Prati nas

Vijesti

Bez panike

Koronavirus je pred vratima. Tko je za karantenu, a tko za samoizolaciju?

Rizik kontakta s ukućanima moramo prihvatiti. Ne možemo svakoga tko je bio u Italiji stavljati u karantenu i odvajati od obitelji.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako se obraniti od koronavirusa?
foto: Free To Use Sounds/Unsplash

Održana je konferencija za medije Kriznog stožera na kojoj su predstavljene najnovije zdravstvene mjere za prevenciju širenja koronavirusom koji će, vjerojatno, prema riječima ministra zdravstva Vilija Beroša iz Italije doći u Hrvatsku. Službe su spremne, a stručnjaci upozoravaju da se u 80 posto slučajeva radi o zarazi blagih simptoma.

Ipak, razrađen je plan za postupanje s osobama koje su možda bile izloženi virusu. Ako je osoba bila u bliskom kontaktu s oboljelim, onda treba biti u izolaciji. To može i sama učiniti, ako živi sama. Ako živi s ukućanima, stavljat će se u karantenu, objasnio je dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.


“Ako netko nema bliski kontakt s oboljelim, već je boravio na području s oboljelima, smatramo da je samoizolacija kod kuće dovoljna. Čak i uz ukućane. Važno je da ta osoba ne hoda okolo po koncertima, u kino, na radno mjesto ili u školu. Sve to kako ta mala šansa da se zarazio ne bi prouzrokovala više oboljelih”, kaže ovaj infektolog.

Kaić dodaje da, ako se ta mala šansa pretvori u stvarnu infekciju, to neće biti velik problem jer su njegovi ukućani vrlo lako dostupni za daljnje medicinsko postupanje Sami kućani bi se do pojave bolesti trebali sasma normalno ponašati. Tek ako se pojavi sumnja u bolest, trebaju pozvati bolnicu kako bi se dogovorili prijevoz i dijagnostika potencijalno zaraženog.

“Mi ovdje govorimo o zdravim osobama koje su boravile u Kini, Koreji ili sjevernoj Italiji. Vjerojatnost da su se te osobe zarazile je ipak mala. Rizik kontakta s ukućanima moramo prihvatiti. Ne možemo svakoga tko je bio u Italiji stavljati u karantenu i odvajati od obitelji. To je samo za slučajeve bliskog kontakta s oboljelima i velike vjerojatnosti prijenosa virusa na obitelj”, objasnio je Kaić koji dodaje da je u sprječavanju zaraze najvažnija higijena.

Traže se nove lokacije za karantenu

“Mjere nadzora već se provode deset dana, a sada je samo uveden nadzor za ljude koji dolaze iz te dvije talijanske pokrajine. I dalje vrijede mjere za kontinentalnu Kinu i osobe koje su boravile tamo unutar 14 dana te osobe koje su boravile u Južnoj Koreji nakon 16. veljače”, rekla je načelnica Kriznog stožera Maja Grba Bujević.

Iz stožera su rekli da se traže i nove lokacije za uspostavljanje karantene. Vjerojatno će biti riječ o hotelu ili izoliranom odmaralištu. U zračnim lukama vladaju i dalje iste mjere sigurnosti za osobe koje dolaze iz područja koja su potencijalno izložena zarazi, a njima su odnedavno pridodane i talijanske regije pogođene koronavirusom.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP