Prati nas

Vijesti

Skinuti masku ili ne?

Svjetska zdravstvena organizacija: Prestanite nositi maske, ako niste bolesni

Uz to, postoji nestašica maski na globalnom tržištu. Sada su najugroženiji zdravstveni radnici koji rade sa zaraženima i pomisao da oni nemaju maski je užasavajuća, kaže Ryan.

Objavljeno

|

foto: Anna Shvets/Pexels

Čelnici Svjetske zdravstvene organizacije ponovili su kako još uvijek preporučuju ljudima da ne nose maske, ako im nije dijagnosticiran Covid-19 ili ako se ne brinu za oboljele. Uz to, upozoravaju na globalnu nestašicu zaštitne opreme za liječnike.

“Nema specifičnog dokaza koji bi sugerirao da je masovno nošenje maski u općoj populaciji povezano s mogućim benefitima. Zapravo, neki dokazi pokazuju suprotno u slučajevima kada se maska pogrešno koristi ili nosi”, kazao je na brifingu u Ženevi dr. Mike Ryan, izvršni direktor SZO-ovog programa za krizne zdravstvene situacije.

“Uz to, postoji nestašica maski na globalnom tržištu. Sada su najugroženiji zdravstveni radnici koji rade sa zaraženima i pomisao da oni nemaju maski je užasavajuća”, kaže Ryan.

Dr. Maria Van Kerkhove, epidemiologinja SZO-a, tvrdi da je važno odrediti prioritete kako bi maske dobili oni koji ih najviše trebaju, a to su zdravstveni radnicu “na prvoj crti”. “Maske preporučujemo onim bolesnicima koji se liječe doma i onima koji se brinu o takvim bolesnicima”, kazala je Van Kehove.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.