronavirusa?
foto: Free To Use Sounds/Unsplash

Održana je konferencija za medije Kriznog stožera na kojoj su predstavljene najnovije zdravstvene mjere za prevenciju širenja koronavirusom koji će, vjerojatno, prema riječima ministra zdravstva Vilija Beroša iz Italije doći u Hrvatsku. Službe su spremne, a stručnjaci upozoravaju da se u 80 posto slučajeva radi o zarazi blagih simptoma.

Ipak, razrađen je plan za postupanje s osobama koje su možda bile izloženi virusu. Ako je osoba bila u bliskom kontaktu s oboljelim, onda treba biti u izolaciji. To može i sama učiniti, ako živi sama. Ako živi s ukućanima, stavljat će se u karantenu, objasnio je dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

“Ako netko nema bliski kontakt s oboljelim, već je boravio na području s oboljelima, smatramo da je samoizolacija kod kuće dovoljna. Čak i uz ukućane. Važno je da ta osoba ne hoda okolo po koncertima, u kino, na radno mjesto ili u školu. Sve to kako ta mala šansa da se zarazio ne bi prouzrokovala više oboljelih”, kaže ovaj infektolog.

Kaić dodaje da, ako se ta mala šansa pretvori u stvarnu infekciju, to neće biti velik problem jer su njegovi ukućani vrlo lako dostupni za daljnje medicinsko postupanje Sami kućani bi se do pojave bolesti trebali sasma normalno ponašati. Tek ako se pojavi sumnja u bolest, trebaju pozvati bolnicu kako bi se dogovorili prijevoz i dijagnostika potencijalno zaraženog.

“Mi ovdje govorimo o zdravim osobama koje su boravile u Kini, Koreji ili sjevernoj Italiji. Vjerojatnost da su se te osobe zarazile je ipak mala. Rizik kontakta s ukućanima moramo prihvatiti. Ne možemo svakoga tko je bio u Italiji stavljati u karantenu i odvajati od obitelji. To je samo za slučajeve bliskog kontakta s oboljelima i velike vjerojatnosti prijenosa virusa na obitelj”, objasnio je Kaić koji dodaje da je u sprječavanju zaraze najvažnija higijena.

Traže se nove lokacije za karantenu

“Mjere nadzora već se provode deset dana, a sada je samo uveden nadzor za ljude koji dolaze iz te dvije talijanske pokrajine. I dalje vrijede mjere za kontinentalnu Kinu i osobe koje su boravile tamo unutar 14 dana te osobe koje su boravile u Južnoj Koreji nakon 16. veljače”, rekla je načelnica Kriznog stožera Maja Grba Bujević.

Iz stožera su rekli da se traže i nove lokacije za uspostavljanje karantene. Vjerojatno će biti riječ o hotelu ili izoliranom odmaralištu. U zračnim lukama vladaju i dalje iste mjere sigurnosti za osobe koje dolaze iz područja koja su potencijalno izložena zarazi, a njima su odnedavno pridodane i talijanske regije pogođene koronavirusom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.