Prati nas

Zdravlje

Sapun i voda

Otkriven je način prijenosa koronavirusa

Agencija Xinhui javlja da su mnogi pacijenti zaraženi koronavorusom patili samo od proljeva a ne od klasičnih simptoma poput vrućice.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako se obraniti od koronavirusa?
foto: Free To Use Sounds/Unsplash

Kineski znanstvenici pronašli su koronavirus u izmetu i tkivu anusa oboljelih što može objasniti i potencijalni put prijenosa. Zajedničko istraživanje Vuhanske Sveučilišne bolnice i Kineske akademije znanosti sugerira da se bolest prenosi i neopranim rukama nakon nužde, objavila je kineska državna izvještajna agencija.

Ovo otkriće ne čudi, budući da su na istom tragu bili i američki znanstvenici, objavile su kineske zdravstvene vlasti. Naime, istraživanje objavljeno 31. siječnja u stručnoj publikaciji New England Journal of Medicine potvrđuje da je izmet prve zaražene osobe u Sjedinjenim Državama pozitivan na virus.


Agencija Xinhui javlja da su mnogi pacijenti zaraženi koronavorusom patili samo od proljeva a ne od klasičnih simptoma poput vrućice.

Premija riječima Shih Shin-ru, šefice Istraživačkog centra za virusne bolesti na Sveučilištu Chang Gung, borba protiv ove zaraze mogla bi biti puna izazova. Tajvanski stručnjaci savjetuju ljudima da ispiru zahodske školjke, ali poklopljene, kako se zarazne čestice ne bi kapljično širile u prostor. Virus može u zraku preživjeti dva do tri sata, dok na površinama objekata opstaje i do pet dana.

.

Zdravlje

Štitnjača se često agresivno liječi, čak i kada ne postoji stvarna opasnost za zdravlje

Agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije provela je istraživanje koje upućuje na to da je velika većina dijagnoza karcinoma štitnjače posljedica pretjerane dijagnostike te da, zapravo, nije potrebna.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Prava epidemija predijagnosticiranja karcinoma štitnjače zahvatila je svijet te je ta bolest u tridesetak zemalja dijagnosticirana kod više od milijun osoba, izvijestila je Agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije ( WHO), piše Jutarnji.hr.

Istraživanje je vodio Salvatore Vaccarella s EACR-a koji je rekao da rezultati studije upućuju na to da je velika većina dijagnoza karcinoma štitnjače posljedica pretjerane dijagnostike.


Predijagnosticiranje neke bolesti je situacija kad se ljudima bez ikakvih tegoba dijagnosticira neki problem, zatim se ta bolest liječi, ponekad čak i vrlo agresivno kao u slučaju dijagnoze karcinoma štitnjače, iako ne postoji visoki rizik za zdravlje.

Zbog predijagnosticiranja dolazi do uklanjanja kompletne štitnjače ili se oboljelima propisuju lijekovi koje, nerijetko, moraju uzimati do kraja života, iako bi s bolešću mogli neometano nastaviti živjeti.

Između 2008. i 2012. godine je u 26 zemalja svijeta dijagnozu karcinoma štitnajče dobilo 830.000 žena i 220.000 muškaraca, a procijenjeni udio koji se može pripisati nepotrebnoj dijagnostici je oko 93 posto u Južnoj Koreji, 91 posto u Bjelorusiji, 87 posto u Kini, 84 posto u Italiji i u Hrvatskoj te 83 posto u Slovačkoj i Francuskoj.

Znanstvenici preporučuju da se ne radi dijagnostika eventualnog raka štitnjače kod osoba koje nemaju nikakve simptome.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP