Prati nas

Vijesti

Mjere štednje

20.000 zagrebačkih umirovljenika ostaje bez besplatnog ZET-ovog pokaza

Grad trenutno plaća mjesečne, odnosno godišnje karte za otprilike 65 tisuća umirovljenika, što ZET-u donosi godišnji prihod od nešto više od četiri milijuna kuna.

Objavljeno

|

Prvomajski prosvjed 2018.
foto: Sandro Bura

U javni prijevoz o trošku gradske blagajne sad će moći samo umirovljenici kojima su mjesečna primanja manja od 2.500 kn, piše Večernji list.

Kada su u zagrebačkoj Gradskoj upravi prije dvije godine najavili reviziju prava na besplatni ZET rekli su da se umirovljenicima neće ukidati pravo na bespolatni pokaz. Šanse nema da se bilo što mijenja, i dalje će umirovljenici s mjesečnim primanjima manjim od 3.200 kuna bez brige u tramvaje i autobuse, uvjeravala je tad Vjera Salopek, pročelnica Gradskog ureda za financije. Ipak, iz blagajne metropole pokaz će se, po novom, plaćati samo onima s primanjima nižim od 2.500 kuna.

Predložena je to granica u izmjenama odluke o socijalnoj skrbi, koja bi se trebala naći pred skupštinskim zastupnicima na sjednici krajem ovoga mjeseca, a u kojoj piše i da će se onima s mirovinom od 2.500 do 3.200 kuna mjesečna karta za javni prijevoz sufinancirati, i to s 50 posto.

Umirovljenici, koji će sad biti izbačeni iz gradske blagajne, jer imaju primanja između 2.500 i 3.200 kuna će svaki mjesec morati plaćati polovicu cijene “obične” umirovljeničke karte koja košta sto kuna. A bez prava, odnosno besplatnog pokaza, ostat će otprilike dvadeset tisuća Zagrepčana u trećoj dobi.

Grad trenutno plaća mjesečne, odnosno godišnje karte za otprilike 65 tisuća umirovljenika, što ZET-u donosi godišnji prihod od nešto više od četiri milijuna kuna. Uglavnom je, u kategoriji umirovljenika, riječ o onima koji imaju mirovine niže od 2.500 kuna. Ovih ostalih, koji imaju do 3.200 kuna, otprilike je trećina, neslužbeno iz Grada doznaje Večernji.

Što se samog broja umirovljenika tiče, prema statističkom ljetopisu, koji je izradio Grad, u metropoli ih je trenutačno gotovo 195 tisuća, a prosječna su im mjesečna primanja 3.193 kune.

Nakon objave ove vijesti Grad Zagreb izdao je priopćenje u kojem stoji: Tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću odlučeno je da pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a OSTAJE NEPROMIJENJENO, odnosno isto i nadalje zadržavaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno te osobe starije od 65 godina života, koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno, uz uvjet prijavljenog prebivališta u Gradu Zagrebu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.