Prati nas

Vijesti

Gotovo?

Stožer ukinuo skoro sve mjere, maske su i dalje obavezne u nekim situacijama

Nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo je gotovo sve epidemiološke mjere, a odluka bi trebala stupiti na snagu sutra u ponoć.

Objavljeno

|

screenshot: MUP/Youtube

“Ukidanje mjera omogućava povoljna epidemiološka situacija, a nošenje maski se propisuje kao mjera samo u okolnostima koje su ocijenjene kao okolnosti visokog rizika, dok se u okolnostima nižeg rizika daje samo kao preporuka. Maske će biti obvezne u zdravstvenom sustavu i u zdravstvenim ustanovama, i kod djelatnika i kod osoba koje u takve ustanove dolaze te kod zaposlenika ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom”, rekao je šef Stožera Davor Božinović dodajući da će korištenje maski ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama.

Znači li to da će maske biti obavezne u trgovinama i javnom prijevozu? “Mi smo kazali koje su to situacije u kojima će nošenje maski biti obavezne. Sve drugo su preporuke. Mislim da je svakom našem građaninu potpuno jasno kada je dobro nositi masku za lice. Jedno je obaveza, drugo preporuka”, objasnio je Božinović.

“Preporuka je za sve situacije gdje su gužve – javni prijevoz, veća okupljanja… Na sljedećoj konferenciji netko će imati masku, netko neće. Onaj tko ima masku, zna zašto je nosi. Onaj koji neće nositi masku, to nije stvar sankcioniranja ili obveze. Došlo je vrijeme da svatko, kad ne govorimo o najrizičnijim skupinama, izvrši vlastitu procjenu”, dodatno je obrazložio.

“Što se tiče COVID potvrda na nacionalnoj razini mogu se koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će donijeti odluke nadležni ministri za sektore zdravstva i socijale”, rekao je Božinović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.