Prati nas

Vijesti

Pogrebna pravila

Hrvatski pogrebnik objasnio je kako se zbrinjavaju tijela preminulih od koronavirusa

Pogrebnici koji su pozvani za brigu o tijelu dužni osigurati posebno vozilo koje se dezinficira odmah nakon prijevoza pokojnika koji je preminuo od COVID-19, osigurati zaštitnu opremu djelatnicima te ispuniti sve preporuke HZJZ-a u vezi s pogrebnom opremom.

Objavljeno

|

foto: Rhodi Lopez/Unsplash

Preporuka je epidemiologa u Hrvatskoj da se tijela kremiraju jer je to način koji najuspješniji prevenira kod širenja zaraze. Neke države čak su i zakonom zabranile ukapanje na groblja, no u Hrvatskoj još uvijek postoji izbor, piše Večernji list.

Ovih se dana pisalo o tome kako su pogrebnici uz liječnike, policajce, trgovce i novinare najviše izloženi zarazi s obzirom na prirodu svoga posla. S takvom tezom slaže se i Zoran Žic, zamjenik predsjednice Udruženja pogrebničke djelatnosti koji je odlukom HKG stavljen na raspolaganje Stožeru civilne zaštite za preuzimanje, prijevoz i informacije o ukapanju osoba preminulih od infekcije COVID-19.

On je, kaže, još u siječnju preko svjetske udruge u kojoj je aktivan član, zaprimio dokument WHO-a o preporukama ukapanja osoba preminulih od koronavirusa. prem tim uputama zbrinuti su i preminuli u Hrvatskoj.

“Tijelo smo prema uputama trebali prvo obložiti u tkaninu natopljenu dezinfekcijskim sredstvom, a zatim ga staviti u tri PVC vreće od kojih je svaka posebno dezinficirana. Nakon toga, tijelo je trebalo biti položeno u metalni i hermetički zatvoreni sanduk pa tek onda u konvencionalni drveni lijes koji je spreman za sahranu na groblju”, priča Žic kazujući kako je takva procedura propisana za sve one preminule čije se obitelji protive kremiranju iz religijskih ili drugih razloga.

“Naravno da se virusom možete zaraziti i preko preminule osobe, stoga i pogrebnici trebaju jako paziti. Iz tog razloga mi preminulima od koronavirusa stavljamo i posebnu tkaninu na tjelesne šupljine kako bi se prilikom polaganja u lijes spriječilo lučenje tjelesnih tekućina koje su potencijalni izvor zaraze”, tvrdi Žic napominjući kako nemaju sva pogrebna poduzeća takve resurse i uvjete za rad pa obitelji koje bi potencijalno zadesila ovakve nesreće poziva na maksimalan oprez i konzultaciju oko preuzimanja pokojnika s pogrebnim poduzećem.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.