Prati nas

Vijesti

Skinuti masku ili ne?

Svjetska zdravstvena organizacija: Prestanite nositi maske, ako niste bolesni

Uz to, postoji nestašica maski na globalnom tržištu. Sada su najugroženiji zdravstveni radnici koji rade sa zaraženima i pomisao da oni nemaju maski je užasavajuća, kaže Ryan.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Anna Shvets/Pexels

Čelnici Svjetske zdravstvene organizacije ponovili su kako još uvijek preporučuju ljudima da ne nose maske, ako im nije dijagnosticiran Covid-19 ili ako se ne brinu za oboljele. Uz to, upozoravaju na globalnu nestašicu zaštitne opreme za liječnike.

“Nema specifičnog dokaza koji bi sugerirao da je masovno nošenje maski u općoj populaciji povezano s mogućim benefitima. Zapravo, neki dokazi pokazuju suprotno u slučajevima kada se maska pogrešno koristi ili nosi”, kazao je na brifingu u Ženevi dr. Mike Ryan, izvršni direktor SZO-ovog programa za krizne zdravstvene situacije.


“Uz to, postoji nestašica maski na globalnom tržištu. Sada su najugroženiji zdravstveni radnici koji rade sa zaraženima i pomisao da oni nemaju maski je užasavajuća”, kaže Ryan.

Dr. Maria Van Kerkhove, epidemiologinja SZO-a, tvrdi da je važno odrediti prioritete kako bi maske dobili oni koji ih najviše trebaju, a to su zdravstveni radnicu “na prvoj crti”. “Maske preporučujemo onim bolesnicima koji se liječe doma i onima koji se brinu o takvim bolesnicima”, kazala je Van Kehove.

.

Vijesti

I Škoro ima svog penzića, Lazar Gruić i Stranka umirovljenika pristupili Domovinskom pokretu

Gruić je poručio kako misli da bi barem 50 posto mirovine trebalo ostati mužu ili ženi umrloga bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Koliko ima stranaka umirovljenika?

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujić potpisali su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na srpanjske parlamentarne izbore.

Podsjetimo, Gruić je u ožujku izjavio da podupire SDP-ov plan za umirovljenike te je najavio parlamentarnu suradnju tih dviju stranaka. U međuvremenu je koalicijski sporazum sa SDP-om potpisao Silvano Hrelja, prvak Hrvatske stranke umirovljenika.


Škoro tvrdi da će suradnja Domovinskog pokreta i Stranke umirovljenika uroditi boljitkom za sve umirovljenike i one koji žive u lošim materijalnim uvjetima. Sporazum navodi kako će se boriti za uvođenje pravobranitelja za osobe starije životne dobi te da prosječna mirovina za puni radni staž bude 75 posto od prosjeka plaće.

Radit će na edukaciji i promicanju ulaganja u privatne mirovinske stupove, tražiti promjenu formule za usklađivanje mirovina. Osim toga, zauzimat će se za izdvajanje povlaštenih mirovina od onih stečenih isključivo radom. Kažu, novac za povlaštene mirovine trebao bi ići izravno iz proračuna.

Gruić je pak poručio kako misli da bi trebalo omogućiti nasljeđivanje barem 50% mirovine preminulog bračnog druga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP