Prati nas

Vijesti

Euri, kune, dolari...

Tomašić se veseli kanadskoj, no ni briselska mirovina joj neće biti za baciti. Dapače!

U vrijeme povlačenja iz EP-a (30. lipnja 2021.) zadovoljit će i starosni uvjet za mirovinu Europskog parlamenta, jer će dva mjeseca ranije navršiti 63 godine.

Objavljeno

|

Ruža Tomašić (screenshot: N1)

Koliko zarađuju zastupnici u Europskom parlamentu (EP) i imaju li pravo na mirovinu? Zapitali smo se to nakon što je dugovječna hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić objavila da iduće godine ide u mirovinu te kako se veseli izdašnim mjesečnim čekovima koje će joj isplaćivati mirovinsko osiguranje iz Kanade. Slučajno ili ne, Tomašić će taman u vrijeme odlaska iz Bruxellesa ispuniti i uvjete za europarlamentarnu mirovinu. Treba li se i njoj veseliti? Izračunajmo na ovom konkretnom primjeru.

Kolike su plaće zastupnika u EP-u?

Za razumijevanje ove vrste mirovine, važno je znati kolika su primanja zastupnika u EP-u. Prema jedinstvenom Statutu za zastupnike, koji je na snazi od srpnja 2009., svi zastupnici primaju jednaku plaću. U skladu s tim jedinstvenim Statutom, prije odbijanja poreza mjesečna plaća zastupnika iznosi 8.932,86 eura (srpanj 2019.). Ta se plaća isplaćuje iz proračuna EP-a, koji je ove podatke javno objavio na svojim stranicama.  


Svi zastupnici plaćaju porez i doprinose za osiguranje, nakon čega im plaća iznosi 6.962,95 eura. Osim toga, većina država članica obvezuje svoje zastupnike da plate dodatni nacionalni porez u svojoj matičnoj zemlji. Konačna plaća (nakon oporezivanja) za pojedinog zastupnika stoga ovisi o pravilima oporezivanja u matičnoj državi članici. Plaća zastupnika iznosi 38,5 % osnovne plaće suca na Sudu Europske unije, što znači da zastupnici ne odlučuju sami i ne mogu odlučivati o iznosu svoje plaće.

Koliko im ostane?

Kada se oduzme porez, ostaje im nešto manje, ovisi o zemlji iz koje dolaze, ali još uvijek više od 5.000 eura. Preračunato po današnjem srednjem tečaju HNB-a to je 37.257 kuna.

Je li to sve?

Osim plaće na raspolaganju im je mjesečno i 4.513 eura za troškove rada ureda. Imaju pravo i na povrat novca za putovanja vezana za parlamentarne sastanke u maksimalnom iznosu do 4.454 eura godišnje. Zastupnici imaju pravo i na povrat dvije trećine medicinskih troškova. I ono što je najzanimljivije, imaju pravo i na ”džeparac” od 320 eura dnevno za svaki dan koji su prisutni u Bruxellesu ili Strasbourgu na službenom putovanju. No taj iznos dobit će samo ako je zabilježeno da su glasali u Parlamentu. Ako nisu bili prisutni na zasjedanju i glasali, ”džeparac” im se smanjuje na 160 eura.

Kolika je mirovina zastupnika u Europskom parlamentu?

Zastupnici imaju pravo na starosnu mirovinu kada napune 63 godine. Mirovina iznosi 3,5% plaće za svaku punu godinu mandata, ali ne može premašiti 70% plaće. Te se mirovine isplaćuju iz proračuna Europske unije. Dakle, iz džepova građana Unije, a ne iz mirovinskog osiguranja.

Kolika će otprilike biti mirovina koju će EP isplaćivati Ruži Tomašić?

Iduće godine Tomašić će obilježiti osmu obljetnicu rada u EP-u u koji je ušla 2013. godine. U vrijeme povlačenja iz EP-a (30. lipnja 2021.) zadovoljit će i starosni uvjet za europarlamentarnu mirovinu, jer će dva mjeseca ranije navršiti 63 godine.

Za osam godina zastupničkog rada ima pravo na ukupno 28% plaće eurozastupnika pa će joj briselska mirovina iznositi 2.500 eura bruto. Preračunato u kune po srednjem tečaju HNB-a riječ je o 18.635 kuna.

.

Vijesti

Umirovljenik pokušao ubiti susjeda kojem je smetalo hranjenje golubova

‘Dočekao ga je ispred vrata imajući u desnoj ruci kuhinjski nož. Počeo je vikati i prijetiti mu.’

Objavljeno

|

Autor

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon dovršene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv 73-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju.

Optuženika se tereti da je 15. listopada 2019. u Šibeniku, nakon što mu je oštećenik (24) (kao njegov susjed u zgradi) prethodno u više navrata prigovorio zbog hranjenja golubova ispred njegovog prozora te mu revoltiran takvim postupanjem ostavio skupljene mrvice ispred ulaznih vrata stana, došao do njegovog stana, dočekao ga ispred vrata imajući u desnoj ruci kuhinjski nož i počeo vikati na oštećenika i prijetiti mu”, prenosi Večernji list.


Okrivljenika se tereti da je u cilju da usmrti oštećenika zakoračio prema njemu i nožem zamahnuo prema njemu kako bi ga ubo u trbuh, ali se oštećenik naglo izmaknuo i izbjegao ubod, nakon čega je optuženik ponovno dva puta zamahnuo nožem prema njegovom trbuhu, što je oštećenik ponovno uspio izbjeći odskočivši prema natrag, no optuženik ga je uspio nožem zahvatiti po unutarnjoj strani lijeve podlaktice nanijevši mu tjelesnu ozlijedu. Oštećenik se potom udaljio s mjesta događaja kako bi izbjegao daljnji optuženikov napad. 

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP