Prati nas

Vijesti

U ime Oca

Plenković: ‘Nećemo nikada dopustiti reviziju Vatikanskih ugovora’

Koliko točno javnog novca dobiva Crkva, koja je i najveća nevladina organizacija u državi, nitko ne zna, jer konsolidiranih podataka o tome nema. Uz to, Crkva je izuzeta od financijskog izvješćivanja.

Objavljeno

|

Jesu li rasle mirovine za vrijeme Plenkovićeve vlade?
Andrej Plenković (screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube)

“Naše temelje čine i kršćanske vrijednosti. Često se čuju inicijative za revizije ugovora Vatikana i Hrvatske. Ja vam kažem da HDZ nikada neće dopustiti reviziju Vatikanskih ugovora”, rekao je Andrej Plenković predstavljajući program “Odvažno za Hrvatsku”. To je program s kojim namjerava osvojiti još mandat na čelu Hrvatske demokratske zajednice.

Kaže da je, do sada, HDZ pozicionirao na položaju desnog centra i da se s njihovim vrijednostima može identificirati najveći broj sugrađana – jer je na to mjesto HDZ postavio Franjo Tuđman.

Koliko nas koštaju Vatikanski ugovori?

S Vatikanom su, podsjećamo, sklopljena četiri ugovora. Tri su potpisana 18. prosinca 1996. godine, a zadnji ugovor potpisan je 9. listopada 1998. godine. Sva četiri ugovora u ime države potpisao je Jure Radić.

No koliko točno javnog novca dobiva ova najveća nevladina organizacija u državi nitko ne zna, jer konsolidiranih podataka o tome nema. Uz to, Crkva je izuzeta od financijskog izvješćivanja o tome kako troši javni novac, što u slučaju drugih neprofitnih organizacija jednostavno nije moguće.

Prema analizi Borisa Kneževića objavljenoj 2012. godine na portalu H-Alter stoji tvrdnja da Katolička crkva od Republike Hrvatske na godišnjoj razini dobije oko milijardu kuna. Istraživanje koje su provele Ana Benačić i Jelena Miloš, a čiji su rezultati 2014. objavljeni na portalu Lupiga.com, pokazuje da je Crkva od 1996. do 2014. godine primila najmanje 8,67 milijardi kuna iz državnog proračuna. Uz sve to, Crkva se financira i gospodarskom djelatnošću, ali i milodarima te naknadom za pružene usluge. Nije poznato o kojim se iznosima radi.

Ni predsjednica nije za reviziju…

Podsjetimo, i predsjednica na odlasku izjasnila se protiv revizije. “Ne, nisam za reviziju Vatikanskih ugovora. Nisam općenito za reviziju ugovora jer to postavlja opasne presedane u međunarodnom pravu, osim ako obje strane ne zaključe da treba doći do revizije iz određenih praktičnih razloga”, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović u veljači 2019. godine, navodeći da joj je vjera bitna komponenta u životu i moralni kompas.

…a nije ni Zoran Milanović

Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović u premijerskom mandatu nije ni načeo temu revizije Vatikanskih ugovora. Nakon što je 2012. godine posjetio Vatikan i razgovarao s papom Benediktom XVI. izjavio je: “U Vatikanu, dakle ni s papom ni s kardinalom Bertoneom, nismo razgovarali o eventualnoj reviziji ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, jednostavno zato što  nemamo namjeru mijenjati ih.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.