Prati nas

Mozaik

Vremenska kapsula

Crvena torbica izgubljena 1957. pružila je jedinstven pogled u prošlost

Kad je domar srednje škole u Ohiu pomaknuo jedan ormarić kako bi nešto pričvrstio, nije ni slutio da će pronaći jedinstvenu vremensku kapsulu: malenu crvenu torbicu izgubljenu još 1957. godine i njezin kompletan sadržaj zamznut u vremenu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: North Canton City Schools/Facebook

Jedna izgubljena torbica pronađena iza školskog ormarića u Ohiu postala je jedinstvena vremenska kapsula, pružajući učenicima Srednje škole North Canton mali uvid u prošlost. Torbica je izgubljena 1957. godine i nitko je nije vidio pune 62 godine s kompletnim sadržajem zamrznutim u vremenu.

Chas Pyle, domar škole, pronašao je torbicu na proljeće 2019. godine dok je nešto popravljao, objašnjeno je na Facebooku. Želio je stegnuti jedan vijak na ormariću i pomaknuo ga. Na njegovo veliko iznenađenje, ugledao je malu crvenu torbicu prekrivenu prašinom. Odmah ju je odnio ravnatelju. Nakon što su došli u kontakt s obitelji vlasnice torbe, uprava škole je odlučila objaviti nešto više o izgubljenom sadržaju torbice kao i njezinoj vlasnici.


Torbica je pripadala Patti Rumfoli, koja je maturirala 1960. u školi koja se tada zvala Srednja škola Hoover. Uz pomoć nekoliko internetskih znalaca, škola – koja se sada zove Srednja škola North Canton – uspjela je kontaktirati obitelj Rumfola. Nažalost, oni su su kazali da je gospođa Patti umrla 2013. godine. No, djeca Patti Rumfole sada imaju neprocjenjivo nasljedstvo koje ih povezuje s pokojnom majkom: njezinu torbicu ispunjenu predmetima otprije 62 godine.

Many of you are interested in Patti Rumfola Michele's life following high school. Here is her obituary:The following…

Gepostet von North Canton City Schools am Samstag, 15. Februar 2020

Tijekom obiteljskog okupljanja prošle jeseni, djeca iz obitelji Rumfola dobila su priliku pogledati u unutrašnjost torbice i saznati nešto o tome kakva je bila njihova majka kao tinejdžerica. Pronašli su fotografije, šminku, bilješke i druge predmete koji su joj pripadali prije mnogo godina.

Uz dopuštenje obitelji, škola North Canton podijelila je na društvenim mrežama sadržaj torbice: Patti Rumfola žvakala je Beech-Nut žvakaće gume od peperminta, imala je prijateljicu koja se zvala Bonnie i koja joj je na fotografiji ostavila dirljivu posvetu. Nosila je ruž za usne Hazel Bishop u pastelno ružičastoj nijansi, a u sklopu škole bila je članica zajednice mladih Crvenog križa. U torbici je još pronađena članska iskaznica iz knjižnice koje je vrijedila do 1960. godine, članska iskaznica ogranizacioje YMCA i nekoliko starih ulaznica. Pronađen je i Rumfolin izblijedjeli novčanik s nekoliko kovanica.

“Svi vi koji ste išli u školu između 1950. i 1960. možda se sjećate nekih od ovih predmeta”, napisali su predstavnici škole na Facebooku. “Na jednoj od fotografija možete vidjeti i pet novčića, a svako od petero djece iz obitelji Rumfola zadržalo je po jedan novčić u znak sjećanja na svoju majku i baku.”

I dok su predmeti pronađeni u torbici otkrili štošta o životu tinejdžera u šezdesetim godinama, obitelj je podijelila i neke detalje o samoj Patti.

Umrla je 2013. godine u 72. godini života kao Patricia R. Michele, a rođena je 25. veljače 1942. kao kći Charlesa i Rose Rumfola.

Za Johna G. Michelea udala se 1980. godine, a par je ostao zajedno sve do njegove smrti 2007. godine. Rumfola je radila kao učiteljica i pomagala je pokrenuti kazalište u Punxsatawneyu kao i Klub za djevojke. Bila je članica književnog kluba i voljela je ručne radove, a radila je i kao dizajnerica kostima i krojačica u kazalištu Reitz.

No, kako su istaknuli članovi njezine obitelji, posebno je voljela provoditi vrijeme sa svojom djecom i najbližima.

Some of you may remember the purse that was discovered at North Canton Middle School last spring. The purse belonged to…

Gepostet von North Canton City Schools am Donnerstag, 13. Februar 2020

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP