Prati nas

Zdravlje

Važne razlike

Kako razlikovati koronavirus od gripe? Objasnio je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Obična prehlada je jako slična koronavirusu. Respiratorni simptomi mogu biti jači ili slabiji, ali obično ne idu s općim lošim osjećanjem, bolovima u mišićima.

Objavljeno

|

foto: Brittany Colette/Unsplash

U Hrvatskoj je s današnjim jutro registrirano 65 slučajeva COVID-19. Petero ljudi izliječeno je, a među oboljelima nema težih slučajeva. Veći gradovi otvaraju posebne ambulante za građane koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom kako bi od mogućeg širenja bolesti zaštitili pacijente koji čekaju na hitnim prijemovima i pred ordinacijama obiteljske medicine.

No kako razlikovati gripu od infekcije koronavirusom? Za javnu televiziju to je objasnio Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Stožera Civilne zaštite.

“Gripa počinje općim simptomima, bolovima u mišićima, temperaturom, lošim osjećanjem. Respiratorni problemi se javljaju tek kasnije. Kod koronavirusne infekcije najprije se javljaju respiratorni simptomi, curenje iz nosa, kašalj, kihanje itd. Obična prehlada je jako slična koronavirusu. Respiratorni simptomi mogu biti jači ili slabiji, ali obično ne idu s općim lošim osjećanjem, bolovima u mišićima. Ne sruši vas u krevet i možete hodati”, kazao je Capak.

Grad Zagreb ustrojio je šest ambulanti za bolesnike sa sumnjom na koronavirus u okviru primarne zdravstvene zaštite, po dvije ambulante u svakom od tri doma zdravlja. One će raditi od 0-24 sata, a broj telefona na koji se građani mogu javiti je 0800-9999.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.