Prati nas

Vijesti

Pritiskom do ravnopravnosti

Milanović: ‘Ženske kvote moraju se nametnuti na silu!’

Ništa bez kvota. Javni sektori i politika su ti koji mogu izvršiti pritisak, zaključio je predsjednik Zoran Milanović.

Objavljeno

|

Zoran Milanović obećava otpuštanje HDZ-ovaca.
Zoran Milanović (screnshot: HRT)

O položaju žena u Hrvatskoj je na konferenciji “Zazvoni za ravnopravnost spolova” progovorio predsjednik Zoran Milanović. Kaže, ženske kvote nisu stvar dogovora i treba ih – jednostavno nametnuti.

Hrvatska je, objasnio je, “okej” u usporedbi s drugim državama. “Zastupljenost žena u Saboru kroz cijelo ovo razdoblje je bila relativno visoka”, kaže pa dodaje: “Ono što vam hoću reći jest da nema ničega dogovorno, to se mora raditi na silu. Bez kvota nećete postići ništa, to mora biti nametnuto. Kada je nametnuto, kao što je to u mojoj bivšoj stranci, kada se držiš tog ambicioznog praga, katkad prebaciš, često podbaciš. I na kraju imaš neki rezultat. Bez kvote od 40 posto nema šanse.”

“Postojeći sustav nije loš i da nema države, da nema javnog sektora, onih koje vrlo često razdragani tabloidi puni ‘dobrih namjera’ nazivaju uhljebima, žena ne bi bilo nigdje. Ništa bez kvota. Javni sektori i politika su ti koji mogu izvršiti pritisak”, zaključio je predsjednik.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.