Prati nas

Zdravlje

Sapun i voda

Otkriven je način prijenosa koronavirusa

Agencija Xinhui javlja da su mnogi pacijenti zaraženi koronavorusom patili samo od proljeva a ne od klasičnih simptoma poput vrućice.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako se obraniti od koronavirusa?
foto: Free To Use Sounds/Unsplash

Kineski znanstvenici pronašli su koronavirus u izmetu i tkivu anusa oboljelih što može objasniti i potencijalni put prijenosa. Zajedničko istraživanje Vuhanske Sveučilišne bolnice i Kineske akademije znanosti sugerira da se bolest prenosi i neopranim rukama nakon nužde, objavila je kineska državna izvještajna agencija.

Ovo otkriće ne čudi, budući da su na istom tragu bili i američki znanstvenici, objavile su kineske zdravstvene vlasti. Naime, istraživanje objavljeno 31. siječnja u stručnoj publikaciji New England Journal of Medicine potvrđuje da je izmet prve zaražene osobe u Sjedinjenim Državama pozitivan na virus.


Agencija Xinhui javlja da su mnogi pacijenti zaraženi koronavorusom patili samo od proljeva a ne od klasičnih simptoma poput vrućice.

Premija riječima Shih Shin-ru, šefice Istraživačkog centra za virusne bolesti na Sveučilištu Chang Gung, borba protiv ove zaraze mogla bi biti puna izazova. Tajvanski stručnjaci savjetuju ljudima da ispiru zahodske školjke, ali poklopljene, kako se zarazne čestice ne bi kapljično širile u prostor. Virus može u zraku preživjeti dva do tri sata, dok na površinama objekata opstaje i do pet dana.

.

Zdravlje

Ipak nije kao gripa, COVID-19 je šest puta smrtonosniji

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Prema zadnjim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, prosječna smrtnost oboljelih od covida-19 je 0,6 posto, piše Jutarnji list.

To koronavirus čini šest puta smrtonosnijom bolešću negoli je to sezonska gripa. Prema riječima epidemiologinje dr. Marije Van Kerkhove, “možda to ne zvuči mnogo, ali to je ipak visoka smrtnost jer ubija jednog od 167 oboljelih”.


Naime, službene statistike govore da je od početka pandemije umrlo 700.000 ljudi od 18,200 milijuna, ali prema procjenama, taj je broj puno veći odnosno oko 115 milijuna, a u tom slučaju smrtnost je 0,6 posto.

Za stručnjake je vrlo izazovno procijeniti stopu smrtnosti od koronavirusa jer je sigurno da svim zaraženima bolest nije dokazana, što znači i da sve smrti od korone nisu evidentirane.

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Po toj metodologiji smrtnosti od covida-19 u Hrvatskoj bila bi 0,19 posto kaže dr. Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP