Prati nas

Vijesti

Novi cenzus svake godine

Uspjeh Sindikata i Matice umirovljenika: Novi cenzus za besplatno dopunsko ide u hitnu proceduru

Za provođenje predloženoga Zakona potrebno je osigurati dodatnih 225 milijuna proračunskih kuna, a prema analizama, obuhvatit će oko 275.000 osiguranika koji će ostvarivati pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret sredstava državnog proračuna.

Siniša Bogdanić

Objavljeno

|

foto: SUH

Inicijativa Sindikata i Matice umirovljenika Hrvatske za redefiniranje uvjeta ostvarivanja besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja – urodila je plodom. U hitnu proceduru upućene su izmjene i dopune Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju pa umirovljenici više neće ostajati bez besplatnog osiguranja kada zbog simboličnog usklađivanja mirovina pređu cenzus koji nije mijenjan godinama.

Sada država plaća dopunsko zdravstveno osiguranje onim osiguranim osobama kojima ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 45,59% proračunske osnovice (prihodovni cenzus), odnosno za osiguranika samca kojem prihodovni cenzus nije veći od 58,31% proračunske osnovice.


Ovaj zakonski prijedlog problem rješava na način da se svake godine obavlja “indeksacija”, odnosno da se prihodovni cenzus usklađuje s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto plaće.

Odluku o usklađivanju prihodovnog cenzusa prema predloženim izmjenama i dopunama važećeg Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju donosit će Upravno vijeće HZZO-a na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku najkasnije do 30. studenoga tekuće godine za sljedeću godinu.

Za provođenje predloženoga Zakona potrebno je osigurati dodatnih 225 milijuna  proračunskih kuna, a prema analizama, obuhvatit će oko 275.000 osiguranika koji će ostvarivati pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret sredstva državnog proračuna. Procijenjeni iznos sredstava osigurava se u državnom proračunu za svaku godinu počevši od 2020. godine koje je potrebno doznačiti iz državnog proračuna Zavodu za provođenje Zakona.

Pritisak se isplatio

Podsjetimo, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske održale su niz prosvjeda na Markovu trgu u listopadu i studenom prošle godine. Upozorili su da cenzus nije mijenjan već 15 godina te da je zbog usklađivanja mirovina u samo godinu dana pravo na besplatno dopunsko osiguranje izgubilo čak deset tisuća umirovljenika, kao i da tu povlasticu sada uživa samo 163.000 umirovljenika.

“Najsiromašniji starci i starice strepe hoće li im zbog povećanja mirovine od 50 kuna na grbaču leći danak plaćanja dopunskog zdravstvenog od 70 kuna”, upozorio je tada SUH vladajuće i ministra mirovinskog sustava Josipa Aladrovića koji je pred Banskim dvorima šefici SUH-a Jasni Petrović obećao da će taj problem riješiti na najbolji mogući način unutar fiskalnih mogućnosti.

“Zbog bržeg određivanja primjerenijeg prihodovnog cenzusa kao mjerila za plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna za određene kategorije osiguranih osoba te osiguravanje zakonskih preduvjeta za jačanje održivosti sustava socijalne sigurnosti, predlaže se donošenje ovoga Zakona po hitnom postupku”, obrazložilo je Ministarstvo zdravstva.

.

Vijesti

Beroš: ‘Nova žrtva koronavirusa je je muškarac srednje životne dobi bez ranijih bolesti’

Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer, zaključio je Beroš.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ministar zdravlja Vili Beroš na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite objavio je da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj registrirano 40 novih infekcija koronavirusom. Broj zaraženih popeo se na 1.222. Do sada je obavljeno 11.464 testiranja.

“Nažalost, imamo jednog preminulog bolesnika u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji ranije nije bio bolestan. 36 bolesnika je na respiratorima, a hospitaliziranih 372. Oporavilo se 130 osoba”, kazao je Beroš.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je, govoreći o osobi koja je preminula, da i mlađe osobe i one srednje dobi, čak i zdrave, mogu u određenim situacijama razviti težak klinički oblik te završiti na respiratoru, pa čak i sa smrtnim ishodom.

“To treba imati na pameti. Dakle, svi oni mlađe i srednje životne dobi moraju čuvati sebe, na prvom mjestu odgovornim ponašanjem, a onda i sve oko sebe. Dakle, nije nitko izuzet. Ono što je u statistici češće, nije sto posto”, rekla je Markotić.

“U ovoj epidemiji ne spašavamo sami sebe, već spašavamo druge. Tu je bit ove solidarnosti. Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer”, zaključio je Beroš.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP