Prati nas

Mozaik

Vremenska kapsula

Crvena torbica izgubljena 1957. pružila je jedinstven pogled u prošlost

Kad je domar srednje škole u Ohiu pomaknuo jedan ormarić kako bi nešto pričvrstio, nije ni slutio da će pronaći jedinstvenu vremensku kapsulu: malenu crvenu torbicu izgubljenu još 1957. godine i njezin kompletan sadržaj zamznut u vremenu.

Objavljeno

|

foto: North Canton City Schools/Facebook

Jedna izgubljena torbica pronađena iza školskog ormarića u Ohiu postala je jedinstvena vremenska kapsula, pružajući učenicima Srednje škole North Canton mali uvid u prošlost. Torbica je izgubljena 1957. godine i nitko je nije vidio pune 62 godine s kompletnim sadržajem zamrznutim u vremenu.

Chas Pyle, domar škole, pronašao je torbicu na proljeće 2019. godine dok je nešto popravljao, objašnjeno je na Facebooku. Želio je stegnuti jedan vijak na ormariću i pomaknuo ga. Na njegovo veliko iznenađenje, ugledao je malu crvenu torbicu prekrivenu prašinom. Odmah ju je odnio ravnatelju. Nakon što su došli u kontakt s obitelji vlasnice torbe, uprava škole je odlučila objaviti nešto više o izgubljenom sadržaju torbice kao i njezinoj vlasnici.

Torbica je pripadala Patti Rumfoli, koja je maturirala 1960. u školi koja se tada zvala Srednja škola Hoover. Uz pomoć nekoliko internetskih znalaca, škola – koja se sada zove Srednja škola North Canton – uspjela je kontaktirati obitelj Rumfola. Nažalost, oni su su kazali da je gospođa Patti umrla 2013. godine. No, djeca Patti Rumfole sada imaju neprocjenjivo nasljedstvo koje ih povezuje s pokojnom majkom: njezinu torbicu ispunjenu predmetima otprije 62 godine.

Tijekom obiteljskog okupljanja prošle jeseni, djeca iz obitelji Rumfola dobila su priliku pogledati u unutrašnjost torbice i saznati nešto o tome kakva je bila njihova majka kao tinejdžerica. Pronašli su fotografije, šminku, bilješke i druge predmete koji su joj pripadali prije mnogo godina.

Uz dopuštenje obitelji, škola North Canton podijelila je na društvenim mrežama sadržaj torbice: Patti Rumfola žvakala je Beech-Nut žvakaće gume od peperminta, imala je prijateljicu koja se zvala Bonnie i koja joj je na fotografiji ostavila dirljivu posvetu. Nosila je ruž za usne Hazel Bishop u pastelno ružičastoj nijansi, a u sklopu škole bila je članica zajednice mladih Crvenog križa. U torbici je još pronađena članska iskaznica iz knjižnice koje je vrijedila do 1960. godine, članska iskaznica ogranizacioje YMCA i nekoliko starih ulaznica. Pronađen je i Rumfolin izblijedjeli novčanik s nekoliko kovanica.

“Svi vi koji ste išli u školu između 1950. i 1960. možda se sjećate nekih od ovih predmeta”, napisali su predstavnici škole na Facebooku. “Na jednoj od fotografija možete vidjeti i pet novčića, a svako od petero djece iz obitelji Rumfola zadržalo je po jedan novčić u znak sjećanja na svoju majku i baku.”

I dok su predmeti pronađeni u torbici otkrili štošta o životu tinejdžera u šezdesetim godinama, obitelj je podijelila i neke detalje o samoj Patti.

Umrla je 2013. godine u 72. godini života kao Patricia R. Michele, a rođena je 25. veljače 1942. kao kći Charlesa i Rose Rumfola.

Za Johna G. Michelea udala se 1980. godine, a par je ostao zajedno sve do njegove smrti 2007. godine. Rumfola je radila kao učiteljica i pomagala je pokrenuti kazalište u Punxsatawneyu kao i Klub za djevojke. Bila je članica književnog kluba i voljela je ručne radove, a radila je i kao dizajnerica kostima i krojačica u kazalištu Reitz.

No, kako su istaknuli članovi njezine obitelji, posebno je voljela provoditi vrijeme sa svojom djecom i najbližima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.