Prati nas

Vijesti

Perive pamučne maske ne smiju se oglašavati i prodavati kao ‘zaštitne maske’

Pamučne maske nemaju potrebna svojstva zaštite niti su za njih provedeni testovi koji bi utvrdili njihovu učinkovitost.

Objavljeno

|

screenshot: MEENA BOUTIQUE/Yutube

Perive pamučne maske prodaju se po cijeni od nekoliko desetaka kuna pa se mnogi građani, misleći da su prevareni, javljaju Državnom inspektoratu. No Vlada RH tvrdi da takve maske nisu obuhvaćene Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode. Ukratko, njihova cijena nije zamrznuta, a za to postoji i dobar razlog.

Naime, Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju, iste moraju nositi oznaku sukladnosti CE , te posjedovati EU izjava o sukladnosti.

Stoga “pamučne, perive maske” se ne smatraju navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite, pa se na tržištu ne smiju oglašavati niti prodavati kao zaštitne maske.

Ako se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje “pamučne, perive maske”, kao “zaštitne pamučne maske”, istome će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz članka 33. stavka 1. Zakona o zaštiti potrošača te će se poduzeti prekršajne mjere temeljem članka 138. stavka 1. točke 46., stavak 2. i 3. Zakona o zaštiti potrošača.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.