Prati nas

Vijesti

Euri, kune, dolari...

Tomašić se veseli kanadskoj, no ni briselska mirovina joj neće biti za baciti. Dapače!

U vrijeme povlačenja iz EP-a (30. lipnja 2021.) zadovoljit će i starosni uvjet za mirovinu Europskog parlamenta, jer će dva mjeseca ranije navršiti 63 godine.

Objavljeno

|

Ruža Tomašić (screenshot: N1)

Koliko zarađuju zastupnici u Europskom parlamentu (EP) i imaju li pravo na mirovinu? Zapitali smo se to nakon što je dugovječna hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić objavila da iduće godine ide u mirovinu te kako se veseli izdašnim mjesečnim čekovima koje će joj isplaćivati mirovinsko osiguranje iz Kanade. Slučajno ili ne, Tomašić će taman u vrijeme odlaska iz Bruxellesa ispuniti i uvjete za europarlamentarnu mirovinu. Treba li se i njoj veseliti? Izračunajmo na ovom konkretnom primjeru.

Kolike su plaće zastupnika u EP-u?

Za razumijevanje ove vrste mirovine, važno je znati kolika su primanja zastupnika u EP-u. Prema jedinstvenom Statutu za zastupnike, koji je na snazi od srpnja 2009., svi zastupnici primaju jednaku plaću. U skladu s tim jedinstvenim Statutom, prije odbijanja poreza mjesečna plaća zastupnika iznosi 8.932,86 eura (srpanj 2019.). Ta se plaća isplaćuje iz proračuna EP-a, koji je ove podatke javno objavio na svojim stranicama.  

Svi zastupnici plaćaju porez i doprinose za osiguranje, nakon čega im plaća iznosi 6.962,95 eura. Osim toga, većina država članica obvezuje svoje zastupnike da plate dodatni nacionalni porez u svojoj matičnoj zemlji. Konačna plaća (nakon oporezivanja) za pojedinog zastupnika stoga ovisi o pravilima oporezivanja u matičnoj državi članici. Plaća zastupnika iznosi 38,5 % osnovne plaće suca na Sudu Europske unije, što znači da zastupnici ne odlučuju sami i ne mogu odlučivati o iznosu svoje plaće.

Koliko im ostane?

Kada se oduzme porez, ostaje im nešto manje, ovisi o zemlji iz koje dolaze, ali još uvijek više od 5.000 eura. Preračunato po današnjem srednjem tečaju HNB-a to je 37.257 kuna.

Je li to sve?

Osim plaće na raspolaganju im je mjesečno i 4.513 eura za troškove rada ureda. Imaju pravo i na povrat novca za putovanja vezana za parlamentarne sastanke u maksimalnom iznosu do 4.454 eura godišnje. Zastupnici imaju pravo i na povrat dvije trećine medicinskih troškova. I ono što je najzanimljivije, imaju pravo i na ”džeparac” od 320 eura dnevno za svaki dan koji su prisutni u Bruxellesu ili Strasbourgu na službenom putovanju. No taj iznos dobit će samo ako je zabilježeno da su glasali u Parlamentu. Ako nisu bili prisutni na zasjedanju i glasali, ”džeparac” im se smanjuje na 160 eura.

Kolika je mirovina zastupnika u Europskom parlamentu?

Zastupnici imaju pravo na starosnu mirovinu kada napune 63 godine. Mirovina iznosi 3,5% plaće za svaku punu godinu mandata, ali ne može premašiti 70% plaće. Te se mirovine isplaćuju iz proračuna Europske unije. Dakle, iz džepova građana Unije, a ne iz mirovinskog osiguranja.

Kolika će otprilike biti mirovina koju će EP isplaćivati Ruži Tomašić?

Iduće godine Tomašić će obilježiti osmu obljetnicu rada u EP-u u koji je ušla 2013. godine. U vrijeme povlačenja iz EP-a (30. lipnja 2021.) zadovoljit će i starosni uvjet za europarlamentarnu mirovinu, jer će dva mjeseca ranije navršiti 63 godine.

Za osam godina zastupničkog rada ima pravo na ukupno 28% plaće eurozastupnika pa će joj briselska mirovina iznositi 2.500 eura bruto. Preračunato u kune po srednjem tečaju HNB-a riječ je o 18.635 kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.