Prati nas

Život

nevjerojatan uspjeh

99-godišnjak prikupio više od osam milijuna funti za borbu protiv korone

Kapetan Tom Moore odlučio je nešto prije svog stotog rođendana prikupiti nešto novca kako bi pomogao zdravstvenim radnicima. No njegova je jednostavna akcija uspjela prikupiti i mnogo više od toga.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tom Moore (screenshot: Guardian News)

99-godišnji ratni veteran uspio je prikupiti čak devet milijuna funti za NHS (National Health Service – britansko javno zdravstvo) tako što je tek nešto prije svog stotog rođendana prehodao stotinu dužina svojeg dvorišta.

Kapetan Tom Moore iz Keighleya u Yorkshireu u početku je namjeravao prikupiti tisuću funti. Međutim, kad je 8. travnja započela njegova kampanja, u samo 24 sati oduševljeni donatori su na račun njegovog odabranog cilja uplatili više od 70.000 funti. Sljedećeg dana prikupljeno je dva milijuna funti, a dan kasnije ukupno nevjerojatnih četiri milijuna funti. Tjedan dana kasnije ukupan iznos bio je šest milijuna funti.


“Mislim da je to ogroman novac. Ni u jednom trenutku nismo pomislili da je moguće prikupiti toliko”, kazao je kapetan Moore. “To samo pokazuje koliko su ljudima važne stvari koje se tiču javnog zdravstva. Nevjerojatno, nije li?”

Moore je odlučio svaki dan uz pomoć svoje hodalice napraviti deset krugova po svojem dvorištu i nadao se da će do stotog rođendana, 30. travnja, napraviti ukupno stotinu krugova. No taj je cilj, kao i željeni novčani iznos, daleko premašen.

Moore je veteran Drugog svjetskog rata, a služio je u Indiji i na Sumatri. Kad se vratio iz rata, bio je vojni instruktor u Dorsetu. “Naši hrabri liječnici i medicinske sestre su na prvoj liniji. Ovaj puta, naša vojska su naši zdravstveni radnici i rade sjajan posao”, kazao je Moore.

.

Život

Djevojčica osmislila ‘zastor za grljenje’ bake i djeda

Djevojčica Paige iz Kalifornije osmislila je plastični zastor za grljenje kako bi mogla zagrliti svoju baku i djeda čak i doba pandemije kad su im normalni zagrljaji privremeno onemogućeni.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Desetogodišnja djevojčica Paige osmislila je poseban najlonski zastor s rukavima pomoću kojega može zagrliti svoju baku i djeda čak i onda kad im je zbog pandemije normalan kontakt onemogućen.

Na ideju na napravi “zastor za grljenje” došla je kad je vidjela da ljudi koriste različite deke i pokrivače kako bi se zagrlili. Za svoj izum koristila je zastor za tuš-kabinu, vrećice sa zatvaračem, papirnate tanjure i ljepilo.


Paigina mama, Lindsay Okray, koja radi kao medicinska sestra u jednoj bolnici u Riversideu u Kaliforniji, kaže kako je njena kći satima radila na svojem izumu.

Zastor za grljenje montirala je na ulazna vrata u kući svoje bake i djeda te ih sada prilikom posjete može zagrliti bez opasnosti da im eventualno prenese virus.

Inače, Sjedinjene američke države prešle su psihološku granicu od 100.000 umrlih od koronavirusa, a zaraženo je više od milijun i 700 tisuća ljudi.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP