Prati nas

Nema predaje

Ne, djeca iz grčkih kampova ne govore da će vas zaklati, riječ je o snimci iz ‘malog kalifata’

Riječ o zloglasnom kampu al-Hol na sjeveru Sirije (a ne Grčke) u kojem su iza žice, u svojevrsnom zatvoru i nehumanim uvjetima, smještene ISIL-ove udovice i njihova djeca, a među njima su i brojne Europljanke.

Objavljeno

|

screenshot: Sky News

“Ubit ćemo vas klanjem. Poklat ćemo vas”, kazao je u kameru Sky Newsa dječak velikih tamnih očiju. “Kako izliječiti um poput ovoga”, upitao se novinar svjestan da je ovo dijete žrtva. Sve je emitirano u prilogu nazvanom: “Zaklat ćemo vas” – djeca iz ISIL-ovog kampa u Siriji, a koji na Youtubeu Sky Newsa stoji od studenog 2019. godine.

U tekstu portala Paraf.hr koji se dijeli na društvenim mrežama, navodi se da je riječ o “dražesnoj djeci koju ćemo mi udomiti” pa se nadalje tvrdi da je “novinar Sky News-a, Mark Stone, posjetio jedan od izbjegličkih kampova u Siriji gdje živi više od 70.000 ljudi”.

“U njima je i više tisuća djece čiji su roditelji poginuli boreći se na strani radikala tzv. Islamske države”, navodi portal u tekstu kojega na našoj Facebook stranici dijele zagovaratelji mržnje i protivnici nakane Vlade RH da pomogne djeci bez pratnje iz kampova u Grčkoj.

To nije “jedan od izbjegličkih kampova”, a nije ni u Europi

A zapravo, ne radi se samo o “jednom od izbjegličkih kampova”, već je riječ o zloglasnom kampu al-Hol na sjeveru Sirije (a ne Grčke) u kojem su iza žice, u svojevrsnom zatvoru i nehumanim uvjetima, smještene velikim dijelom ISIL-ove žene i njihova djeca, što novinar u priloženom videu jasno naglašava. Među njima su i brojne Europljanke. Prema dostupnim podacima, ograđeno je 20 tisuća žena i oko 50 tisuća djece. Oni formalno nisu izbjeglice koje bježe od progona, a čuva ih 400 naoružanih pripadnika Sirijskih demokratskih snaga. Nedaleko ovog logora nalaze se zatvori u kojima Kurdi drže tisuće boraca ISIL-a.

Europljanke u limbu

Kao što smo rekli, u kampu al-Hol žive i brojne žene europskog porijekla koje su se udale za ISIL-ove borce. To su takozvane ISIL-ove mladenke. Dio njih u međuvremenu postale su ISIL-ove udovice, kojima, razvidno je to iz političkih odluka i medijskih objava, matične države brane povratak, sude im, a nad njima se obavljaju i temeljite sigurnosne provjere.

New York Times tako u rujnu 2019. godine piše da je unutar žice oko 10 tisuća strankinja iz 50 zemalja koje njihove matične zemlje, uglavnom, ne žele primiti natrag. Samo je nekoliko zemalja, uključujući Kazahstan, Uzbekistan i Tadžikistan, odlučilo primiti natrag veći broj svojih državljanki iz tog kampa, piše NYT. Finska je krajem prošle godine, nakon turbulentne javne debate i pritiska humanitarnih organizacija, odlučila da će primiti tridesetak djece iz al-Hola koje su rodile Finkinje, sljedbenice ISIL-a. Prema pisanju Euractiva, o sudbini 11 majki, odluka će biti donesena naknadno.

Nitko ih ne želi

Štoviše, sam taj kamp kolokvijalno se naziva “mali kalifat” i važno je shvatiti da se u njemu nalaze radikalizirane žene suodgovorne za bijeg brojne djece u Europu, a koju sada Europska komisija želi izvući iz blata grčkih kampova. U razgovoru s novinarom Sky Newsa, vidljivo je da i dalje neskriveno tvrde da žive u Islamskoj državi, usprkos tome što im je vođa Abu Bakr Al-Baghdadi prošlog mjeseca ubijen.

Žena iz Pariza tako je izjavila: “Vjerovali smo u njega i zato smo došli (u kalifat). I sad smo tu. On je mrtav. Doći će drugi i drugi i drugi… U islamu postoji život nakon smrti. Ovdje nas tretiraju kao životinje.” S druge strane, Talijanka Sonja ispričala je kako razumije zašto ju talijanska vlada smatra opasnošću. Iako se pokajala, povratak u matičnu zemlju joj nije omogućen.

Hrvatska, kao ni većina država Europske unije, ne razmatra primanje žena i djece iz “malog kalifata” u Siriji, čak ni kada se radi o njenim državljanima te stoga tvrdnja da je riječ “o dražesnoj djeci koju ćemo mi udomiti” jednostavno nije točna. Upravo suprotno, Hrvatska želi pomoći djeci koja su izbjegla pred teroristima ISIL-a.

Sky News: “Zaklat ćemo vas” – djeca iz ISIL-ovog kampa u Siriji
Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.